13 aug. 2008

Şcoala va începe fără fast-food şi snacks-uri

Urmează ca până în septembrie să fie stabilită lista alimentelor interzise în unităţile de învăţământ

Deputatul de Cluj, Mircia Giurgiu, iniţiatorul legii anti fast-food, a transmis, săptămâna trecută, ministrului sănătăţii, Eugen Nicolăescu, o scrisoare deschisă prin care îi solicită să publice lista cu alimentele nesănătoase care ar urma să fie interzise de la vânzare în unităţile de învăţământ preuniversitar.
Lista va fi publicată până la începerea anului şcolar, până acum fiind stabilite doar criteriile care vor sta la baza elaborării listei.

În conferinţa de ieri, dr. Mircea Mănuc, secretar de stat al Ministerului Sănătăţii Publice, a declarat că lista alimentelor care ar urma să fie interzise de la vânzare în unităţile de învăţământ preuniversitar va intra în vigoare, probabil, până la începerea anului şcolar 2008-2009.

Criteriile care vor sta la baza elaborării listei alimentelor interzise
Actul normativ, care a intrat deja în vigoare, prevede ca în incinta unităţilor de învăţământ să fie interzise prepararea, comercializarea şi distribuirea oricăror ali-mente conţinute în lista elaborată de Ministerul Sănătăţii Publice. Însă nu este stabilită exact lista alimentelor care nu se vor mai găsi la comercializare în incinta şcolilor. Sarcina ministerului este, acum, de a redacta lista cu alimente nesănătoase care nu pot fi vândute în creşe, grădiniţe, şcoli şi licee.
În ceea ce priveşte data până la care ar trebui elaborată această listă şi se va începe aplicarea legii în şcoli, Mircea Mănuc a dat drept reper începerea noului an şcolar: „Până la începerea anului şcolar, legea va putea fi aplicată în unităţile de învăţământ, astfel încât fiecare copil să beneficieze de prevederile ei încă din prima zi de şcoală”, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, secretarul de stat.
Principalele criterii în funcţie de care va fi elaborată lista se referă atât la caloriile conţinute de alimentele respective, care nu tre-buie să depăşească limita reco-mandată, cât şi la conţinutul de zahăr, grăsimi sau sare al alimentelor.
Astfel, sunt interzise alimente cu conţinutul caloric mai mare de 300 de calorii pe produs şi cele care conţin o cantitate de zahăr care depăşeşte limita admisă de 15 grame la 100 de grame de produs.
Vor fi trecute pe listă alimentele care conţin mai mult de 20 de grame de grăsimi de peşte, cinci grame de grăsimi saturate sau un gram de acizi graşi, toate calculate la 100 de grame de produs.
Cantitatea de sare din 100 de grame de produs nu trebuie să depăşească 1,5 grame.

În incinta şcolilor - doar alimente ambalate
La magazinele din incinta unităţilor de învăţământ nu se vor mai găsi nici alimente neambalate, excepţie făcând doar bananele şi citricele, pentru că se decojesc, alimentele neetichetate în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. „Până la reglementarea etichetării cantitative pentru produsele vândute în şcoli, agentul economic va avea obligaţia de a face dovada conformităţii produselor cu criteriile prevăzute”, a adăugat Mănuc.
Printre alte probleme discutate la conferinţa de presă, Mănuc a menţionat şi problema nutriţiei sănătoase şi combaterea obezităţii. „Este important ca autorităţile să adopte măsuri adecvate şi eficiente pentru a genera un comportament nutriţional sănătos la nivelul întregii populaţii. Considerăm că implementarea legii trebuie corelată cu primirea de informaţii nutriţionale corecte şi complete, pe înţelesul copiilor, cu încurajarea activităţii fizice, precum şi cu programe de educare a părinţilor şi a profesorilor” a adăugat secretarul de stat.
Criteriile care vor sta la baza elaborării listei alimentelor interzise vor fi afişate pe site-ul ministerului, dumneavoastră având posibilitatea ca în decurs de 30 de zile să faceţi observaţii şi propuneri.
Elevii nu vor mai putea cumpăra de la magazinele din incinta şcolilor chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sărate şi seminţe sărate, din cauză că acestea conţin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs.
Lista va interzice, de asemenea, comercializarea de prăjituri, bomboane, acadele şi sucuri carbogazoase cu conţinut ridicat de zahăr.
Băuturile care vor putea fi vândute sunt apa potabilă îmbuteliată, apa minerală îmbuteliată şi băuturile răcoritoare din extract de fructe sau legume, fără nicio altă substanţă adăugată.
Principalele alimente care vor fi comercializate fără restricţii în magazinele din incinta şcolilor sunt lactatele, fructele şi legumele, deoarece acestea se încadrează în limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.

Sursa:http://www.cugetliber.ro/1218574800/articol/24215/scoala-va-incepe-fara-fastfood-si-snacksuri/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare