22 sept. 2007

Peste 230 de catedre sunt inca libere in scolile din Maramures

Aproape 300 de catedre din scolile maramuresene au ramas neocupate. Joi s-a desfasurat ultima sedinta publica in cadrul careia ar fi trebuit sa fie repartizate toate posturile ramase vacante, insa pe cele 271 de posturi neocupate au fost repartizate doar 33 de persoane. Tinerii absolventi nu sunt interesati sa predea in scolile din mediul rural, astfel incat elevii risca sa ramana fara dascali.
Anul scolar pare sa fi debutat cu stangul, nu numai din punctul de vedere al intarzierii lucrarilor de reparatii din scoli, ci si din punctul de vedere al deficitului de personal.

Prin urmare, in jur de 230 de locuri sunt in continuare neocupate in unitatile de invatamant din Maramures, desi joi ar fi trebuit sa fie rezolvata aceasta problema.

Inspectorul scolar Simeon Pop a declarat ca doar 33 de persoane au fost repartizate, pentru ca restul candidatilor nu a dorit sa lucreze in mediul rural. ”Toti doresc sa lucreze in scolile din Baia Mare. Nimeni nu doreste sa predea in scolile din mediul rural”, a spus acesta.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, i-a contrazis insa pe reprezentantii ISJ si a aratat ca probleme cu posturile ramase neocupate sunt si in orase si municipii.

In Baia Mare, erau afisate joi dimineata, 78 de posturi vacante, in Sighet erau 29 de locuri neocupate, in Borsa, 30, iar in Salistea de Sus si Seini au ramas neocupate cate 4 posturi.

Avand in vedere numarul mare de posturi neocupate, inspectorii scolari de specialitate vor fi nevoiti sa gaseasca inlocuitori. Mai mult ca sigur se va apela la profesorii pensionari si suplinitorii necalificati, insa vor exista si cazuri in care directorii de scoli vor acorda orele profesorilor titulari sau celor calificati, acolo unde este vorba despre posturi cu doar 2-3 ore.

Sindicalistii din invatamant au promis insa sa fie atenti si dupa ce posturile vor fi ocupate. Liviu Pop a declarat ca va fi convocata comisia paritara si se va verifica modul in care s-a facut repartitia pe posturi, in ce baza au fost repartizate persoanele pe posturile din scoli.
Sursa http://www.emaramures.ro/index.php?page=det&cat=2&id=8030

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare