13 aug. 2007

Eurobarometru-Problemele online - copiii evita sa ceara ajutorul parintilor

Navigarea pe internet sau folosirea telefonului mobil de catre copii au devenit lucruri cat se poate de firesti, insa, nu lipsite de pericole, ilustreaza un eurobarometru recent lansat de catre Comisia Europeana.

Rezultatele studiului arata ca desi tinerii sunt constienti de riscurile folosirii internetului si telefoanelor mobile, ori de cate ori se confrunta cu probleme online, minorii apeleaza la ajutorul adultilor doar in ultima instanta.

Potrivit eurobarometrului, tehnologiile sunt utilizate de copii in moduri asemanatoare in intreaga Europa. Jocurile online, navigarea si comunicarea sunt considerate principalele activitati online, in timp ce transmiterea mesajelor scrise si convorbirile cu parintii si prietenii sunt cele mai frecvente activitati pentru tinerii utilizatori de telefoane mobile.

Cei mai multi copii folosesc internetul de mai multe ori pe zi si detin un telefon mobil personal. Utilizarea internetului este, intr-o oarecare masura, restrictionata de catre parinti, in timp ce folosirea telefonului mobil este mult mai libera si mai putin supravegheata.


Copiii sunt in general constienti atat in legatura cu masurile de precautie care se impugn cat si cu riscurile potentiale online, precum aspectele legate de securitate, virusii, accesul la continut nedorit, furtul de identitate si contactele potentiale cu persoane necunoscute.

Cu toate acestea, cand dau de necaz, majoritatea copiilor incearca sa rezolve singuri sau impreuna cu prietenii problemele ivite. La discutiile cu parintii se apeleaza doar in ultima instanta si numai in situatiile de maxima gravitate.

Studiul s-a bazat pe raspunsurile furnizate de copii cu varste de 9-10 si 12-14 ani din toate cele 27 de state membre ale UE, plus Norvegia si Islanda, carora li s-au adresat intrebari amanuntite legate de modul in care utilizeaza tehnologiile online si de felul in care ar reactiona in cazul in care s-ar confrunta cu probleme si riscuri in utilizarea internetului si a telefoanelor mobile.

Sursa: HotNews.ro, A.V., 12 aug 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare