28 ian. 2008

Sindicalistii din învãtãmânt cer negocierea unui nou contract de muncã

Anul XI•Nr. 3285•LUNI•28.01.2008•ISSN 1841-2114


GLASUL MARAMURESULUI: SOCIAL

Dupã noi discutii cu ministrul Sãnãtãtii
Sanitas, în grevã japonezã

Dacã sãptãmâna trecutã, Federatia Sanitas Maramures ameninta cu grevã generalã în toate spitalele din judet, lucrurile au luat acum o nouã turnurã. La finalul sãptãmânii trecute, sindicalistii din toatã tara s-au întâlnit cu ministrul Sãnãtãtii, Eugen Nicolãescu, care a semnat, în cele din urmã, acordul conturat anterior si a promis cã acesta va trece în curând prin Guvern.
Dupã trei luni de negocieri cu ministrul Sãnãtãtii, sindicalistii din sãnãtate puseserã pe hârtie toate întelegerile fãcute la Bucuresti. La câteva zile de la încheierea negocierilor, Nicolãescu refuza însã sã mai semneze Acordul cu halatele albe, provocând reactii tulburãtoare în sistemul sanitar. Sanitas Maramures promitea, în acest context, începerea grevei generale începând de astãzi. „Consiliul National al Federatiei Sanitas s-a întâlnit, joi, cu ministrul Sãnãtãtii care a semnat în cele din urmã Acordul întocmit la începutul acestei luni. Mai mult, Nicolãescu a promis cã Acordul va lua miercuri, 30 ianuarie a.c., forma unei Hotãrâri de Guvern. În aceste conditii, am hotãrât ca greva generalã sã fie transformatã în grevã japonezã (cu purtarea banderolelor pe brat) pânã miercuri inclusiv. Dacã ministrul se va tine de cuvânt si Acordul va trece de Guvern, vom suspenda actiunile de protest. Dacã nu, greva generalã va fi declansatã începând de joi”, a declarat presedintele Sanitas Maramures, Mircea Ciocan. (Doina FERENT)

Revoltati pe ministerul Educatiei
Sindicalistii din învãtãmânt cer negocierea unui nou contract de muncã

Sindicalistii din învãtãmânt s-au supãrat din nou pe reprezentantii ministerului. Motivul îl reprezintã modificarea unor prevederi din Contractul colectiv de muncã unic la nivel de ramurã de învãtãmânt. Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt (FSLI) i-a cerut, printr-o scrisoare, ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei, negocierea unui nou Contract colectiv de muncã. Initial, sindicalistii au convenit cu ministrul sã nu se negocieze un nou Contract colectiv de muncã pânã la adoptarea pachetului legislativ referitor la educatie, pentru ca noul contract sã fie armonizat cu acesta. Vechiul contract a suferit o singurã modificare sau cel putin asa stiau reprezentantii dascãlilor. Aceasta consta în inserarea schimbãrilor survenite în numele ministerelor. Însã, la o analizã atentã a continutului Contractului colectiv de muncã, sindicalistii au constatat cã 26 de articole au fost modificate, fãrã ca acestea sã fie negociate si cu ei. „Gestul incalificabil al reprezentantilor ministerului pune sub semnul întrebãrii credibilitatea institutiei pe care o conduceti si ne determinã sã solicitãm sanctionarea angajatilor care se fac vinovati de modificarea clauzelor Contractului colectiv de muncã fãrã nicio negociere cu federatiile sindicale reprezentative din învãtãmânt”, cer reprezentantii FSLI. Totodatã, acestia au solicitat începerea de urgentã a negocierii unui nou contract colectiv de muncã la nivel de ramurã de învãtãmânt, care sã fie în concordantã cu prevederile Contractului Coilectiv de Muncã Unic la Nivel National 2007-2010 si cu ultimele modificãri ale legislatiei în domeniu. (Ralu CÂRLIGEAN)


Sursa:http://www.glasulmaramuresului.ro/social.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare