17 iul. 2008

Copiaţi, copiaţi, copiaţi!

În Educaţie se întâmplă lucruri ciudate. La bac, orice elev care întoarce capul şi şuşoteşte poate fi declarat „vinovat” şi dat afară de un simplu supraveghetor. La acelaşi bac, un profesor filmat în timp ce îşi ajuta elevii să copieze, un profesor care şi-a recunoscut fapta e lăsat în pace de şefii din Educaţie.
Într-un dosar, întocmit iniţial de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş şi declinat spre DNA Cluj, se spune clar, negru pe alb, că există probe din care rezultă că directoarea liceului privat „Gheorghe Pop de Băseşti” „a determinat aceste cadre didactice (n.m. – plătite pentru rezolvarea subiectelor) ca în zilele de 27 iunie, 1, 2 şi 3 iulie 2008 să rezolve subiectele de examen în biroul său din incinta Gr. Ş. de Industrie Mică şi Servicii Sighetu Marmaţiei (n.m. – unde se susţineau probele de examen) imediat după extragerea subiectelor pentru proba scrisă. După redactarea rezolvărilor, inculpata (n.m. – directoarea), având complicitatea profesorilor supraveghetori, le-a împărţit elevilor în sălile de examen”, scrie în raportul DNA.

În acelaşi dosar se spune că există la dosar „înregistrări ale convorbirilor telefonice şi înregistrări video din timpul examenului de bacalaureat” din care se vede clar cum au acţionat cei cărora eu, una, nu le pot spune dascăli, pentru a frauda examenul. Mai mult chiar, directoarea însăşi „şi-a recunoscut fapta”, dar „susţine că a fost constrânsă de comisia de bacalaureat să adune banii de la elevi”.
Ce demonstrează toate aceste citate din dosarul DNA?
Că elevii – cei 120, câţi s-au aflat în examen – au copiat ori şi-au promovat examenul în urma mituirii, în urma unui troc ordinar.
Ei bine, ce credeţi că face onoratul Minister al Educaţiei?
Ne spune senin, prin glasul activistei Zvetlana Preoteasa, că nu poate anula examenul, nici nu-i poate sancţiona pe respectivii elevi, până nu se termină ancheta.
Doamna Zvetlana Preoteasa, ajunsă secretar de stat în urma faptelor de vitejie ale soţului, nu numai că n-are habar de ce-i aceea Educaţie, dar nici măcar nu cunoaşte regulamentul examenului naţional pe care, conform legislaţiei, l-a păstorit, în calitate de preşedinte al Comisiei Naţionale de Bacalaureat. Bine, doamna nu prea ştie nici măcar să pronunţe cuvântul „bacalaureat”, darmite să dea vreun semn că înţelege că acest examen trebuie să fie un examen corect, moral şi drept.
Senină ca o floricică abia răsărită pe câmpia ţării, Zvetlana ne spune că nu are probe şi că înregistrările filmate care arată cum dădea dna directoare fiţuicile domnilor elevi, sub ochii legaţi ai supraveghetorilor, nu sunt probe.
Adică filmul valabil în Justiţie nu e valabil la Educaţie. În metodologia bacului se spune limpede că un elev este dat afară din examen chiar şi pentru tentativă de furt, chiar şi numai dacă încearcă să copieze după colegul din faţa sa. Pentru asta e suficient ca supraveghetorul să-l anunţe pe preşedintele comisiei, se redactează un proces-verbal semnat şi de cel prins asupra faptei, şi de elevii din sală, şi de cel de-al doilea supraveghetor. Procedura e minimă. Pe baza ei, 268 de elevi au fost eliminaţi din bac, fiindcă doar atâţia au avut ghinionul să aibă supraveghetori corecţi.
Acum, când are înregistrări video şi declaraţii scrise ale elevilor ce recunosc că au dat bani şi spun şi pentru ce, dnei secretar de stat nu i se pare că „ar avea suficiente probe” ca să constate că respectivii elevi au obţinut bacul prin fraudă. Nu-i trece prin căpuşorul mic şi blond doamnei cu pricina că o astfel de atitudine nu face decât să încurajeze furtul, minciuna, mizeria din Şcoala românească. Dânsa nu poate înţelege că ancheta judiciară n-are nici o legătură cu decizia MEC în ceea ce-i priveşte pe elevi. Uită dna Zvetlana că mai există o sesiune de bacalaureat în august, iar bieţii elevi ce-au pus banul jos ca să-şi ia examenul mai au o şansă să arate câtă carte ştiu.
Uită şi că respectivii elevi nu sunt chiar minori, ca să fie absolviţi de răspundere, au 18 ani şi deci nu prea ştiu cum ar putea invoca că i-a „sedus” cumva directoarea.
Dna Zvetlana Preoteasa speră probabil că, în buna tradiţie a Justiţiei româneşti, directoarea va scăpa basma curată şi dintr-un furt pe faţă neruşinat şi mizerabil o să auzim că strângea bani de la elevi pentru potcoave de cai morţi.
Dar ce-i mai trist este că doamna secretar de stat nu înţelege că, nesancţionând prompt şi corect furtul la examen, corupţia din învăţământ, nu face nimic altceva decât să o încurajeze.A închide ochii şi a ridica din mâini în faţa unei asemenea situaţii este echivalent cu a spune: copiaţi şi furaţi, dragi elevi, până nu mai puteţi! Iar asta se cheamă educaţie, mesaj transmis Şcolii şi opiniei publice de înşişi diriguitorii învăţământului. Păi, mai avem noi vreo speranţă, aşa stând lucrurile?

melania.vergu@gandul.info
Sursa:http://www.gandul.info/puterea-gandului/copiati-copiati-copiati.html?4237;2787625

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare