29 sept. 2008

PSD a mai luat un lider de sindicat: Brătianu de la BNS

Liderul Blocului Naţional Sindical va candida pentru un scaun de deputat în Constanţa alături de soţia unui fost coleg de arme, Miron Mitrea.
Consiliul Extraordinar Judeţean al PSD Constanţa a adoptat, vineri seara, lista de candidaţi pentru cele patru colegii uninominale la Senat şi zece pentru Camera Deputaţilor, printre aceştia aflându-se prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu, şi Manuela Mitrea, soţia lui Miron Mitrea, informează NewsIn. Propunerile de candidaţi au fost prezentate în faţa a 188 de membri, în cea mai mare parte primari PSD din judeţul Constanţa, care s-au adunat la teatrul “Fantasio” din oraş.

Între timp, sâmbătă, zece mii de delegaţi sunt aşteptaţi la Romexpo, pentru a-şi cunoaşte candidaţii şi pe viitorul premier, în cazul în care partidul câştigă alegerile.Cel mai important punct pe ordinea de zi este desemnarea lui Mircea Geoană pentru această funcţie.
Liderul PSD nu-şi va prezenta sâmbătă cabinetul, ci se va mulţumi să împartă promisiunile conţinute deja în oferta de guvernare, supusă timp de două luni dezbaterii publice. Social-democraţii vor intra în campania electorală pentru alegerile din toamnă cu o ofertă ce abundă în promisiuni populiste: protejarea puterii de cumpărare a cetăţenilor, acces garantat la educaţie, sănătate şi justiţie, o economie competitivă, reducerea poverii fiscale, agricultură performantă, investiţii în infrastructură şi în modernizarea rurală şi urbană, reducerea birocraţiei, protejarea familiei, protecţia mediului, o Românie respectată în UE şi în lume, recâştigarea "mândriei naţionale".

Mai concret, PSD promite creşterea salariului minim până la 1000 RON, dublarea pensiilor pentru agricultori, tarif social la consumul de energie electrică, TVA redus la alimente, 1000 de noi creşe şi 1000 de grădiniţe, pact naţional pentru sănătate, medicamente compensate şi gratuite pentru toate persoanele cu venituri reduse, subvenţii pentru fiecare producător agricol, program naţional de irigaţii şi îmbunătăţiri funciare, program naţional de împăduriri, construirea a 1000 de km de autostrăzi, modernizarea a 1000 de km de cai ferate, apă şi canalizare în toate localităţile. Nu în ultimul rând, miniştrii morali, descentralizare şi o Constituţie care să nu mai fie sursă de blocaje instituţionale încheie inventarul de priorităţi.

Deşi cealaltă listă, cu membrii cabinetului, va fi ţinută la sertar până după scrutin, în PSD se vorbeşte de câteva luni de ministeriabili. Geoană a sugerat deja că Miron Mitrea va coordona marile domenii, astfel că este posibil ca acesta să primeasă o funcţie de vicepremier, iar dacă nu, Mitrea ar putea merge la Transporturi, funcţie vizată şi de Dan Nica. Cealaltă funcţie de vicepremier este rezervată pentru preşedintele PC, Daniela Popa. Din lista nescrisă care circulă prin partid nu lipsesc Liviu Dragnea la Interne şi Administraţie, Ioan Toma la Dezvoltare Regională, Cristian Diaconescu la Apărare, Marian Sârbu la Muncă, Ilie Sârbu la Agricultură, Titus Corlăţean la Externe, Victor Ponta la Justiţie, Iulian Iancu la Industrii şi Energie, Constantin Niţă la Economie şi Finanţe, Ecaterina Andronescu la Educaţie, Nicolae Bănicioiu la Ministerul Tineretului şi al Familiei, sau Cristina Dumitrache (apropiată a lui Radu Mazăre) la Mediu.

Conservatorii aspiră şi ei la un post de ministru pentru relaţia cu IMM-urile, pentru Silvia Ciornei, sau la cel al Sănătăţii, unde l-ar propune pe Irinel Popescu, dar în cărţi este şi Rodica Nassar, vicepreşedintele PSD. Cei de la PC ar avea pretenţii şi la posturile de ministru al Industriilor, pentru Codruţ Sereş, sau al Mediului, pentru Marius Marinescu.

După votarea programului de guvernare şi validarea lui Geoană ca premier va începe lansarea candidaţilor la parlamentare. Colegiile uninominale cu şanse au fost prilej de dispută între unii lideri de filială ai PSD şi PC. Astfel, unii lideri pesedişti nu au acceptat să primească reprezentanţi ai PC pe listele Alianţei, cazul Dâmboviţei, iar în unele, oamenilor Danielei Popa li s-au acordat colegii fără prea multe şanse. În puţine judeţe, Galaţi, Bacău sunt câteva exemple, conservatorii au peste 5% şi se pot bate cu şanse pentru locuri de parlamentari. La Bucureşti, Marian Vanghelie a fost destul de conciliant încât să accepte să lase sectorul patru, câştigat de Piedone la Primărie, candidaţilor conservatori Daniela Popa, Dan Voiculescu şi Marius Marinescu.

La aceste alegeri, PSD mizează pe personalităţile cunoscute ale partidului, iar Ion Iliescu, chiar dacă nu va concura, a promis că va merge în campanie oricât va putea. Candidaţii din show-biz sunt mai puţini ca la liberali, dar nu lipsesc. E vorba de cântăreţii Luminiţa Anghel, pe care cei de la PSD Bucureşti au votat-o pentru a primi un colegiu eligibil la Cameră, dar care nu a vorbit public despre o viitoare carieră a sa în Parlament, Victor Socaciu, candidat la Mureş, şi Sergiu Nicolaescu, candidat pe un loc în Senat cu şanse mai mici, la Bucureşti. De pe lista pesediştilor celebri nu lipseşte fostul selecţioner Anghel Iordănescu, care are toate şansele să câştige încă un mandat de senator de Ilfov. Ca fapt divers, de la ceremonia de lansare de la Romexpo nu va lipsi Costel Busuioc, "Pavarotti de România", membru al PSD Timiş, care le va cânta pesediştilor faimoasa arie de Puccini "Vincero" ("Voi învinge", în italiană, n.r), un motto potrivit pentru cei care vor intra în campanie în curând.

Fără a fi o reuniune în care se aşteaptă decizii importante, congresul extraordinar e un bun prilej pentru a începe, după vorba lui Mircea Geoană, pornirea motoarelor de campanie. De altfel, lipsa de miză a şedinţei a fost remarcată şi de Ion Iliescu, care a admis vineri cu tâlc că nu e un congres, ci "o adunare mare, care va dura două-trei ore". NewsIn

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare