3 aug. 2007

Miuţa reformei în curtea şcolii

Joi 02 august 2007, 14:02


Examenele de admitere în liceu sau de bacalaureat se schimbă de la an la an. Fiecare ministru, ajuns să conducă învăţământul, a adus modificări în privinţa examenelor şi astfel de la an la an elevii s-au declarat bulversaţi.

Dacă în anul 1995, elevii dornici să ajungă liceeni erau nevoiţi să dea examen la liceul respectiv, din 1999 ministrul Andrei Marga a încercat schimbarea radicală a acestui examen. Elevii nu au mai dat admitere propriu-zisă în liceu, ci examen de capacitate, iar pe baza notelor obţinute puteau intra la un liceu prin concurs de dosare. Numai că lucrurile nu au rămas pentru mult timp aşa.

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei care i-a urmat lui Andrei Marga, a adus şi ea mai multe modificări examenelor. Elevii au fost repartizaţi în liceu cu ajutorul computerului, dar pe baza notelor obţinute la capacitate şi a mediei din anii de gimnaziu. Un alt ministru al învăţământului, Alexandru Athanasiu, membru PSD, schimbă în anul 2004 examenul de capacitate în teste naţionale.

La nici un an, Mihail Hărdău, de data aceasta un ministru al învăţământului membru al PD, vine cu ideea ca testele naţionale să fie înlocuite de tezele unice, teze care să fie susţinute de elevi începând cu clasa a VII-a, iar pe baza notelor obţinute aceştia să poată intra la liceu. Ideea de a elimina testele naţionale este susţinută şi de Cristian Adomniţei, actualul ministru al învăţământului şi membru al PNL.

De-a lungul anilor, nici examenul de bacalaureat nu a scăpat de modificări. Treptat numărul materiilor de examen a crescut la şapte. Iniţial elevii au primit note pentru toate materiile. Numai că ministrul Ecaterina Andronescu a schimbat şi pentru probele orale a înlocuit notele cu calificative. O schimbare care s-a dovedit a fi ineficientă. Drept urmare, după doi ani, s-a revenit la notarea iniţială.

foto NewsIn
Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare