Semnatarii documentului cer demisia ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei şi a secretarului de stat, Svetlana Preoteasa şi creşterea salariului cadrelor didactice cu 50 la sută.

În plus, PSD cere Guvernului să prezinte o situaţie exactă a cheltuielilor şi o analiză a rezultatelor de la examenele şi testele naţionale.

Adomniţei spune că moţiunea PSD este o adunare de informaţii inexacte

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a afirmat astăzi că moţiunea pe educaţie depusă de PSD este un atac la persoana sa, nefundamentat pe date reale, un document neomogen care nu ia în calcul informaţii de notorietate publică.

În faţa plenului Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii PSD "Guvernarea de dreapta, un eşec pentru educaţie", Adomniţei a susţinut că a dus la bun sfârşit programele începute de predecesorii săi, Mircea Miclea şi Mihail Hărdău. În plus, a susţinut el, a elaborat un pachet legislativ care, odată adoptat, va constitui fundamentul reformei învăţământului.

"Nedepunerea în Parlament a pachetului de legi ale învăţământului nu este o slăbiciune a mea şi nici o teamă de responsabilitate. Numai că nu doresc să vă ofer o momeală electorală, acum în campanie. Viitorul ministru al Educaţiei va avea pregătit deja pe birou un pachet legislativ deja discutat cu partenerii sociali, un Pact pentru Educaţie adoptat de toate partidele politice şi, sper eu, o strategie elaborată de comisia prezidenţială de specialitate. Viitorul ministru va avea la dispoziţie patru ani pentru adoptarea în Parlament şi pentru punerea legilor în aplicare", a argumentat ministrul liberal.

Acesta a respins acuzaţiile din moţiune privind faptul că multe şcoli nu au primit autorizaţie sanitară de guvernare, menţionând ă în 90% din cazuri este vorba de localităţi care nu au apă curentă. Dimpotrivă, susţine Adomniţei, ministerul a alocat fonduri consistente pentru investiţii în unităţile de învăţământ deşi acestea sunt, în primul rând, în responsabilitatea autorităţilor locale.

"În perioada 2001-2004, PSD a alocat 37 de milioane de lei, pe când în 2005-2008, Guvernul a locat 4,5 miliarde de lei, adică de 122 de ori mai mult decât aţi alocat în perioada în care aţi fost la guvernare. Ştiu că vi se pare de necrezut, dar acesta este purul adevăr. Datele demonstrează interesul Ministerului Educaţiei pentru îmbunătăţirea bazei materiale aflate în administrarea consiliilor locale", a spus Adomniţei.

Referitor la lipsa standardelor de evaluare a elevilor, ministrul a menţionat că acestea există încă din 2003, "timp suficient pentru ca şi semnatarii moţiunii să afle acest lucru". Liberalul a menţionat şi faptul că ministerul pe care îl conduce este campion la nivelul de absorbţie al fondurilor europene nerambursabile.

"Acum derulăm programe finanţate cu banii care erau programaţi pentru 2010. Mai târziu vom cere mai mulţi bani de la cei care nu au reuşit să-şi cheltuie toi banii alocaţi de Uniunea Europeană până în 2013", a susţinut ministrul. El a acuzat PSD că blochează legi necesare menţionând faptul că senatorii din Comisia de învăţământ au dat un raport negativ în cazul Ordonanţei de Urgenţă prin care se acordă fiecărui elev un calculator.

Una din principalele critici conţinute de textul moţiunii este că ministrul Adomniţei nu şi-a respectat promisiunea de a aduce în Parlament pachetul legilor educaţiei. Potrivit pesediştilor, Adomniţei ar fi recunoscut voalat că această responsabilitate îl depăşeşte şi că o va lăsa pentru viitorul ministru al educaţiei.