3 aug. 2008

Nicolăescu, Mantale, Diaconescu – în ultima tranşă de doctori unşi pe şest

La Universitatea din Petroşani, primarul Iacob Ridzi a obţinut titlul de doctor cot la cot cu controversatul ex-director al CNH Ilie Bălănescu

Consiliul Titlurilor Universitare acordă promovări pe bandă rulantă

Nicolăescu, Mantale, Diaconescu – în ultima tranşă de doctori unşi pe şest

Miniştri, oameni politici, primari şi oameni de afaceri controversaţi au reuşit să prindă ultima tranşă a titlurilor de doctor acordate pe şest de Ministerul Educaţiei (MECT). Printre cele peste 2700 de dosare confirmate în prima jumătate a acestui an se numără cel al ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cel al fostului prefect al Capitalei, Mioara Mantale, precum şi ale altor nume celebre din politică, cum ar fi vicepreşedintele PSD Cristian Diaconescu şi fosta peremistă, trecută în barca social-democrată, Lia Olguţa Vasilescu.

Deşi se află pe baricade diferite într-ale politicii, liberalul Nicolăescu şi PSD-istul Diaconescu au obţinut concomitent titlul de doctor la aceeaşi instituţie - Academia de Studii Economice, dar în domenii diferite: contabilitate, respectiv drept. Fosta karatistă Lia Olguţa Vasilescu, care a condus între 2005 şi 2008 Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, a fost confirmată cu titlul de doctor în sociologie la Universitatea din Bucureşti, în timp ce subprefectul capitalei Mioara Mantale a primit mult râvnitul titlu prin intermediul Academiei de Poliţie. Un caz interesant este cel al Universităţii din Petroşani, ce i-a uns atât pe primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, soţul eurodeputatei PD-L Monica Iacob-Ridzi, cât şi pe controversatul om de afaceri Ilie Bălănescu, fostul director general al Companiei Naţionale a Huilei (CNH). De numele acestuia se leagă un întreg scandal ce priveşte încheierea mai multor contracte între CNH şi diverse firme aparţinând unor oameni „de-ai casei”.

Ministerul Educaţiei promite că va face întreg procesul transparent

Universităţile româneşti au produs în ultimii 8 ani peste 19000 de doctori. Fiecare nouă tranşă a inclus persoane care au ieşit în evidenţă nu atât prin prestigiul academic cât prin afacerile pe care le conduceau sau funcţia politică pe care o deţineau.

În 2007, ziarul Gândul prezenta cazul „Regelui asfaltului”, Costel Căşuneanu, care a devenit doctor al Academiei de Poliţie alături de chestorul Marian Tutilescu, şi pe cel al Mariei Beuran, soţia fostului ministru al Sănătăţii Mircea Beuran, care a primit respectiva distincţie la numai 4 ani după ce aceeaşi universitate care i-a acordat-o o ancheta pentru un caz de plagiat.

În tot acest timp, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a dat undă verde pe bandă rulantă dosarelor pe care le-a primit spre verificare. Din cele 2906 lucrări primite anul acesta, CNATDCU a confirmat 95%, demonstrând încă o dată că este departe de a fi un filtru solid.

Lucrurile s-ar putea schimba începând cu această toamnă, căci MECT lucrează la un nou regulament al consiliului. Dacă, până în prezent, listele celor înaintaţi în grad au fost trecute direct în arhivele ministerului, noile recolte de doctori vor fi făcute publice, astfel încât oricine să poată afla conţinutul tezelor care îi propulsează pe candidaţi în elita intelectuală.

raul.florea@gandul.info
Sursa: http://www.gandul.info/actualitatea/nicolaescu-mantale-diaconescu-in-ultima-transa-de-doctori-unsi-pe-sest.html?3927;2847215

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare