Directorii liceelor pe care le-au absolvit elevi recunosc acest lucru, la fel ca şi oficialii din Ministerul Educaţiei Naţionale, care spun că este o greşeală pe care o vor îndrepta, după ce cazul le-a fost semnalat de Realitatea TV.

Patru dintre elevii care au participat în 2007 la Olimpiada Naţională de Fizică apar în evidenţele Ministerului Educaţiei că au obţinut premii. Doi dintre ei sunt din Bistriţa-Năsăud, iar pe site-ul oficial al Olimpiadei de Fizică rezultatele lor nu coincid cu evidenţele ministerului. Cei doi elevi din Bistriţa s-au situat pe locurile 76 şi 82 din cei 85 de participanţi la olimpiadă. Alţi doi elevi în cazul cărora ministerul a greşit sunt de la colegiile din Târgu-Jiu şi pe lista oficială apar că au luat locul doi şi trei la Olimpiada Naţională de Fizică. În realitate, unul dintre elevi a obţinut menţiune, iar celălalt s-a situat pe locul 79.

"Am verificat şi listele mele cu premiile şi menţiunile obţinute la naţională. Ştiu că copilul este foarte bun, e premiant, dar nu a reuşit să ia menţiune. Pe site-ul oficial al Ministerului Educaţiei, el apare că a luat premiul trei. Şi la noi nu apare. Păcat", a declarat Elena Goga, directorul Colegiului Naţional Tudor Vladimirescu din Târgu-Jiu.

Conducerea Ministerului Educaţiei recunoaşte că a greşit când a întocmit lista cu olimpici.

"A fost o greşeală umană cauzată de mai multe documente care au fost introduse în program şi erau acolo şi prezenţi. Evident a fost imediat remediată. Aceştia nu se puteau înscrie fără diplomele de olimpiadă, pe care nu le aveau", a explicat Mihaela Suciu, consilier al ministrului Educaţiei.

Potrivit legii, toţi elevii care au obţinut premii şi menţiuni la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale recunoscute de către Ministerul Educaţiei se pot înscrie fără examen la facultate. În acest an, facultăţile foarte căutate de către elevi organizează examen de admitere, în consecinţă cei patru elevi în cazul cărora ministerul a greşit s-ar fi putut înscrie la facultate pe baza listei întocmite de minister.