23 apr. 2008

Discriminarea continuă

Spuneam de nenumărate ori că în sistemul bugetar se produc discriminări. Între învăţământ şi justiţie, între sănătate şi administraţie, între magistraţi şi parlamentari, şi asocierea poate continua. În cadrul sistemului de învăţământ avem suficiente exemple de majorări doar pentru o categorie de personal (didactic, didactic auxiliar sau nedidactic). Ne luptăm de ani de zile să introducem cât mai multe funcţii nedidactice în categoria didacticului auxiliar, să reuşim să armonizăm salarizarea în sistemul de învăţământ pe criteriul real al studiilor, performanţei şi perfecţionării. Am obţinut în urma grevei din 2005 promisiunea câ până în aprilie 2006 se va definitiva proiectul legii salarizării în vederea armonizării salarizării în sistemul bugetar. Nimic nu s-a concretizat încă din păcate, fapt pentru care problemele persistă în sistem şi chiar se acutizează.
Nu credeam că sfârşitul de an 2007 ne va aduce în faţa unei noi discriminări. Şi de data aceasta în interiorul sistemului. Este vorba despre Legea 193 privind acordarea tichetelor cadou. O dată cu parafarea în comisiile paritare a evenimentelor şi sumelor care trebuie acordate a început tichetiada. Am făcut adrese către primarii şi consilii locale, discuţii cu primarii şi cu consilierii locali, lobby local şi judeţean. Rezultate au apărut ici colo, însă situaţia, deocamdată, nu este rezolvată.
Faptul că în textul legii verbul prezent este “pot” a lăsat la latitudinea aleşilor locali acordarea acestora. De aici a apărut discriminarea. Pentru luna decembrie se puteau acorda 14 tichete. Atitudinea primăriilor am prezentat-o la momentul respectiv.
Ceea ce putem spune cu siguranţă e că în acest moment avem o dublă discriminare din acest punct de vedere. Pe de o parte primării care o să îşi permită acordarea tuturor tichetelor şi primării care nici nu vor dori să audă de aşa ceva. Iar pe de altă parte instituţiile subordonate consiliului judeţean şi inspectoratului şcolar care au altă linie de finanţare.
Putem spune că deja în bugetul MECT au fost prinse sume pentru acordarea tichetelor aferente celor 9 evenimente, că sunt primării care au în bugetul local cuprinse sumele necesare, însă discriminarea continuă.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a cerut ca revendicare atât la mitingul din decembrie 2007 cât şi la întâlnirea din ianuarie 2008 ca revendicare includerea acestor sume în bugetul central. Asta ar rezolva în parte această problemă.
Până la obţinerea acestei revendicari nu ne rămâne decât speranţa că la nivel judeţean cât mai multe consilii locale vor găsi sumele pentru acordarea acestor tichete. Dacă nu SLÎ MM, consecvent în apărarea drepturilor membrilor de sindicat, va uza de toate formele de luptă sindicală pentru obţinerea tichetelor cadou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare