10 feb. 2008

Scandalul tichetelor din invatamant

n prag de an electoral, primarii si-au pus in cap personalul din invatamant. Legea de acordare a tichetelor cadou si a tichetelor de cresa este interpretabila, asa ca unii au inteles ca se poate sa nu acorde aceste drepturi. Sindicatul ii va arata si mai tare cu degetul pe primari.

Legea (193/2006) da dreptul personalului din invatamant sa beneficieze de tichete cadou si tichete de cresa. Valoarea unui tichet este de 50 lei (500 mii lei vechi), iar pentru fiecare eveniment se acorda cate 7 tichete. Mai exact, personalul din invatamant ar trebui sa primeasca tichete pentru² Sarbatoarea Pastelui³ 5 iunie – Ziua Nationala a Educatiei³ inceperea anului scolar³ 5 octombrie – Ziua Internationala a Educatiei³ 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei³ Craciunul³ 30 Iunie – Ziua Invatatorului³ 1 Mai – Ziua Internationala a Muncii³ 8 Martie – Ziua Internationala a Femeii. Problema este ca in textul legii folosirea verbului „pot” a lasat la latitudinea alesilor locali acordarea tichetelor. Unii primari au interpretat ca „pot sa dea” tichetele, dar la fel de bine pot sa nu dea aceste drepturi.

8300 de persoane din Maramures ar avea dreptul la aceste tichete, insa doar o parte le-a obtinut. Pentru luna decembrie „ar fi putut primi” 14 tichete a cate 50 lei, insa... Primarii s-au acoperit, ca de multe alte ori, prin faptul ca „nu sunt bani”, dar prin asta nu au pus lacat nemultumirilor. Povestea i-ar putea costa pe primari, mai ales ca este un an electoral. Nemultumirile au fost pana acum la „foc mocnit”, probabil si pentru ca strategia politica a dat roade. Mai exact, in majoritatea localitatilor, directorii institutiilor de invatamant sunt sustinuti politic de primari, iar asta face ca personalul din invatamant sa-si tina „ciocu¼ mic”, ca deh, directorul are ascendent asupra lor.

Primarii n-au reusit insa sa bage pumnul in gura sindicatului² „Argumente de genul - nu pot da, ca nu am bani, ca sunt primarie saraca - nu tin la noi. Am avut prima etapa de discutii cu toti. Le-am dat tot, ca sa le cream, din punctul nostru de vedere, cadrul legal ca ei sa poata da acele tichete. Evident, cand au primit echilibrarile s-au luat in calcul si banii pentru tichete. Ce se intampla² ei primesc niste sume, dar le distribuie pe diverse capitole. Pentru unii se pare ca nu este important invatamantul ca sa le dea tichete”, spune Liviu Marian Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLIMM).

Povestea iese nasol din perspectiva primarilor daca luam in considerare ca este an electoral. Mai mult, SLIMM vrea sa le arate celor din invatamant ca multi dintre primari au „jucat murdar”, neacordand tichete pentru invatamant, dar au dat in schimb pentru angajatii primariei² „Avem informatii ca sunt primarii care au dat premii. Banii pentru premii sunt in acelasi cont cu tichetele. Primarii au dat premii la angajatii proprii, in valoare de zeci de milioane. O sa facem o adresa primariilor prin care o sa cerem toate premiile, primele si tichetele de care au beneficiat angajatii primariei in 2007. Nu-i putem da in judecata, dar pot uza de legea transparentei decizionale. Si o sa ma duc in fiecare scoala si o sa le spun² uite fratilor, asta-i bugetul primariei, astia sunt banii care s-au dat angajatilor primariei, iar voua nu s-au gasit bani de tichete. Este regula bunului simt. Adica, eu, in conditiile in care distribui bugetul, imi dau prima de 30 de milioane (ca si primar, consilier sau angajat al primariei), iar la femeia aia de serviciu nu-i dau nici macar un tichet... e o chestie de bun simt. A, ca ar fi impact ca e an electoral, asta e altceva. E o chestie colaterala. O sa le spun oamenilor ce s-a intamplat. Nu am lucrat niciodata prin comparatie, dar acum e momentul sa lucrez prin comparatie. Asta-i ceva de genul ca sub aceeasi palarie a consiliului local unii sunt mai angajati decat altii”, spune liderul SLIMM.

Primariile care pot iesi sifonate din scandalul tichetelor sunt² Cavnic, Sighetu Marmatiei, Borsa, Dragomiresti, Seini, Somcuta Mare, Targu Lapus, Tautii Magheraus, Ulmeni, Viseu de Sus, Arinis, Asuaju de Sus, Baita de sub Codru, Barsana, Basesti, Bicaz, Bistra, Bogdan Voda, Boiu Mare, Budesti, Campulung la Tisa, Cernesti, Cicarlau, Coas, Coltau, Copalnic Manastur, Farcasa, Gardani, Giulesti, Grosi, Grosii Tiblesului, Ieud, Moisei, Oarta de Jos, Oncesti, Petrova, Poienile Izei, Poienile de sub Munte, Remetea Chioarului, Repedea, Rona de Jos, Rona de Sus, Rozavlea, Sarasau, Sacalaseni, Sacel, Salsig, Sapanta, Stramtura, Suciu de Sus, Valea Chioarului si Viseu de Jos. Aceste primarii n-au dat niciun tichet personalului din invatamant pentru luna decembrie. In rest, s-au dat intre doua si chiar 14 bonuri.


Data aparitiei: 2008-02-05
Sursa:http://www.gazetademaramures.ro/fullnews.php?ID=7058

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare