17 sept. 2008

Elevii din clasele a IX-a şi a X-a nu primesc calculatoare



Plenul Senatului a respins, miercuri, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 87/2008, privind acordarea de calculatoare tip desktop a elevilor din clasele a IX-a şi a X-a, pentru folosirea acestora la domiciliu.
Raportul de respingere, dat de Comisia de învăţământ din Senat, a proiectului de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului a fost adoptat de plenul Senatului cu 44 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri.
Respingerea proiectului de lege a fost aprobată de plen cu 52 de voturi "pentru", 14 voturi "împotrivă" şi 4 abţineri.
Reprezentantul Comisiei de învăţământ din Senat, democrat-liberalul Dan Sabău, a motivat raportul de respingere dat de comisie prin faptul că în învăţământ există "sarăcie, atât în mediul rural, cât şi în periferia urbană, iar banii pentru achiziţonarea acestor calculatoare ar putea fi utilizaţi cu folos pentru rezolvarea altor probleme specifice din sistemul educaţional".
La rândul său, senatorul PSD Alexandru Athanasiu a atras atenţia că Guvernul provoacă şi o inegalitate, prin faptul că de aceste calculatoare ar beneficia doar elevii din clasele a IX-a şi a X-a, motiv pentru care PSD susţine respingerea acestui proiect de lege.
Athanasiu i-a acuzat pe guvernanţi că se grăbesc să dea, cu două luni înainte de alegeri, computere în valoare de 200 de milioane de euro, după ce în urmă cu doi ani, chiar un membru al PNL, Ioan Ghişe, propunea acordarea de laptop-uri pentru toţi elevii, iar răspunsul Guvernului a fost că nu există posibilităţi financiare pentru acest lucru.
Preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă (PSD), a arătat că, în condiţiile în care în acest moment procedura de licitaţie privind achiziţionarea calculatoarelor conform OUG este blocată din cauza unei contestări, este "benefic" să se respingă proiectul de lege pentru ca toată procedura să fie stopată.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 87/2008 prevede dotarea unităţilor în care se desfăşoară învăţământ liceal şi profesional de stat cu calculatoare de tip dektop, în vederea formării de competenţe elevilor în utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.
Articolul 2 al Ordonanţei arată că, în anul şcolar 2008-2009, unităţile în care se desfăşoară învăţământul liceal şi profesional de stat vor fi dotate cu calculatoare, astfel încât să poată asigura fiecărui elev din clasele a-IX-a şi a X-a un calculator, pe care să îl poată utiliza, la domiciliu, pentru studiul individual.
Suma necesară pentru achiziţionarea de calculatoare, pe anul 2008, se asigură de la bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, prin deblocarea sumei de 644 de milioane de lei din reţinerea de 10% efectuată în baza art. 21 din Legea privind finanţele publice.
Necesarul estimat de calculatoare se stabileşte de către fiecare unitate de învăţământ, se avizează de către inspectoratele şecolare şi se transmite Ministerului Educaţiei, până la data de 15 februarie a fiecărui an, pentru anul şcolar 2008-2009, necesarul urmând a se stabili de la data intrării în vigoare a OUG.
Calculatoarele achiziţionate sunt înregistrare în evidenţele unităţilor de învăţământ preuniversitar şi sunt predate beneficiarilor pe bază de proces-verbal, între unitatea de învăţământ şi elevul major, părintele sau reprezentantul legal al elevului minor. La sfârşitul ciclului liceal, calculatoarele se restituie unităţii de învăţământ, mai prevede ordonanţa.
Forul decizional în privinţa acestui act normativ este Camera Deputaţilor.
Sursa http://www.mediafax.ro/politic/senat-elevii-din-clasele-a-ix-a-si-a-x-a-nu-primesc-calculatoare.html?1687;3191547

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare