21 ian. 2008

Discuţii pe tema instituţiilor de învăţămînt din Baia Mare

În 2007, am restituit la buget 4 miliarde şi ceva din 60”, Cristian Anghel, primar al municipiului Baia Mare

Este vorba despre suma trimisă înapoi şi necheltuită la capitolul instituţii de învăţămînt din Baia Mare pe 2007. “Am restituit 4 miliarde şi ceva de lei din 60 de miliarde. Deci într-un an am pierdut 5% din finanţări, ceea ce reprezintă un procentaj bun. Asta şi prin prisma faptului că au fost finanţări ce nu le puteam încheia în 2007. Acestea vor continua însă în 2008”, a ţinut să precizeze primarul Cristian Anghel. De altfel, la fiecare intervenţie a directorilor din primărie, domnia sa a adus completari pe linia banilor cheltuiţi. Au mai fost prezenţi la întîlnirea directorilor instituţiilor de învăţămînt cu cei din administraţia locală, Traian Florea, director tehnic în primărie, Carmen Pop, director economic, Călin Coroş, directorul Serviciului Patrimoniu şi Carmen Zamfirescu, şef serviciu. Doi au fost invitaţii care au onorat solicitarea organizatorilor. Şi anume Sandu Pocol, inspector general al Inspectoratului Şcolar Maramureş şi Liviu Marian Pop, preşedintele Sindicatului Liber din Învăţămînt Maramureş. A fost plină sala de la Milennium I, semn că aspectele referitoare la problematica şcolilor din Baia Mare, şi mai ales finanţarea acestora, este un capitol extrem de important pentru adminstraţia acestora şi pentru cea locală.
Investiţiile
în instituţii şcolare în date şi cifre
Primarul Cristian Anghel, ajutat şi de Carmen Pop, a oferit foarte multe cifre şi date despre ce s-a făcut în 2007 la nivelul învăţămîntului băimărean. Au fost demarate o serie de proiecte în reabilitarea şcolilor, modernizări sau alte investiţii. Am reţinut că anul trecut au fost alocate şi executate (asta în lei vechi) 92 miliarde de lei, 50% proveniţi din bugetul local. Asta doar pentru reparaţii capitale sau curente. Au fost cuprinse 33 de instituţii la reparaţii curente şi 38 la reparaţii capitale. Asta din cele 66 de imobile în care sînt grădiniţe, şcoli generale, licee sau colegii naţionale. Pentru 2008 vor continua şi se vor finaliza lucrările la proiectele aflate în derulare pentru ca în toamna acestui an în şcolile respective elevii să aibă alte condiţii de învăţare. Astfel, vor continua proiectele în 14 şcoli, vor fi alte 41 de proiecte ce vor fi demarate acum şi vor fi luate în calcul alte 24 de documentaţii pentru viitoare proiecte în 2009 şi chiar 2010. A avut o intervenţie şi Călin Coroş care a spus că nu vor exista modificări prea mari la desfăşurarea licitaţiilor. În opinia acestuia, bugetul ar putea finanţa cam 25 miliarde pentru reparaţii capitale şi reabilitări şi 25 pentru reparaţii curente. Interesant că pentru 2008 este prins în proiectul de buget suma de 990 miliarde pentru învăţămînt. Adică 45% din bugetul municipiului Baia Mare care depăşeşte 2.200 miliarde. Suma este împărţită în 730 miliarde la cheltuieli de personal, 150 miliarde pentru bunuri şi servicii, 11 miliarde pentru burse pentru elevi şi 9 miliarde la capitolul tichete cadou pentru cadrele didactice. La capitolul bugetar Cheltuieli de capital sînt prinse 82 miliarde lei. Dar sumele sînt la stadiul de proiect, consilierii locali urmînd a vota bugetul pe 29 ianuarie 2007. Sigur au mai fost oferite şi ale sume dar nu le putem cuprinde pe toate, ele devenind importante în momentul votării bugetului municipal pe acest an.

Proiecte îndrăzneţe pentru viitorul
învăţămîntului
băimărean
Atît primarul Cristian Anghel, cît şi inspectorul general Sandu Pocol au încredre în învăţămîntul băimărean. Asta şi prin prisma proiectelor mari ce urmează a fi realizate. “La nivelul executivului primăriei există strategii de dezvoltare a municipiului Baia Mare în care învăţămîntul are un rol important” a precizat Cristian Anghel. Vor apărea campusuri şcolare, noi săli de sport etc., cel mai important lucru aflat de noi ieri fiind acela că dacă situaţia o va cere, în 2008, este posibil să se nască un nou Serviciu Public, cel de Învăţămînt, care va fi de interes local (acum existînd 3 servicii, cel de Asistenţă Socială, Ambient Urban şi Patrimoniu). Două campusuri vor fi la CN “Vasile Lucaciu” şi Liceul sportiv, o Şcoală de arte şi meserii la Colegiul Economic “N. Titulescu”, se vrea construirea în Maramureş a 48 de grădiniţe. La capitolul săli de sport sînt deja depuse documentaţii la şcolile 12, 15, 17, 18, Avram Iancu, Lucian Blaga şi CN “Vasile Lucaciu”. Primarul Cristian Anghel a încheiat spunînd că “în an electoral, 2008 fiind unul, un primar încearcă să închidă gura tuturor spunînd că are la îndemînă un buget optimist pe plaja celor trei situaţii de bugete: optimist, pesimist (cel al contabililor şi economiştilor) şi unul realist, cel la care trebuie într-un final să se ajungă”. Am mai reţinut faptul că directorul economic al primăriei Carmen Pop nu va mai închide ochii la lipsa de comunicare a directorilor de şcoli care de multe ori nu au respectat prevederile legale. A tras pe această cale şi un semnal de alarmă că nu va mai deschide linii de creditare dacă dosarele şcolilor nu vor fi complete. La fel cum i-a tras de urechi pe directori cu privire la faptul că nu depun evaluări şi la primărie cînd există o cofinanţare din partea Consiliului Local Baia Mare. “Va fi un an greu” a concluzionat Carmen Pop.
Radu ŢOLAŞ
Sursa:http://www.graiul.ro/?p=5177

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare