27 iul. 2007

A existat sau nu o influenţă asupra rezultatelor de la Bac?

- aceasta este dilema căreia SLIMM îi mai caută răspuns -
Ieri, prof. Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş (SLIMM), a susţinut o conferinţă de presă, avînd pe ordinea de zi diferite aspecte. Nu a atins decît meteoric subiectul Inspectoratului Şcolar Maramureş, „admirînd” liniştea aproape transcedentală de pe culoarele acestei instituţii. S-a ferit să facă prea multe referiri la şi subiectul cel mai arzător în învăţămîntul maramureşean al acestor zile, şi anume comisia ministerială care recorectează deja celebrele lucrări de la limba şi literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat.
• invitaţie la comparaţii
„Noi, oricum, după ce şi comisia ministerială îşi va prezenta concluziile, vom solicita şi noi o analiză Inspectoratului Şcolar Maramureş, o analiză la nivelul întregului judeţ, cu privire la media obţinută la Bacalaureat şi media pe cei patru ani de liceu. O comparaţie care va arăta dacă a existat sau nu a existat în Maramureş o influenţă asupra rezultatelor de la Bacalaureat. Noi am tras semnalul de alarmă, iar motivaţia care a stat la baza demersului nostru nu a fost alta decît dorinţa de a nu schimba scara valorică.
Pentru că un elev care e în pericol de exmatriculare şi ia 9,45 în Bac îşi generează nişte semne de întrebare” a explicat preşedintele SLIMM, preferînd apoi să aprofundeze alte teme.
• Uite norma, nu e norma
Iniţiativa legată de norma de 18 ore la învăţători şi de 25 ore la educatoare urma să fie promulgată, dar „Curtea Constituţională a spus NU legii, la intervenţia Guvernului” a informat prof. Liviu Marian Pop, adăugînd: „Noi am crezut încă de luna trecută că subiectul este deja rezolvat, din păcate învăţătorii nu vor avea în continuare norma didactică definitivată”.
• 10% şi tensiunile din cancelarii
Un alt subiect atins a fost Ordonanţa Guvernului nr. 11 / 2007 privind creşterile salariale, care a fost recent aprobată. „Toţi profesorii, învăţătorii şi educatorii cu gradul didactic I vor beneficia de la 1 ianuarie 2007 de o creştere salarială de 10%. În unele unităţi şcolare deja se lucrează la calcularea diferenţelor. La nivelul Maramureşului există circa 3.000 de colegi cu gradul I. De mărirea aceasta vor beneficia aproximativ 50% dintre colegii noştri, ceea ce va fi greu de lămurit. Nici după 17 ani legea salarizării în sistemul bugetar nu e soluţionată. Se practică doar artificii pe diferite segmente din învăţămînt, artificii care generează tenisune în cancelarii, o tensiune care nu-şi are rostul. Trebuie făcută o lege a salarizării pe întreg sistemul bugetar, altfel se vor face doar majorări salariale neprincipiale. de la 1 septembrie, cînd colegii noştri se adună, va trebui să facem o analiză şi să dăm explicaţii oamenilor de ce unii primesc majorări de 10% şi alţii nu” a declarat prof. Liviu Marian Pop.
• 400 catedre ascunse
Un alt subiect „la modă” în aceste zile este examenul de titularizare. „Nu există o situaţie clară a posturilor. Din calculele noastre din liste lipsesc aproximativ 400 de catedre. Cei care au participat la examenul de titularizare şi au cunoştinţe de posturi ascunse sînt invitaţi să le comunice Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş, pentru ca în 27 august, cînd începe şedinţa publică, să ne asigurăm că toate posturile vacante sînt afişate. Şedinţele publice – care încep în 27 august şi se termină în 2 septembrie – vor soluţiona aproximativ 2.000 de norme, deci vor apărea probleme pe diferite paliere” a declarat preşedintele SLIMM, adăugînd şi un punct de vedere de cadru didactic: „cred că a fost vorba şi despre un exces de zel din partea comisiilor de corectare de la Titularizare, deoarece au existat note de 6,95, în condiţiile în care cu 7 se putea obţine titularizarea.” Pop a mai menţionat că că de circa 10 ani de zile politica de vacantare a posturilor în Maramureş este una greşită: „Sîntem pe locul patru în ţară în ceea ce priveşte raportul dintre titulari şi suplinitori.”
Ramona-Ioana POP


Sursa http://www.graiul.ro/?p=2543

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare