25 ian. 2008

Sindicatele nu renunta la varianta grevei generale!

Sindicalistii din administratia locala au decis deja declansarea conflictului de munca. Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Locala (FNSAL) a stabilit, ieri, declansarea conflictului de munca la nivel national, se arata intr-un comunicat al federatiei, informeaza A.M.Press. “Faptul ca Guvernul si-a mentinut pana in prezent pozitia privind acordarea unei cresteri salariale pentru anul 2008 de 4,5 la suta in luna aprilie si 9,1 la suta in luna octombrie, denota lipsa de realism a Executivului fata de problemele sociale ale acestei categorii socio-profesionale”, se mai spune in documentul citat. Sindicalistii din administratia locala considera ca, in ciuda “discursului pur demagogic” avand ca principale teme descentralizarea administrativa si dialogul social, Guvernul urmareste de fapt sa modifice legislatia muncii, ingradind in acest fel dreptul constitutional la negociere. Printre solicitarile FNSAL se numara descentralizarea administratiei locale, acordarea unor cresteri salariale si reorganizarea grilelor de salarizare. In perioada imediat urmatoare, va fi convocat Consiliul National al FNSAL in vederea stabilirii calendarului actiunilor ce vor fi intreprinse la nivel national.
Reamintim ca, in urma cu o saptamana, reprezentantii Sed Lex au respins propunerea Guvernului de a mari salariile cu 5% incepand cu luna aprilie si cu 6% din octombrie 2008. Membrii Sed Lex sustin ca propunerea este inacceptabila, deoarece nu acopera inflatia prognozata pentru anul in curs.

Profesorii cer cresteri de 50%, Guvernul promite ceva…
Chiar daca profesorii si sanitarii sunt la un pas de a iesi in strada, premierul Calin Popescu Tariceanu vrea sa linisteasca apele si promite majorari de salariu peste media acordata bugetarilor, dar fara sa mentioneze procentul... Potrivit programului de guvernare, salariile bugetarilor ar putea creste, in medie, cu cel mult 9 %, dar nu mai mult de 10% pentru a nu afecta economia. Deocamdata, sindicalistii din domeniul sanatatii solicita Guvernului majorarea salariilor cu 12%, iar in caz contrar, acestia ameninta cu greva generala, informeaza RealitateaTv. Pe de alta parte, sindicatele din invatamant ameninta si ele cu greva. La prima runda de negocieri cu Guvernul, sindicatele din invatamant vor cere suplimentarea veniturilor cu 50%, “Noi cerem aceste procente pentru a reusi sa se micsoreze decalajul intre diferite categorii, pentru ca nicaieri intr-o societate normala nu exista un asemenea decalaj intre politie-armata-invatamant. De aceea cerem acest procent”, sustine Simion Hancescu, prim-vicepresedinte FSLI.

Scumpiri suportate de stat?
De asemenea, Guvernul are noi promisiuni si pentru cei cu venituri mici. Potrivit ministrului Finantelor, procentul cu care se vor majora facturile la gaze si energie electrica va fi acoperit integral de stat, dar fara a preciza care este sursa de finantare pentru acest fond.


http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=80129

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare