19 apr. 2008

Greva in scolile din Sighet pentru neacordarea tichetelor cadou de sarbatori

Dascalii maramureseni din sapte localitati si din municipiul Sighetu Marmatiei se pregatesc de proteste, din cauza neacordarii tichetelor cadou. Profesorii spera ca vor reusi astfel sa sensibilizeze autoritatile locale si sa le determine sa le acorde un drept banesc care li se cuvine de drept. Primele actiuni de protest pentru neacordarea tichetelor cadou au fost organizate in orasul Seini, unde peste 100 de dascali au organizat in urma cu doua saptamani o greva japoneza, iar joia trecuta au recurs la o greva de avertisment, cu intreruperea cursurilor scolare timp de doua ore.

Actiunile de protest organizate de peste 100 de dascali din orasul Seini, pentru neacordarea tichetelor cadou, ar putea constitui un exemplu si pentru angajatii altor scoli. Liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, a declarat ca probleme cu neacordarea tichetelor cadou se inregistreaza in 12 localitati din judet si ca exista semnale ca in sapte localitati maramuresene profesorii sunt decisi sa recurga la miscari de protest spontane pentru a-si obtine drepturile ce li se cuvin.

Tensiuni se inregistreaza si in scolile din municipiul Sighetu Marmatiei, unde au fost acordate cate 7 tichete cadou aferente anului 2007, insa pentru acest an nu s-au primit deloc. In conformitate cu o hotarare a Comisiei Paritare a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) si SLI Maramures, tichetele cadou, in valoare de 50 de lei fiecare, ar trebui sa fie acordate in toate scolile din judet, cu ocazia anumitor evenimente cum sunt sarbatorile de Craciun sau de Pasti.

”Saptamana trecuta in trei unitati de invatamant din Seini a avut loc o greva de avertisment de doua ore si sunt semnale ca dascali din municipiul Sighetu Marmatiei, dar si din alte sapte localitati se pregatesc de proteste spontane. Acestia sunt nemultumiti ca nu li s-au dat tichete cadou, dar ca nici nu au primit vreun raspuns clar de la autoritati in aceasta privinta, ceea ce sigur va duce la forme de protest. Sunt tensiuni foarte mari si la Sighet, unde anul acesta nu s-a dat nici un tichet, desi colegii de aici au primit cate 7 tichete aferente anului 2007”, a aratat Liviu Pop.

Liderul sindical a subliniat ca toate actiunile de protest ale dascalilor vor beneficia de sprijinul SLI. Liviu Pop a aratat insa ca miscarile de protest spontane declansate in scoli nu au nici o legatura cu alegerile locale care se apropie. ”Daca unii colegi ai nostri vor dori sa faca greva japoneza sau greva de avertisment, noi ii vom sustine in actiunile lor. Anul acesta e unul electoral asa ca noi atragem atentia sa nu se interpreteze ca sunt actiuni de protest in anul electoral, pentru ca lucrurile nu stau deloc asa, dascalii nu vor altceva decat sa isi obtina drepturile ce li se cuvin”, a precizat Liviu Pop.

Pe de alta parte, sindicalistii din invatamant nu pot sa actioneze in instanta primariile, deoarece legea nu stipuleaza ca aceste tichete trebuie obligatoriu acordate. ”Legea spune doar ca tichetele cadou se pot acorda, asa ca nu putem actiona in instanta primariile. Sper sa reusim sa sa rezolvam problemele la masa negocierilor”, a mai spus Liviu Pop.
Autor: Camelia Tocaci
Sursa:http://www.emm.ro/stiri/Stire.aspx?NewsID=12232

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare