15 sept. 2008

La început de an şcolar, o treime din şcolile româneşti nu au autorizaţie de funcţionare

Emoţii mari pentru aproape trei milioane şi jumătate de copii şi adolescenţi. În această dimineaţă, şcolile îşi deschid porţile. Un an şcolar grevat de nenumărate probleme. Şcoli fără autorizaţii de funcţionare, clădiri care stau să cadă peste elevi, dascăli care vor preda chiar dacă au picat examenul de titularizare. Există şi excepţii, dar acestea confirmă regulă: învăţământul românesc are cale lungă de bătut până la nota 10.
Zeci de construcţii din ţară au rămas şcoli numai cu numele. Mai multe şcoli riscă să se prăbuşească aşa că au fost închise, iar copiii au fost mutaţi în spaţii improvizate. Aşa s-a întâmplat şi într-un cătun din Vaslui, unde elevii şi dascălii se înghesuie într-o singură sală, amenajată într-un canton silvic. "Îmi plouă în cap, sunt şoareci, sunt şobolani", a declarat o profesoară.În România, aproape o treime dintre şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare. Mulţi directori nici nu s-au mai obosit să o solicite.
Şi într-o comună din judeţul Bistriţa-Năsăud, prima zi de şcoală a semănat cu o scenă desprinsă din filmele de groază. Copiii de la gimnaziu învaţă într-o clădire fără geamuri sau electricitate, cu acoperişul spart şi pereţi care stau să cadă. Acolo nu s-au mai făcut reparaţii de 20 de ani. Anul trecut, imobilul, vechi de un secol, a fost retrocedat, iar primăria din localitate a hotărât să îl cumpere, doar pentru a constata că trebuie dărâmat.
Şcoala din Arcalia, care adăposteşte clasele V-VIII, arată mai rău ca după război. Părinţii sunt revoltaţi, dar în acelaşi timp recunosc că se complac în această situaţie pentru că nu au alte opţiuni. Cel mai greu în prima zi de şcoală le-a fost copiilor din clasa a cincea. Până anul trecut, ei au învăţat într-o altă şcoală. Deşi clădirea este un pericol pentru copii, anul trecut primăria a decis să o cumpere cu 110.000 de lei. Acum, oficialii comunei au ajuns la concluzia că imobilul trebuie demolat şi, în locul lui, ridicată o şcoală nouă.
''Nu s-a mai investit în ea datorită faptului că ea urmează să fie demolată. Dar acestea sunt chinurile pe care trebuie să le trecem pentru a ajunge să învăţăm într-o şcoală nouă'', susţine Sorin Mititean, primar Şieu Măgheruş
În timp ce primarul nu-şi face mari griji, aproape 100 de copii merg la cursuri într-o şcoală care se poate prăbuşi oricând peste ei.
Problemele nu se opresc aici pentru elevii din România. În multe şcoli de la sat, copiii vor învăţa carte de la profesori care nu au izbutit să ia examenele de titularizare. Situaţia se vede însă roz de la guvern.
"Suntem foarte mulţumiţi de ceea ce este în ţară, şcolile arată cu adevărat extraordinar. Niciodată nu s-a investit mai mult decât în ultimii doi ani şi dacă mergeţi în orice localitate, cea mai frumoasă clădire este şcoala", a afirmat Zvetlana Preoteasa, secretar de stat Ministerul Educaţiei.Unii elevi de la oraş învaţă în condiţii la care nici nu visau: au tablă digitală şi văd documentare pe ecrane cu plasmă. Pentru alte şcoli nu a fost nevoie de prea mulţi bani ca să arate bine: au dat cu bidineaua cot la cot, chiar dascălii şi elevii. Copiii vor învăţa anul acesta 35 de săptămâni. Ultima zi de cursuri va fi pe 12 iunie. Primul semestru se încheie la finalul lunii ianuarie, iar cel de-al doilea începe în ziua de 9 februarie.La festivităţile de deschidere a anului şcolar au fost mobilizaţi şi 12.000 de poliţişti. Oamenii legii vor patrula în jurul şcolilor şi în timpul anului.
Sursa: Realitatea TV

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare