18 feb. 2008

Primarul din Sacalaseni n-a aprobat salariile dascalilor

Primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop, a refuzat categoric semnarea statelor de plata ale cadre didactice din localitate. Motivul pentru care nu a semnat este faptul ca cele trei salarii de merit nu au fost acordate "febletelor" primarului. Din aceasta cauza, sufera aproximativ 60 profesori de la toate scolile apartinatoare comunei Sacalaseni.

Ieri, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures, Liviu Pop, a convocat o conferinta de presa pentru a face cunoscuta problema de la nivelul comunei Sacalaseni. "Este vorba de o decizie interna a primarului Pop, din 28 decembrie 2007, care a creat o stare de nemultumire la nivelul tuturor unitatilor scolare din comuna. Mai grav este faptul ca, din punctul nostru de vedere, aceasta decizie este de-a dreptul nula, fara nicio putere juridica. Cele trei salarii de merit nu au fost acordate persoanelor dorite de primar. Din pacate, descentralizarea va crea inca multe probleme. Despre ce este vorba in aceasta decizie: primarul dispune persoanele care beneficiaza de salariile de merit din comuna respectiva, precum si premiul de 2% pentru personalul din invatamant. Mai clar e ca primarul s-a gandit ca nu are suficiente probleme la nivelul primariei si s-a apucat sa conduca unitatile scolare. Nu discut despre conflicte, daca exista intre primari si directori. Cert este ca primarul este intr-o grava eroare si eu am incercat sa clarific situatia. Am facut adrese si catre Prefectura pentru ca este aberant ceea ce se intampla la nivelul unei comunitati locale. Primarul nu are nicio legatura cu acordarea salariului de merit personalului din invatamant, precum si cei 2%. Salariile de merit si 2% se acorda de consiliul de administratie al scolii, nu de catre primar. Sper ca Prefectura sa anuleze aceasta dispozitie, iar primarul sa-si revizuiasca conduita si sa se implice in viata scolii", a mentionat Liviu Pop.

Profesorii, fara salarii pe ianuarie

Cu toate ca leafa profesorilor se acorda in zilele de 5-7 in fiecare luna, aproximativ 60 de dascali din Sacalaseni nu si-au primit inca salariile. Primarul a refuzat sa semneze statele de plata, pe motiv ca ele contin si cele trei salarii de merit pe care el nu vrea. "Lipsa de dialog si trasparenta intre conducerea unitatii scolare si a primariei va crea conflicte. Din pacate nu va pot spune daca salariile pe luna ianuarie se vor primi in curand, pentru ca aceste ambitii nu duc la nimic bun, iar daca vor fi forme de protest, raspunzator este primarul ca ordonator de credite, si directorul scolii. Vom incerca ca drepturile salariale sa nu mai treaca prin ograda consiliului local, ci sa vina direct de la minister, pe cardul profesorului", a conchis Pop.

Anca Dindiligan


Sursa: WWW Informatia Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare