15 dec. 2007

Zece dascali din Maramures vor picheta sediile Parlamentului si Guvernului Romaniei

Sindicalistii din invatamant se pregatesc sa intampine sarbatorile de iarna cu actiuni de protest. Nemultumiti ca politicienii nu isi tin promisiunile, dascalii au decis sa picheteze pe data de 19 decembrie sediile Parlamentului si Guvernului Romaniei. Prinicipala nemultumire se refera la refuzul majorarii cu 10 % a salariilor profesorilor debutanti.

Sindicalistii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant vor picheta in data de 19 decembrie, intre orele 11.00 si 13.00, sediile celor doua institutii de stat. La fiecare din cele doua actiuni de protest vor fi prezente in jur de 200 de persoane. Din Maramures vor participa circa 10 dascali.

Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca actiunea de pichetare este un protest impotriva clasei politice. ”Pichetarea este o actiune impotriva intregii clase politice, deoarece nu se mai stie cine e la putere si cine e in opozitie. Pentru actuala clasa politica e mult mai important sa-si faca jocurile electorale”.

De asemenea, in zilele de 18, 19 si 20 decembrie, FSLI va trimite in Parlament 30 de delegati, care vor asista la modul in care se voteaza bugetul pentru educatie. Sindicalistii sunt revoltati ca politicienii una zic si alta fac. Dupa ce in 20 noiembrie li s-a promis ca va fi aprobata o majorare cu 10 % a salariilor pentru angajatii debutanti din invatamant, in 12 decembrie s-a respins acest amendament.

”Toate formatiunile politice, aproape toate de la nivelul tarii, care au fost invitate la Conferinta Nationala a FSLI de la Brasov din 20 noiembrie au sustinut ca acea crestere cu 10 % pentru debutanti sa fie aplicata din ianuarie si ne-au spus ca in comisii a trecut si ca s-a aprobat aceasta masura. In 12 decembrie a avut loc Comisia Reunita de Buget Finante a Camerei Deputatilor si a Senatului, comisie care a respins acest amendament. In aceste conditii, toate discutiile si toate lobby-urile partidelor politice am vazut ca sunt doar vorbe in vant”, a spus liderul Sindicatului Liber din Invatamant, Liviu Pop.

El a aratat ca FSLI a publicat pe site lista cu parlamentarii care fac parte din comisia buget finante. Listele vor fi afisate in scolile din toate judetele tarii pentru ca toti profesorii sa ii cunoasca pe cei care au votat impotriva majorarii salariale.

Maramuresul are un singur reprezentant in aceasta comisie in persoana conservatorului Codrut Seres. ”Am facut publica lista parlamentarilor care fac parte din Comisia de Buget Finante si vom afisa lista la scolile din fiecare judet, sa se vada care parlamentari voteaza impotriva invatamantului. Salariile debutantilor sunt sub orice critica. Aceasta majorare cu 10 % ar fi fost una mica, iar efortul bugetar nu era foarte mare, era de 5 mii de miliarde de lei”, a precizat Liviu Pop.

In functie de bugetul care se va vota pentru educatie, sindicalistii vor decide daca vor continua actiunile de protest. Nu numai neacordarea unei cresteri salariale cu 10 % pentru debutanti starneste nemultumirea dascalilor, ci si faptul ca nu vor beneficia de tichete cadou si nici de cel de-al 13-lea salariu.

Pentru ca motiveaza ca nu au bani, cele mai multe din consiliile locale nu vor acorda tichete cadou pentru dascali in luna decembrie, cu ocazia sarbatorilor de iarna. In Maramures, doar Consiliul Local Cicarlau a gasit o solutie financiara in acest sens.

”Am vazut ca s-a blocat si posibilitatea sa se acorde in luna decembrie cel de-al 13-lea salariu sau salariul in avans pe decembrie. In ceea ce priveste tichetele cadou, majoritatea consiliilor locale si-au terminat sedinta de rectificare bugetara si motiveaza ca nu au bani pentru acest drept. In Baia Mare ni s-a spus ca exista posibilitatea sa se acorde un singur tichet din cele 14, ceea ce e foarte putin. Majoritatea consiliilor locale nu vor acorda aceste drepturi dascalilor. Doar Consiliul Local Cicarlau se pare ca va reusi sa dea dascalilor toate cele 14 tichete cadou”, a concluzionat Liviu Pop.


Autor: Camelia Tocaci
Sursa: www.emaramures.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare