15 dec. 2007

Marti si miercuri, sindicalistii din posta si invatamant picheteaza Parlamentul

Principala nemultumire a angajatilor de la Posta Romana este reducerea procentului de distribuire a pensiilor
Pe 18 si pe 20 decembrie, postasii vor picheta Parlamentul. Federatia Sindicatelor din Posta Romana a recurs la aceasta forma de protest pentru ca alesii nostri sa tina cont de amendamentele aduse proiectului Legii Bugetului de Stat. Principala nemultumire a angajatilor de la Posta Romana este reducerea procentului de distribuire a pensiilor. Pentru aceste prestatii, Posta primea pana in august 1,35% din valoarea totala a pensiilor distribuite. De la acea data, procentul a fost redus la 0,75%. "Cu acest procent, prestatia este facuta in pierdere. Pentru a acoperi contravaloarea acestor servicii ar fi nevoie ca procentul acordat Postei sa fie de 1,1%, procent rezultat in urma unor calcule riguroase. Daca nu obtinem acest procent, atunci sa se gaseasca o solutie pentru subventionarea activitatii", ne-a declarat Marcel Giurge, lider BNS Maramures.

* "Nu este corect sa subventionam noi statul", considera Marcel Giurge

In aceste conditii, sindicalistii cer modificarea articolului 11 din proiectul Legii Bugetului de Stat pe 2008. Astfel, ei cer ca valoarea cheltuielilor pentru transmiterea si achitarea drepturilor finantate din bugetul asigurarilor sociale de stat si a celor din bugetul asigurarilor de somaj sa fie de 1,1% din sumele virate si nu 0,75%. "Nu este corect sa subventionam noi statul pentru activitatea de achitare a pensiilor si altor drepturi de asigurari sociale", a concluzionat Marcel Giurge. El a mai adaugat ca la actiunea de protest din capitala vor participa 16 angajati de la Oficiul Judetean de Posta.

* Cinci cadre didactice participa la pichetare

Ieri, la sediul Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, presedintele SLI MM, si Ambrus Vilmos, membru in Biroul Operativ, au prezentat nemultumirile cu care se confrunta profesorii si sindicalistii din judet. Referitor la tezele cu subiect unic, ieri in unitatile de invatamant a avut loc ultima proba la limba romana din acest semestru. "Ministerul era obligat sa emita un ordin de ministru pentru plata profesorilor care fac parte din comisiile pentru organizarea si desfasurarea tezelor. Pana in prezent nu se stie nimic despre acesti bani. Pentru comisiile din unitatile de invatamant unde se organizeaza aceste teze unice, presedintele comisiei va avea 150 lei, membrii - 80 lei si asistentii - 40 lei. De asemenea, pentru cadrele didactice care fac parte din comisiile de evaluare, presedintele va primi 250 lei, membrii - 150 lei, profesorii evaluatori - 3,25 lei, iar informaticianul - 1,3 lei/candidat. Sa speram ca macar acest lucru sa fie solutionat pana inainte de sarbatori", a declarat Liviu Pop.
Avand in vedere faptul ca a fost blocata acordarea celui de-al 13-lea salariu sau un avans pe luna decembrie, tichetelor cadou, care se acorda in mod diferentiar, precum si alte nemultumiri, sindicalistii sunt hotarati sa continue formele de protest. Astfel, in 19 decembrie, intre orele 11 si 13, sindicalistii vor picheta concomitent Guvernul si Parlamentul Romaniei. La pichetare vor participa cate 5 sindicalisti din judet.
Sursa:http://www.informatia-zilei.ro/BM/actual.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare