24 iul. 2007

Ministerul educatiei a inceput sa verifice lucrarile la bac din Maramures

In Maramures a sosit luni o comisie numita de Ministerul Educatiei si Cercetarii, care va verifica daca elevii din judet au fost lasati sau nu sa copieze la bacalaureat. Comisia ministeriala a fost numita dupa ce doi profesori evaluatori de la bacalaureat au semnalat ca 200 de lucrari de la proba de limba romana au fost identice. Scandalul a luat amploare dupa ce reprezentantii sindicalistilor din invatamant au intarit afirmatiile celor doi profesori si au cerut verificari.
Saptamana aceasta se va sti cu exactitate daca elevii din Maramures au fost lasati sa copieze la proba de limba romana de la bacalaureat. Ministerul educatiei a numit o comisie formata dintr-un inspector scolar de specialitate, Miorita God, si alti trei inspectori scolari de limba romana, doctoranzi, din judetele Olt - Mihaela Licu, Prahova - Cristina Ionescu si Iasi - Petru Apachitei.

Comisia va verifica pana marti modul in care au fost evaluati elevii si daca acesti au copiat sau daca li s-au dictat rezolvarile la subiectele de la romana.

Inspectorul scolar adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, Elisabeta David, a declarat ca ”se lucreaza foarte intens si cu multa responsabilitate. La sfarsitul controlului va fi intocmit un proces verbal cu concluziile reprezentantilor din comisia ministeriala care va fi inaintat Ministerului Educatiei si Cercetarii”.

Deocamdata, reprezentantii ISJ au refuzat sa dea mai multe amanunte despre cum decurge controlul si cate lucrari sunt verificate. Sunt recorectate in primul rand lucrarile de la Centrul de Examen din Borsa, de unde proveneau cele mai multe lucrari catalogate ca fiind identice.

Primii care au semnalat neregulile din cadrul bacalaureatului au fost doi profesori evaluatori care au sesizat ca in jur de 200 de lucrari au fost identice la centrul din Grupul Scolar ”C.D. Nenitescu” din Baia Mare. Lucrarile au provenit din centrele de la Borsa si Viseu.

Scandalul a luat amploare dupa ce liderul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, a confirmat ca lucrarile sunt identice si ca elevii ar fi fost lasati sa copieze.

Saptamana trecuta conducerea ISJ Maramures a numit o comisie interna pentru a recorecta peste 350 de lucrari de la proba de romana din cadrul bacalaureatului de la centrele din Viseu de Sus si Borsa.

Concluzia a fost una ”linistitoare”, pentru ca oficialii institutiei au gasit doar 4 lucrari identice cu modele publicate in cartea de comentarii literare aparuta la Editura Art, despre restul lucrarilor spunandu-se ca sunt doar asemanatoare si ca nu se poate preciza ca au fost scrise dupa dictare.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:
http://www.emaramures.ro/index.php?page=det&cat=2&id=6941

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare