20 sept. 2007

Visul Adormitei

-- Seful Educatiei "rezolva" dezastrul din scoli printr-o campanie electorala "pe fata" * El le-a promis, ieri, inspectorilor scolari convocati la Galati ca peste doi ani vor avea toate scolile autorizatie sanitara

Ministrul Cristian Adomnitei a inteles sa rezolve dezastrul din scoli printr-o campanie electorala pornita la deschiderea noului an scolar si "accelerata" ieri, fara prea multe ocolisuri, la intalnirea de la Galati cu sefii inspectoratelor scolare. Pe scurt, ministrul a lansat promisiuni pentru anul 2009, pe care oricum nu le poate duce la capat. Astfel, el le-a spus subalternilor judeteni ca va face in asa fel incat toate scolile sa aiba autorizatie sanitara pana la 15 septembrie 2009. Ca si cand nu ne-am fi lamurit in privinta capacitatilor sale manageriale, ministrul a repetat poezia cu alocarea fondurilor de catre Guvern si in anii viitori, pentru construirea retelelor de apa si a toaletelor indispensabile autorizarii.

Reparatii cu "foi de parcurs"
Spre a fi mai convingator, Adomnitei a promis ca, de data aceasta, fiecare dintre scolile care vor primi bani vor avea "un grafic, cu o anumita foaie de parcurs".
Fara a se arata impresionat ca peretii salilor de clasa din peste 10.000 de scoli, gradinite si licee stau sa cada pe elevi, ministrul a spus, cu cinism, ca lipsa autorizatiei sanitare nu pune in pericol viata copiilor. Si ca nu stie exact la cat se va ridica efortul bugetar pentru a finaliza lucrarile de utilitati. "Cele mai multe nu au primit autorizatie doar pentru ca nu au apa curenta si toaleta. Le au in curte inca, asa cum le-au avut in toti acesti zeci de ani. In doi ani de zile cred ca nu vor mai fi scoli care sa nu aiba toaleta anexata cladirii scolii. Suportul financiar nu poate fi cuantificat acum pentru ca problematica este foarte diferita: unele au nevoie doar de un put pentru captarea apei, altele au nevoie de o intreaga constructie", a spus Adomnitei.

Gradinite in 2013
La capitolul gradinite, ministrul Educatiei a anuntat ca va rezolva criza de locuri existenta abia de anul viitor, cand - mort-copt - trebuie sa asigure locuri pentru copiii cu varste de la 3 ani, asa cum el insusi a prevazut in proiectul noii Legi a invatamantului preuniversitar. "Exista un memorandum aprobat deja in Guvern pentru un imprumut intre Ministrul Educatiei si Banca de Investitii a Consiliului Europei. Valoarea este de 135 de milioane de euro, contributia bancii este de 105 milioane si prevede ca pana in 2013 un numar de 750 de obiective-gradinite sa fie construite, respectiv reabilitate. Pe langa investitiile de la buget, avem si acest program, lucru care ma face sa fiu increzator ca vom rezolva real aceasta problema si ca nu vor mai fi copii care sa doreasca sa mearga la gradinita si care sa nu aiba unde", a promis Adomnitei.
Ministrul Educatiei a organizat in perioada 19 - 20 septembrie, la Galati, consfatuirea cu inspectorii scolari generali din tara, directori generali si directori din cadrul directiilor ministerului si ai Centrului National pentru Curriculum si Evaluare. Consfatuirea are drept tematica organizarea logistica a examenelor si strategiile manageriale pentru anul scolar 2007-2008.

Rocada politica a directorilor

La sfarsitul lunii august, 83 din cei 200 de directori de unitati de invatamant din Calarasi se aflau in situatia de a nu mai putea ocupa aceste posturi pentru ca le expirase durata mandatului. In lipsa de "rezerve", 60 dintre acestia vor ramane in functie pana la organizarea concursurilor, doar pentru 23 gasindu-se inlocuitori.

Liderul filialei PD Calarasi, Marian Dinulescu, a acuzat conducerea Inspectoratului Scolar Judetean ca a inlocuit 17 directori de scoli pe motiv ca erau democrati. Emil Isvoranu, presedintele tineretului liberal din Calarasi, a negat acuzatia.

Magda SEVERIN
Sursa http://www.ziua.ro/display.php?data=2007-09-20&id=226871

Un comentariu:

  1. as vrea si eu sa imi trimiteti urgent legea invatamntului si statutul.sau unde le pot gasi???>>><<< contul meu de email e Komy_Knight@yahoo.com La scoala mea se produc lucruri ciudate :- copii nu stiau la ce clasa sunt inscrii e posibil ca o clasa de A sa fie desfiintata si cei de la B sa devina A "peste noapte" fara ca parintii si dirigintii sa fie instiintati >>><<<< mai ales noi copii care am fost obisnuiti cu profesorii si colegii nostri
    Profes.. de la A au fost mutati sa predea la C unii chiar nu mai predau..<<<.>>>>>..E NORMAL SA DESFIINTEZE O CLASA FIE B SAU A FARA CA PARINTII SA FIE INSTIINTATI
    antunci cand directorului ii este pusa intrebarea el se bazeaza pe faptul ca oamnii sunt de la tara si nu cunosc legislatia ????>>>>><<<<<<<>>>>>???>>> va rog sa imi dati raspuns si dak se poate trimitimi legislatia

    RăspundețiȘtergere

Postări populare