9 dec. 2007

Propunerea Ministerului Muncii - o „aberaţie” în opinia preşedintelui POP

Anularea dreptului de negociere a drepturilor salariale poate genera grevă generală în prag de sărbători
Negocierile blocate cu privire la salariul minim pe economie a fost unul din subiectele conferinţei de presă organizată ieri de prof. Liviu Marian POP, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş. „Patronatele s-au blocat la 480, sindicaliştii la 540. Nu ştiu cînd acest subiect se va rezolva şi nici în ce direcţie. Există, cu siguranţă, un conflict de interese în acest subiect şi este posibil ca la nivelul întregii ţări să se declanşeze conflicte între conducători şi sindicate” a declarat Pop.
Dar acesta nu este la momentul actual „cel mai periculos aspect”, a menţionat liderul maramureşean: „Ministerul Muncii intenţionează să modifice Contractul Colectiv de Muncă, astfel încît salariile de bază, sporurile, indemnizaţiile şi premiile bugetarilor să nu se mai negocieze. Acesta este subiectul cu adevărat periculos şi ar trebui ca toate confederaţiile sindicale să reacţioneze la unison, pentru că e nepermis să poţi negocia orice altceva decît drepturile salariale. Efectiv, Guvernul vrea să anuleze dreptul de negociere a sindicatelor, anulînd astfel un drept fundamental.” Cert este că dacă modificarea se va opera, profesorii, medicii şi o parte dintre funcţionarii publici locali riscă să nu îşi mai poată negocia niciun drept salarial, de la salariul de bază pînă la prime şi premii.
Aspectul nu avea cum să treacă neobservat de sindicalişti. “Deja în ţară sînt oraşe unde s-au anunţat pichetări. Noi, la nivelul Maramureşului, încercăm o pichetare a Prefecturii joi, între 11.00 şi 12.00, dar urmează să purtăm cît de urgent discuţii pe această temă. Trebuie lămurit încă de acum că nu este o pichetare a profesorilor, nu este una a liderilor de sindicat, ci a oamenilor muncii!” a menţionat preşedintele SLIMM. “Vom începe, probabil, prin această pichetare, protestele putînd lua ulterior forma unei greve de avertisment, iar dacă lucrurile se încing se poate ajunge în prag de sărbători la grevă generală. Eu nu doresc să ajungem nici măcar la greva de avertisment, pentru că este păcat ca din cauza unei aberaţii pornite de la Ministerul Muncii să ne prindă sărbătorile în grevă!”
Ramona-Ioana POP
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=4562

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare