23 apr. 2008

CINCI ani de studii superioare = TREI lei

Început de an 2008 cu negocieri salariale, sfârşit de ianuarie 2008 cu Ordonanţe de Guvern care prevăd creşterile salariale din sistemul bugetar. Scandal, tensiuni, stres. Toate finalizate cu un document fără acordul sindicatelor. Urmează alte serii de acţiuni atât în instanţă cât şi, tot ce e posibil, în stradă. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ continuă acţiunile specific sindicale pentru respectarea legii, mai ales a drepturilor de natură salarială.
Nu vreau însă să mă refer la multitudinea de anomalii a grilei de salarizare din sistemul de învăţământ, ci doar la ceea ce am constat răsfoind mai în detaliu aceste ordonanţe mai ales din punct de vedere a studiilor.
Astfel, potrivit O.G. nr. 10/2008 care intră în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2008 privind nivelul salariilor de bază şi al altor drepturi ale personalului bugetar valoarea salariului pentru referent, inspector, inginer, economist, consilier juridic debutant cu studii superioare prevăzut la capitolul “Funcţii de execuţie din alte unităţi bugetare de subordonare centrală,… şi din unităţile de învăţământ” la 523 lei, iar pentru muncitor necalificat minim 510 lei, maxim 520 lei.
Făcând o diferenţă între salariile unui muncitor necalificat şi a unui angajat debutant cu studii superioare, la data de 1 ianuarie 2008, angajatul cu studii superioare are un salariu mai mare cu 3 (trei) lei. Da, stimaţi colegi, aţi calculat şi citit bine: 3 lei. Fără replică. Doar atât se pare că valorează pentru Guvernul Romaniei studiile superioare şi specializarea. CINCI ani de facultate şi specializarea obţinută este cu TREI lei mai valoroasă decât activitatea unui muncitor necalificat (a nu se înţelege că am ceva cu această categorie).
Nu vreau să reamintesc că începând cu 1 ianuarie 2008, conform H.G. nr. 1507/2007 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, salariul de bază minim brut se stabileşte la 500 lei lunar pentru un program complet de lucru. Prin urmare, dacă pentru personalul necalificat se respectă prevederile H.G. nr. 1507/2007, pentru angajaţii cu studii superioare salariul este sub cel garantat în plată. Dacă mai adăugăm şi studiile ramânem cred că fără cuvinte.
Se ştie că FSLÎ este prima federaţie care a câştigat în instanţă procesul cu privire la respectarea salariului minim garantat, însă situaţia în sine este strigătoare la cer. Să nu ne mirăm că în instituţiile statului este o acută lipsă de personal specializat şi profesionalizat, însă o asemenea politică salarială nu duce decât la o scădere a calităţii personalului angajat în aceste instituţii.
Cred că este momentul ca toţi cei care reprezintă mişcarea sindicală din instituţiile bugetare să facă front comun şi să oblige clasa politică să adopte legea salarizării în sistemul bugetar cât mai repede posibil. Sunt convins că numai aşa se pot rezolva şi problemele din sistemul de învăţământ pe care le voi puncta şi analiza cu alte ocazii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare