13 nov. 2007

Sindicatele continuă pregătirile pentru greva generală

Ultima ofertă a guvernului, salariul minim de 500 de lei în 2008, respinsă de sindicalişti

Confederaţiile sindicale ţin morţiş la un salariu minim de 540 de lei

Sindicatele continuă pregătirile pentru greva generală
Sindicatele nu acceptă nici ultima ofertă a guvernului privind salariul minim pe economie pe 2008 – 500 de lei. Ieri, liderii celor cinci confederaţii au semnat un document comun prin care cer oficial Ministerului Muncii demararea procedurii de conciliere, adică fac primul pas spre declanşarea grevei la nivelul întregii ţări, grevă cu care ameninţă guvernul de aproape două săptămâni. Conform Legii conflictelor de muncă, greva nu poate fi declanşată înainte să aibă loc concilierea între părţile aflate în conflict. Situaţia de acum este însă absurdă, deoarece conflictul nu este doar între „părţile tradiţionale” – patronatele şi sindicatele – ci şi între sindicate şi guvern, aşa că procedura concilierii nu-şi are rostul.

Ultima ofertă a guvernului este de 500 de lei, a patronatelor – 460 de lei, iar sindicaliştii ţin morţiş la suma de 540 de lei, spunând că aceasta este valoarea minimă pentru ca un om să se poată întreţine din salariu.

Tăriceanu a ajuns să vorbească de inflaţie şi „atitudine prudentă”

Din declaraţiile făcute de premierul Tăriceanu, ieri, chiar în mijlocul sindicaliştilor, la congresul BNS, reiese că guvernul nu este încântat nici măcar de cei 500 de lei pe care i-a oferit, aşa că nici vorbă să crească „potul” la 540. „Consider anunţul ministrului Muncii (oferta de 500 de lei, n.n.) ca fiind un element pozitiv care vine în întâmpinarea aşteptărilor salariaţilor. Faţă de 2004, salariul mediu brut a crescut cu 71,4% , iar acum vorbim de o creştere a salariului minim de 28% în 2008 faţă de 2007. (...)


Inflaţia a dat anumite semne în trimestrul patru al acestui an (...) Trebuie să avem o atitudine foarte prudentă faţă de creşterea salariilor şi orice creştere trebuie să fie în acord cu creşterea productivităţii muncii”, a spus Tăriceanu. Premierul chiar s-a enervat când un ziarist a insistat întrebându-l dacă în aceste condiţii consideră justificată ameninţarea cu greva. „Consider întrebarea chiar nepotrivită”, s-a strâmbat Tăriceanu care făcea declaraţiile înconjurat de sindicalişti.

Sursa WWW.gandul.info

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare