25 nov. 2007

Noii recruti ai sindicatelor

16 noiembrie 2007 de David S. Broder - 116 vizualizari
Saptamana aceasta, la Harvard, mai multi economisti vor sustine o conferinta pentru a discuta despre un fenomen care a trecut neobservat in lumea larga - o campanie de organizare care a adus inca doua milioane de oameni in randul organizatiilor muncitoresti, in ultimii patru ani.

De la inceputul campaniei, in 2003, miscarea, cunoscuta sub numele de “Working America”, s-a extins in 12 state.Pentru Karen Nussbaum, sefa acestei miscari, mesajul este clar: Continuati extinderea programului, in vederea alegerilor din 2008. Ideea miscarii este simpla. Sondajele arata ca multi muncitori din fabrici nesindicalizate si din birouri ar prefera sa aiba un sindicat.

Pe masura ce locurile de munca s-au imputinat in productie, unde sindicatele sunt puternice, si s-au inmultit in servicii si industria high-tech, organizatiile muncii au pierdut tot mai multe procente din randul angajatilor. Asa ca, in loc sa faca organizare la locul de munca, Working America ii cauta pe oameni in cartiere. Intr-o seara obisnuita, spune Nussbaum, circa 150 de oameni platiti de miscare merg din usa in usa in cartierele muncitoresti si in suburbii. “E uimitor, dar doi oameni din trei decid sa se alature miscarii”, spune Nussbaum.

Sondajele au aratat ca 77% dintre sindicalistii din Kentucky si 79% dintre membrii Working America l-au votat pe rivalul democrat al lui Fletcher, Steve Beshear.

Un alt sondaj facut in randul membrilor Working America a aratat ca, la alegerile din 2006, 74% dintre acestia i-au sprijinit pe candidatii democrati din Senat, iar 73%, pe candidatii democrati pentru Camera Reprezentantilor.

Pe baza acestor rezultate, sindicalistii planuiesc sa se extinda si mai mult. Nussbaum spune ca economistii de la Harvard care au organizat conferinta de saptamana aceasta descriu fenomenul ca pe cea mai rapida crestere a unei organizatii muncitoresti din tara. Pentru ea, este vorba despre “un secret bine pastrat”.

Sursa: http://www.standard.ro/articol_19211_100/noii_recruti_ai_sindicatelor.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare