2 oct. 2007

Organizaţiile studenţeşti vor să se transforme în sindicate

Federaţiile studenţeşti se încaieră din nou, de data aceasta, în urma iniţiativei Uniunii Naţioanale a Studenţilor din România (UNSR) de transformare a organizaţiilor în sindicate. Trecând peste vechile orgolii şi demonstrând că, la fel ca şi în politică, interesul trece dincolo de rivalităţi, Gabriel Petrea liderului UNSR, a obţinut din partea lui George Păduraru de la Uniunea Studenţilor din România (USR), sprijin pentru bizara sa idee. Având spatele asigurat, Petrea a apelat la politicieni pentru iniţierea unui proiect de lege ce să transforme organizaţiile studenţeşti din ONG-uri, în sindicate.

După o vizită cu iz electoral, la invitaţia UNSR-ului, în campusul bucureştean „Regie”, Titus Corlăţean, Cosmin Guşă şi Cristian Boureanu s-au gândit, probabil, că ar fi bine să întoarcă favorul şi au promis că vor iniţia, săptămâna aceasta, în Parlament, actul normativ cu pricina. Conform lui Petrea, mult trâmbiţata schimbare va aduce studenţilor din organizaţii mai multă autonomie obligându-i pe cei din Ministerul Educaţiei să ţină cont de părerea lor: „Dacă vom deveni sindicate, ne vom ocupa de probleme importante, nu de proiecte minore.

Trebuie să devenim parteneri de dilaog social, pentru că, acum, dacă se supără un ministru dobitoc, nu ne mai ia în considerare şi discută cu o altă organizaţie mai micuţă”. Alianţa Naţională a Studenţilor din România (ANOSR) nici nu vrea să audă, însă, de ideea UNSR-ului, considerând că schimbarea nu aduce nimic bun federaţiilor. „Nu sunt de acord să devenim organizaţii sindicale. Noi suntem, mai mult decât nişte sindicate, ne implicăm în politicile publice şi dezvoltăm mişcarea studenţească la nivel naţional.

E inacceptabil faptul că Gabi (n.r. Gabriel Petrea) vorbeşte în numele nostru, nu s-a consultat cu noi şi aştept să mă sune. Cei care sunt reprezentaţi de sindicate trebuie să aibă un raport de muncă cu cineva, ori, ce raport de muncă poate avea un student cu universitatea? Transformarea fie va atrage după sine şi modificarea legii sindicatelor, fie o va încălca”, ne-a spus Irina Tudor, preşedintele ANOSR.

Sursa www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare