26 sept. 2008

Profesori decimati de cancer

Tot mai multi dascãli cad victime bolilor incurabile, din cauza consumului nervos ridicatProfesori decimati de cancer
Cine zice cã meseria de profesor este una usoarã greseste amarnic. Sã tii în frâu o „turmã” de elevi, sã încerci sã le astâmperi hormonii si, pe alocuri, nesimtirea, si, mai ales, sã reusesti sã-ti tii nervii în frâu este o muncã de-a dreptul sisificã.Consumul nervos al dascãlilor se vede si în statisticile medicale. Multi dintre cei care ne-au format si care educã noua generatie de maramureseni au dosare medicale de ani buni si diagnostice greu de îndurat. Sã înfrunti zilnic zeci de adolescenti rebeli si, în plus, sã duci „pe picioare” o boalã incurabilã face din munca la catedrã o meserie demnã de povestirile cu titani. Nu este vorba, însã, de niciun mit. Multi dintre dascãlii maramureseni îsi încep ziua de lucru cu un pumn de pastile, iar dupã ore, pleacã grãbiti la spital pentru chimioterapie. „Dacã ar fi sã dau o cifrã, as spune cã în jur de 50 se interneazã anual pe sectia noastrã. Dar mai trebuie sã adãugãm si profesorii cu cancer internati în alte spitale din judet. Cauza? În primul rând, vorbim de consumul nervos, de ritmul de viatã agitat si de regimul alimentar dezorganizat. Nu în ultimul rând, fumatul aduce tot mai multe cadre didactice în rândul bolnavilor de cancer. Se stie cã profesorii sunt cei mai aprigi fumãtori. Ei fumeazã mai mult decât media. Aceastã atitudine poate fi consideratã o consecintã directã a stresului zilnic”, aratã dr. Dumitru Filip, medic oncolog.
• Cancer de sân vs cancer pulmonar
Împãrtirea pe sexe aratã cã femeile cad primele victime cancerelor de tot soiul. „Asta vine si din anatomia generalã a femeilor, care au o constitutie mult mai fragilã decât a bãrbatilor si sunt mai emotive, fapt care creste si mai mult riscul dezvoltãrii unei boli. Dacã ar fi sã ierarhizãm tipurile de cancer de care suferã cel mai adesea dascãlii maramureseni, am putea spune cã profesorii bãrbati sunt diagnosticati, cel mai adesea, cu cancer bronhopulmonar, iar cauza principalã o constituie tigãrile. Cancerul de tub digestiv este a doua formã de cancer, în aceastã ierarhie, cu care se confruntã profesorii de sex masculin. Pe de altã parte, s-a observat cã mare parte din dãscãlitele care suferã de cancer îl au la sân. Se stie, însã, cã aceastã formã de cancer este specificã femeilor cu un grad înalt de inteligentã. S-a demonstrat stiintific cã este o consecintã a mai multor modificãri genetice apãrute în organismul femeilor din acest secol. În al doilea rând, profesoarele prezintã un risc crescut de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cauzele aparitiei acestuia nu se stiu însã cu exactitate”, explicã dr. Dumitru Filip.
• Se dau sporuri degeaba
Pe de altã parte, presedintele Sindicatului Liber din Învãtãmânt Maramures, Liviu Pop, spune cã aceastã situatie nu se va schimba în urmãtorii ani, pentru cã nu se actioneazã asupra cauzelor, ci numai asupra efectelor.„Pe diferite domenii de activitate, diverse cadre didactice pot obtine sporuri - de conditii periculoase, de conditii toxice, de cretã etc. Din pãcate, sporurile ar trebui însotite si de cresterea sigurantei la locul de muncã. Bibliotecarii primesc un spor la salariu, dar pentru asta inhaleazã zilnic praful de pe cãrti. Si sã nu uitãm cã majoritatea cãrtilor sunt tipãrite cu cernealã cu plumb... Degeaba primeste un profesor de informaticã spor de calculator, dacã instrumentul sãu de lucru nu este echipat si cu ecran de protectie. Iar inhalarea zilnicã a prafului de cretã nu este deloc sãnãtoasã pentru dascãli. Tocmai de aceea, pe alocuri, s-a decis schimbarea tablelor clasice, cu tablele pe care se scrie cu marker. Aceasta este, însã, singura îmbunãtãtire în scoli de care stiu. Profesorii si laborantii din sãlile de chimie sunt clar expusi unor intoxicatii, pentru cã nu au echipamente de protectie. Ce sã mai spunem de profesorii din Repedea, Baia-Sprie sau Baia Mare care lucreazã, ca alti cetãteni, într-un mediu poluat minier? Trebuie actionat împotriva cauzei, nu numai a efectului”, afirmã, cu convingere, Liviu Pop. (Doina FERENT)
Sursa: glasul maramuresului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare