7 ian. 2008

Dascalii din Baia Mare vor primi cadou la marile sarbatori 300 de lei

Sindicalistii din invatamantul maramuresean asteapta sa beneficieze de alte facilitati, chiar daca ”luna cadourilor” a trecute. Luni, reprezentantii Sindicatului Liber din Invatamant Maramures s-au intalnit cu primarul municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, ca sa discute despre posibilitatea acordarii tichetelor cadou cu ocazia anumitor evenimente sau sarbatori. De asemenea, in cel mult doua saptamani, dascalii maramureseni spera sa intre in posesia celui de-al 13-lea salariu.

Sindicalistii din invatamantul maramuresean au inceput anul in forta. O prima actiune a acestora s-a desfasurat luni la Primaria Baia Mare, cand 25 de sindicalisti din Biroul Operativ al SLI s-au intalnit cu primarul Cristian Anghel ca sa primeasca promisiunea acordarii a sapte tichete cadou, in valoare de 50 de lei, pentru fiecare dascal la cele noua evenimente speciale din an.

In mod normal, tichetele ar urma sa fie distribuite cu ocazia sarbatorilor de Paste, de iarna, de Ziua Invatatorului sau a Educatiei. Intalnirea cu edilul baimarean nu a avut insa rezultatul scontat, sindicalistii reusind sa obtina doar sase tichete cadou. Cristian Anghel a motivat ca nu exista bani necesari pentru aceasta facilitate.

”In Baia Mare s-au acordat doar doua tichete cadou in valoare de 50 de lei pentru angajatii din unitatile de invatamant. Domnul primar ne-a prezentat bugetul de cheltuieli de personal si ne-a spus ca pot fi acordate doar sase tichete cadou pentru 2008, deoarece bugetul prevede doar 9 miliarde de lei, iar necesarul ar fi de 90 de miliarde pentru ca personalul din scolile baimarene sa poata beneficia de aceste tichete cadou”, a spus Liviu Pop, liderul SLI Maramures. El a mai aratat ca dascalii baimareni au fost informati despre rezultatul negocierilor, air acum se asteapta reactia lor.

Exista insa localitati in Maramures unde s-au acordat integral tichetele cadou pentru personalul din scoli. In 17 dintre ele, printre care se numara orasele Baia Sprie, Salistea de Sus si comunele Ardusat, Baiut sau Botiza, primarii au gasit resurse financiare pentru a le da angajatilor din invatamant cate 14 tichete cadou. De asemenea, in Miresu Mare s-au acordat cincibonuri, in Recea, sapte, iar in trei localitati, respectiv Baia Mare, Bocicoiu Mare si Satulung s-au primit doar doua tichete cadou. Sindicalistii spera ca banii pentru aceasta facilitate sa fie prevazuti pe viitor in bugetul de stat, pentru a nu mai exista discriminari in randul personalului din invatamant.

Dascalii trebuie sa beneficieze si de cel de-al 13-lea salariu. La ora actuala exista suportul legal pentru acordarea acestor sume, insa Liviu Pop a declarat ca ”doar comoditatea si lenea ar putea impiedica primirea banilor”.

Dascalii din Maramures vor beneficia in 2008 si de alte facilitati. Este vorba despre acei dascali ce sunt membri de sindicat si pentru care vor fi eliberate pentru prima oara, legitimatii. Pe baza acestora, cadrele didactice si nedidactice vor avea anumite reduceri la firme cu care au fost incheiate contracte. Tot in acest an se spera ca va fi finalizat si Centrul de odihna din Ocna Sugatag care va dispune de 26 de locuri si pentru care este prevazuta suma de 47 de miliarde de lei, bani proveniti din cotizatiile membrilor de sindicat, dupa cum a anuntat Liviu Pop.
Autor: Camelia Tocaci

Sursa:http://www.emaramures.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=9903

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare