"Suntem departe de conceptul de muncă decentă în România", a declarat Petru Dandea, vicepreşedinte Cartel Alfa.

Sindicaliştii susţin că doar 15% dintre cei cinci milioane de angajaţi din România lucrează în condiţii decente, întrucât, în cele mai multe cazuri, condiţiile de la locul de muncă le pun sănătatea sau viaţa în pericol. Mulţi dintre angajaţi se plâng, însă de salariile mici.

"Salariile românilor preiau 31% din PIB, faţă de Austria, Franţa sau Germania, unde ajung la 60% (...) Orice salariat din România care lucrează cu salariul minim pe economie este considerat sărac, după principiile europene", a precizat Petru Dandea.

"La noi, salariul minim e o noţiune abstractă, ţine de calcule matematice, nu reflectă munca depusă", a meţionat şi preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.

Sindicaliştii apreciază că salariul minim pe economie ar trebui să fie de cel puţin 900 de RON şi nu de 540 de lei, cât este acum. Ei spun că în România, cele mai mari salarii sunt în justiţie, în timp ce funcţionarii publici sunt cel mai prost plătiţi.

Mitingul organizat marţi în Capitală va strânge sindicalişti din cele patru confederaţii sindicale: Cartel Alfa, Blocul Naţional Sindical, CSDR Frăţia şi CSDR. Sindicaliştii vor participa şi la un marş în jurul Palatului Parlamentului.