1 nov. 2007

Profesorii si sindicalistii au fost dusi in eroare

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamânt este nemultumita de decizia Ministerului Educatiei de a amâna lansarea in dezbatere publica a pachetului de legi din domeniul educatiei, apreciind ca motivele invocate sunt „puerile“ si cere clasei politice sa incheie Pactul social privitor la educatie.
„Consideram ca este inadmisibil ca, dupa negocieri lungi si dificile cu partenerii sociali pe marginea acestor proiecte de legi, sa se ia o asemenea decizie, pe baza unor motivari pe care le consideram puerile. De peste saptesprezece ani, sistemul de invatamânt are nevoie de o reforma reala si, din pacate, prin decizia de amânare a lansarii in dezbatere publica a acestui pachet legislativ, constatam ca reforma este clamata doar la nivel declarativ, nedorindu-se ca aceasta sa devina realitate“, arata Federatia Sindicatelor Libere din invatamânt (FSLI) intr-un comunicat remis, joi, agentiei MEDIAFAX. FSLI cere intregii clase politice ca, in regim de urgenta, sa incheie Pactul Social privitor la educatie, apreciind ca numai astfel se poate reforma sistemul si, implicit, se poate asigura ca forta de munca pregatita in România sa faca fata economiei de piata concurentiale existente la nivel european. in opinia sindicalistilor FSLI, „timpul lucreaza in defavoarea sistemului si, in aceste conditii, clasa politica nu isi mai poate permite sa intârzie demararea reformei in toate segmentele ei“.
Lansarea proiectului privind pachetul de legi ale educatiei a fost amânata, miercuri, pâna dupa alegerile europarlamentare din cauza unui conflict intre liderul UDMR Marko Bela si ministrul Educatiei Cristian Adomnitei, cel dintâi cerând schimbari radicale in invatamântul pentru minoritati. Surse parlamentare au declarat, miercuri, agentiei MEDIAFAX ca presedintele UDMR Marko Bela a mers in seara precedenta la ministrul Educatiei, solicitând mai multe modificari privind invatamântul pentru minoritatea maghiar. Astfel, liderul UDMR a cerut ca limba româna sa fie invatata de catre scolarii de etnie maghiara ca limba straina, Istoria românilor si Geografia României sa fie studiate in limba maghiara si implicit examenele aferente acestor discipline sa fie sustinute de catre scolari tot in limba maghiara. Mai mult, Marko Bela a mai cerut ca directorii unitatilor de invatamânt din comunitatile maghiare sa fie numiti dintre reprezentanti ai etniei, sustin sursele citate. Solicitarile liderului UDMR au fost respinse de ministrul Cristian Adomnitei, care a apreciat ca, daca ar da curs acestei cereri, ar insemna discriminarea celorlalte minoritati si ar putea fi create mari convulsii sociale. Contactat telefonic, ministrul Educatiei nu a vrut sa comenteze incidentul.
Ministerul Educatiei a transmis, miercuri, un comunicat potrivit caruia lansarea pachetului de legi ale educatiei, care trebuia sa fie facuta in aceeasi zi, a fost amânata pâna dupa alegerile europarlamentare in urma unei analize asupra oportunitatii momentului in care acest pachet important ar fi fost supus dezbaterii publice.
Potrivit sursei citate, dupa ce, cu o seara in urma, presedintele Traian Basescu a propus declansarea referendumului pentru votul uninominal si in acelasi timp, in perioada urmatoare se va desfasura campania electorala pentru Parlamentul Europei, conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului a considerat ca „o dezbatere publica activa si constructiva asupra cadrului legal al educatiei românesti ar fi fost acum profund afectata“.
„Educatia reprezinta o prioritate nationala si are nevoie de un pact transpartinic, de implicarea reala a tuturor factorilor de decizie. Ministerul Educatiei nu doreste diminuarea acestui subiect sau transformarea lui in brand de campanie electorala. Sistemul de invatamânt, cadrele didactice, copiii, studentii, oamenii care au muncit la realizarea proiectului legislativ al educatiei - reprezentanti ai sindicatelor, ai ministerului, federatiilor studentesti, rectori - merita mai multa atentie din partea politicienilor, a societatii civile, a opiniei publice si a mass-media. Ca atare, MECT a hotarât ca lansarea oficiala a proiectului legislativ sa se faca imediat dupa alegerile europarlamentare“, se arata in comunicatul institutiei.
Dupa lansarea acestui proiect, discutat cu sindicatele, federatiile studentesti si comunitatile academice, pachetul de legi va fi supus dezbaterii publice timp de o luna, pentru ca orice persoana sa-si poata exprima opiniile legate de noua legislatie din invatamânt.
Sursa:http://www.desteptarea.ro/articol_10901.shtml

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare