6 oct. 2007

Maşinile se împart în rablele profesorilor şi bolizii elevilor

Uitaţi-vă şi dumneavoastră în curte la maşini, ce-i acolo! Rablele sunt ale profesorilor şi maşinile tari sunt ale elevilor!”. Acesta a fost răspunsul Andreei, din clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, când am întrebat-o: „Colegii tăi au maşini?”.

În ziua de astăzi, foarte mulţi elevi vin la şcoală cu adevăraţi bolizi, maşini sau motociclete, cumpăraţi din banii părinţilor. Majoritatea îşi iau maşini de peste 10.000 euro pentru a defila prin curtea şcolii, pe lângă Daciile profesorilor, sau pentru „a se sparge în figuri”, în faţa colegilor şi a colegelor şi prea puţini pentru că au cu adevărat nevoie de ele.

„E foarte bine, dacă şi-au luat maşină. Dacă stau în Rahova, îi înţeleg că trebuie să ajungă la şcoală mai repede şi în siguranţă, dar dacă stau la Unirii şi vin cu maşina, clar că e de fiţe!”, a spus Andrei, care este tot clasa a X-a şi care vrea să-şi cumpere maşină, nu ca să vină la şcoală cu ea, ci pentru a se plimba.


La Cervantes profesorii merg cu Matizul, elevii cu BMW

La Liceul Bilingv „Miguel de Cervantes”, aceeaşi situaţie. În parcarea din faţa liceului intră un BMW. Din maşină coboară un tânăr cu un pulover mulat pe pectorali, care se îndreaptă tacticos spre şcoală, aruncând o ultimă privire de admiraţie maşinii sale negre.

Imediat după, o profesoară trecută de prima tinereţe, cărând o sacoşă de plastic, una din iută şi o geantă neagră, ponosită, se apropie de maşina sa: un Matiz argintiu, dotat cu alarmă. Urcă, maşina porneşte, la prima cheie şi pleacă. „Mergeţi să vedeţi ce maşini au elevii din „Caragiale”! Acolo nu ai pe unde trece de câte maşini sunt parcate în zonă!”, ne sfătuieşte un elev.

Toyota, Hyundai de teren, Passat, Fiat Brava, Volkswagen Golf, Smart cu lămâia de începător în geam, Land Rover, Opel Vectra. Sunt aliniate ca într-un showroom. Dar nu este un târg de maşini, sunt doar câteva dintre maşinile parcate în faţa Colegiului Naţional „I.L. Caragiale”, zilnic.

„E cam aglomerat Bucureştiul şi mai întârzii la ore din cauza semafoarelor, dar unii profesori mă înţeleg. Au şi ei maşini şi ştiu cum este!”, ne povesteşte un elev odiseea vieţii lui, în care maşina personală este la fel de importantă ca ambele lui picioare. Acelaşi „showroom” îl întâlnim în faţa liceelor nu foarte pretenţioase, cum sunt Grupul Şcolar „Iuliu Maniu”, Colegiul Tehnic „Media” sau Colegiul Tehnic de Material pentru Transporturi Feroviare Bucureşti, mai ales în timpul examenului de bacalaureat din vară.


Multe accidente au ca subiecţi elevii conducători auto

Problema nu este că elevii cu posibilităţi materiale, imediat cum se apropie de 18 ani dau examene şi îşi iau maşini, ci faptul că teribilismul îi determină să accelereze, uneori, prea mult. La fel cum s-a întâmplat, în vară, cu Alexandru Stoica (19 ani) şi Daniel Bolocan (17 ani), care au chiulit de la Grupul Şcolar Industrial „Dacia”, s-au suit pe motocicleta primului şi au mers cu 180 km/h pe strada şcolii.

În prima intersecţie au spulberat un scuter, iar elevii au fost proiectaţi la 40 m de locul accidentului. Doi dintre ei au murit pe loc. De la începutul anului şi până la mijlocul lunii septembrie, 233 de elevi au fost implicaţi în accidente rutiere, după cum reiese din datele Poliţiei Capitalei. Unul dintre ei a murit şi 29 au fost răniţi grav. Cele mai periculoase sectoare sunt 5 şi 3, iar principala cauză a producerii accidentelor este traversarea prin locuri nepermise. Aşa că, vorba Andreei, din „Lazăr”: „Trăiască Metrorexu’!”.

„Nu cred că aş putea veni cu RATB-ul la şcoală, în aglomeraţia aia şi în mirosul de transpiraţie” elev din C.N. „I.L.Caragiale”

Sursa:http://www.gandul.info/educatia/masinile-impart-rablele-profesorilor-bolizii-elevilor.html?3934;945465

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare