16 aug. 2008

280 candidaţi susţin proba orală la română

Au mai rămas doar două zile până când absolvenţii de liceu vor susţine cea de-a doua sesiune de bacalaureat. Elevii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea din iunie mai au încă o şansă să obţină diploma anul acesta.

Din totalul celor 6.600 de candidaţi înscrişi la nivel naţional şi care vor participa la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului, circa 524 sunt constănţeni. Spre deosebire de candidaţii din Bucureşti, cărora li s-au pregătit surprize, respectiv camere de supraveghere amplasate astfel încât nici un elev să nu mai poată copia (!?!) în timpul examenului, la Constanţa, cei 524 candidaţi vor susţine examenele în acelaşi centru de evaluare ca şi anul trecut, respectiv Colegiul Tehnic „Tomis”. La finalul examinării, lucrările vor fi transmise centrului de evaluare, respectiv Grup Şcolar „Emil Palade”.
De la secretarul comisiei, informatician Georgeta Zgură, am aflat că luni, 18 august, vor susţine proba orală la limba şi literatura română doar 280 de candidaţi din cei 524 înscrişi în această sesiune, în faţa a patru subcomisii de examinare. Pe 19 august un singur candidat va susţine proba la limba maternă, respectiv turcă, după care, pe 20 august, la limbile moderne se vor prezenta 226 la limba engleză, 48 la franceză şi patru candidaţi la rusă.
Printre candidaţii înscrişi la această sesiune, am aflat că se numără nu numai cei picaţi, dar şi cei care doresc să-şi mărească o notă sau care au avut motive întemeiate să amâne examinarea din luna iunie. Cum este, spre exemplu, cazul unui elev de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” care, având dublă cetăţenie şi studiind în America, n-a putut să-şi echivaleze mediile în timp util.

Cacealmaua camerelor de supraveghere
Revenind la cele 14 centre de examen bucureştene care dispun de camere de supraveghere pe holuri, iar alte două chiar şi în clase, rămânem la părerea că este o mare cacealma. Inspectorii şcolari susţin că o parte dintre candidaţi îşi ascundeau fiţuicile în toalete sau pe holuri, iar cu aceste camere de supraveghere elevii ar putea fi prinşi. Să fim serioşi!!! Nici mama camerelor nu va putea rezolva ceva ce există în noi, de mici copii, şi anume instinctul de a trage în piept, de a fura, mai pe româneşte. Ce vede pe hol o cameră de filmat e una, iar în clasă se petrec altele… Oricum s-a demonstrat cu prisosinţă că românul este atât de inventiv încât această afacere cu camerele de luat vederi pare mai repede o găselniţă ticluită tot la nivel înalt pentru a vinde parcă un stoc pus deoparte.

Calendarul desfăşurării sesiunii de toamnă
Sesiunea a doua de Bacalaureat începe luni, 18 august, cu primul examen oral la Limba şi Literatura Română. Elevii care au studiat, în liceu, Limba şi Literatura Maternă susţin, pe 19 august, proba orală la această specialitate. Ultima probă orală va fi susţinută, pe 20 august, la Limba şi Literatura Modernă. Cei care promovează examenele orale, se pot prezenta, pe 21 august, la prima probă scrisă, cea la Limba şi Literatura Română. Elevii care au studiat, în liceu, în Limba Maternă, vor susţine, pe 22 august, proba scrisă pentru specialitatea Limba şi Literatura Maternă. Pe 25 august, elevii vor susţine prima probă obligatorie a profilului, în scris, iar, pe 26 august, o probă la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, în scris sau practic. Ultima probă a examenului de Bacalaureat va avea loc pe 27 august şi va fi susţinută la una din disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării, în scris sau practic. Notele obţinute de elevi la toate probele examenului de Bacalaureat, precum şi nota finală vor fi afişate pe 29 august. În aceeaşi zi, între orele 16,00 - 20,00, cei nemulţumiţi de notele obţinute pot depune contestaţii, urmând ca rezultatele finale ale examenului de Bacalaureat - sesiunea august să fie afişate pe 1 septembrie.
Sursa:http://www.cugetliber.ro/1218834000/articol/24426/280-candidati-sustin-proba-orala-la-romana/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare