2 oct. 2007

Sesiune extraordinară pentru Testele Naţionale în februarie

Ministerul Educaţiei va organiza, în februarie 2008, o sesiune specială a Testelor Naţionale, pentru absolvenţii clasei a VIII-a din promoţiile anterioare anului şcolar 2007-2008, care nu au susţinut aceste examene şi şi-au abandonat studiile, şi pentru cei care nu le-au promovat şi vor să urmeze un liceu, nu o şcoală de arte şi meserii.

Această decizie vine după ce ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a semnat, în august, ordinul prin care Testele Naţionale erau desfiinţate şi înlocuite cu susţinerea tezelor cu subiect unic, în baza cărora elevii de clasa a VIII-a vor fi repartizaţi computerizat la liceu. „În principiu, în luna februarie vor fi organizate teste pentru toată lumea! Eu sunt pentru organizarea acestora.

Şi domnul ministru e de aceeaşi părere!”, ne-a declarat Zvetlana Preoteasa, secretara de stat pentru învăţământul preuniversitar, care dorea organizarea unei sesiuni speciale până la începerea şcolii. Ministerul Educaţiei intenţiona să facă publică această informaţie de-abia la sfârşitul lunii octombrie, când definitiva toate procedurile de organizare a testelor, crezând că trei luni ar fi fost suficiente pregătirii materiei de către elevi.

Examenele vor fi organizate, cel mai probabil, după metodologia valabilă pentru testele din vară, iar la nivelul fiecărui judeţ vor exista unul-două centre de testare. Noutatea absolută este că elevilor li se va lua în calcul la media de admitere la liceu, mediile de la teste, indiferent dacă acestea sunt mai mici de 5.

Repartizarea computerizată a acestor elevi se va face în baza mediei aritmetice dintre media finală de la teste şi media generală a claselor V-VIII în aceeaşi perioadă cu cea a absolvenţilor de gimnaziu 2008. Pentru elevii care vor să urmeze un liceu vocaţional sau cu predare într-o limbă străină, nu se vor organiza probe de aptitudini şi de verificare a cunoştinţelor la limbile respective.

Acestora li se vor lua în considerare, la admitere, notele obţinute la probele pe care, se presupune, că le-au susţinut anul acesta sau în anii anteriori admiterii la liceu. Anul acesta 39.022 de elevi care au susţinut Testele Naţionale nu le-au promovat, iar 1.539 de elevi au rămas nerepartizaţi.
Sursa:www.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare