28 oct. 2007

Somatii sindicale pentru directorii scolilor din Maramures

Sindicalistii din invatamantul maramuresean au peste 150 de procese castigate in instanta. Cu toate acestea, dascalii nu si-au primit drepturile dobandite in sala de judecata, pentru ca sentintele nu au fost aplicate. Dascalii maramureseni nu s-au descurajat si se pregatesc pentru alte procese.
Desi exista si sentinte definitive pronuntate inca din lunile mai-iunie, dascalii nu s-au putut bucura de drepturile salariale ce li se cuvin. Sindicalistii din invatamant ii considera vinovati in primul rand pe reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures, din vina carora nu s-au pus in aplicare sentintele definitive.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop a declarat ca incepand de marti va trimite la toate scolile cereri scrise pentru aplicarea sentintelor. Directorii unitatilor de invatamant ar trebui sa se conformeze in termen de 15 zile de la primirea cererii scrise, in caz contrar, acestia riscand sa primeasca amenda penala sau sa faca inchisoare de la 3 la 6 luni.

”In termen de 15 zile, cei care ar trebui sa se sesizeze ar trebui sa faca demersurile necesare pentru punerea in aplicare a sentintelor. Conform Codului muncii, noi trimitem cereri scrise la scoli, iar daca in termen de 15 zile nu se pun in aplicare sentintele, acest lucru inseamna inchisoare de la 3 la 6 luni sau amenda penala”, a subliniat Liviu Pop.

El a mai aratat ca SLI Maramure a declarat ca sunt pe rol circa 600 de procese, in 200 de unitati scolare existand probleme cu acordarea salariului minim de 880 de lei.

De asemenea, sindicalistii vor intenta si alte procese unitatilor scolare unde nu este aplicata Legea 220, conform careia, profesorii cu gradul didactic unu ar fi trebuit sa beneficieze de la 1 ianuarie 2007 de o majorare salariala de 10 %. ”Majorarea a fost aplicata in doar 20 % din unitatile scolare, iar in 160 de scoli nu este aplicata legea. Noi vom actiona in instanta scolile, pentru ca dascalii sa primeasca diferentele salariale pentru ianuarie-septembrie 2007”, a mai spus Liviu Pop.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare