17 sept. 2007

Clopoţelul noului an şcolar sună şi a bucurie, şi a tristeţe

708.704 elevi vor începe anul şcolar în alte spaţii decât şcoala lor: mine, poşte, baruri şi cămine culturale
Clopoţelul noului an şcolar sună şi a bucurie, şi a tristeţe
Mai multe imagini...

Astăzi sună clopoţelul pentru cei 3.483.461 de elevi din toată ţara. Faţă de elevii mai mari, pentru care emoţiile nu mai sunt atât de mari la revederea profesorilor şi a colegilor, pentru cei 230.000 de boboci, care încep clasa întâi, prima zi de şcoală va fi mult mai intensă.

Asta, în condiţiile în care şcolile nu arată nemaipomenit, iar elevii vor trebui să fie atenţi pe unde merg sau unde se aşază în bănci, ca să scape teferi şi nevătămaţi în prima zi de şcoală. Din cele 24.063 de unităţi de învăţământ doar 10.327 au autorizaţii de funcţionare. Cele mai grave situaţii sunt în judeţele Suceava, unde 892 de unităţi nu au autorizaţie, în Bihor – 775 şi în Buzău – 488. Cel mai bine stau judeţele Ialomiţa, cu doar 23 de şcoli fără autorizaţie de funcţionare, Dâmboviţa – 24 şi Covasna – 46.

Dacă unele şcoli (5.721) nu au primit autorizaţiile de la direcţiile de sănătate publică judeţene, pentru că nu au apă curentă sau grupuri sanitare corespunzătoare, unele şcoli (2.193) nu le-au primit din cauza indolenţei directorilor, care nu au depus documentaţia la DSP-uri, astfel încât să fie evaluate şcolile pe care le conduc şi de care răspund. Există şi o a treia categorie de şcoli (2.274) fără autorizaţii de funcţionare în care încă se derulează lucrările de reabilitare. Despre aceste şcoli, ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a spus că este bucuros că, pentru prima oară, elevii nu vor merge în respectivele şcoli pentru că acestea sunt în lucru.

În aceste condiţii, 708.704 elevi vor fi nevoiţi să facă naveta câţiva kilometri, pentru a învăţa în alte şcoli decât acelea în care sunt înscrişi sau să înveţe în clase improvizate în mine (localitatea Aninoasa, judeţul Hunedoara), poşte (Lacul Roşu, judeţul Bistriţa-Năsăud), baruri şi cămine culturale (Rafaila, judeţul Vaslui). La astfel de cazuri se adaugă cele peste 680, în care şcolile sunt revendicate, au fost sau sunt în curs de retrocedare. Cei mai mulţi elevi puşi pe drumuri din cauza nefinalizării la timp a lucrărilor sau chiar a neînceprii lucrărilor sunt cei din judeţul Suceava – 81.398, urmaţi de elevii din Dolj – 59.620 şi de cei din Constanţa – 40.500.


Calendarul anului şcolar

Primul semestru se va încheia la 1 februarie. Prima vacanţă pentru învăţământul preşcolar şi primar va începe pe 29 octombrie şi se va încheia pe 4 noiembrie. Pe 22 decembrie toţi elevii vor intra în vacanţa de iarnă ce se va sfârşi pe 6 ianuarie 2008. Vacanţa intersemestrială cuprinde săptămâna 2-10 februarie. La 11 februarie, elevii vor începe al doilea semestru şi vor avea vacanţa de primăvară între 26 aprilie şi 4 mai. Pentru elevii de clasa a VIII-a ultima zi de cursuri va fi 6 iunie, iar pentru ceilalţi, 15 iunie. (E.L.)
elena.larion@gandul.info
www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare