14 dec. 2007

Peste 100 de sindicalisti si-au strigat nemultumirile in fata Prefecturii

Ei considera ca Guvernul ridica politica pumnului in gura la rang de lege

Peste 100 de sindicalisti s-au adunat ieri in fata Prefecturii Maramures, pentru a-si face cunoscute nemultumirile. Pichetarea a reunit reprezentantii celor cinci mari confederatii sindicale: Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia, CSDR si CSNR Meridian si a decurs foarte pasnic. "Stabilirea salariului minim pe economie nu este singura problema. Protestam si pentru faptul ca guvernul lucreaza parsiv si vrea sa ne taie drepturile castigate in 17 ani de negocieri. Unii spun ca nu mai suntem la fel de puternici, dar acum nu mai merge sa dai cu bata, trebuie sa primeze negocierile si, in ultima instanta, sa se ajunga la alte forme de lupta. Dar suntem hotarati sa mergem pana la capat cu aceasta batalie. Cum sa mai fie motorul economiei o forta de munca stresata si imbatranita", a spus Mircea Ciocan, lider CNSLR Fratia Maramures.

* Protestatarii au strigat "Unitate! Unitate!"

"Nu mai suntem multi si prosti, ci multi si destepti. Vrem salarii decente. Unitate pentru demnitate", a afirmat Liviu Pop , liderul sindical din administratia publica. Protestatarii l-au urmat strigand: "Unitate, Unitate". Ana Sarga, lider sindical la Romplumb, a afirmat si ea: "Dorim sa ne fie respectata demnitatea, sa avem un trai decent si sa ne putem creste copiii. Parlamentarii si guvernantii ar trebui sa deschida ochii si sa vada ca 500 de lei nu sunt suficienti pentru traiul zilnic. Ei au nevoie de o suma de 5 ori mai mare doar pentru a-si plati chiria in Bucuresti, iar noi trebuie sa traim o luna cu acesti bani".
Reprezentantul Sindicatului Liber din Invatamant a fost cel mai vehement. "Reprezint 7.000 de oameni care protesteaza impotriva interzicerii dreptului de negociere a salariilor, sporurilor si indemnizatiilor. Guvernul ridica politica pumnului in gura la rang de lege. Avertizez Guvernul ca sindicatele nu vor mai accepta aceasta dictatura", a spus reprezentantul SLI.

* Hossu a recomandat sindicalistilor sa nu mai faca aliante politice

Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramures, a subliniat ca parlamentarii maramureseni sunt prezenti in judet doar la alegeri si in rest nu le pasa de doleantele celor care i-au votat. El a recomandat sa nu mai faca aliante politice deoarece aceasta tactica slabeste puterea si imaginea sindicatelor.
Dupa discursuri, liderii sindicali au multumit participantilor la protest si apoi s-au intalnit cu subprefectul Gheorghe Achim pentru a-i inmana o scrisoare cu amendamentele sindicale la proiectul bugetului de stat pe 2008. "Ne nemultumeste faptul ca dupa 8 luni de negocieri am ajuns la un salariu mizerabil de 500 lei. Apoi protestam impotriva imixtiunii brutale si neavenite din partea Ministerului Muncii privind interzicerea negocierii salariilor. Sindicatele nu trebuie sa stea la colt dupa 17 ani de democratie. Suntem decisi sa mergem pana la capat si ne-am propus sa paralizam economia daca doleantele noastre vor fi ignorate", a spus Ciocan la intalnirea cu reprezentantul Guvernului in teritoriu.

Corina Sofran
Sursa: http://www.informatia-zilei.ro/BM/bm/2007/13.12.07bm/eveniment.htm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare