5 ian. 2009

PREMII LUNARE, PREMII ANUALE

PREMIUL LUNAR-2%-se poate acorda in timpul anului salariatilor care au realizat sau au participat direct la obtinerea unor rezultate in activitate,apreciate ca fiind valoroase(art. 13 din HG 281/1993).Acesta se poate acorda lunar in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalulul contractual prevazut in statul de functii,cu incadrarea in fondurile aprobate prin buget.
In cazul in care se realizeaza economii prin reducerea cheltuielilor salariale,ordonatorii principali de credite pot aproba acordarea de premii in cursul anului din economiile realizate in limita a 2% din cheltuielile cu salariile aferente personalului contractual prevazute in bugetul aprobat fara a depasi valoarea economiilor realizate(art 11 din OUG 123/2003, OUG 10/2007).
Angajatii aflati in concediu de odihna nu beneficiaza pe perioada concediului de premiul de 2%,sumele aferente concediilor de odihna se acorda angajatilor care au fost in activitate in perioadele respective sau se vor utiliza in lunile urmatoare .

BAZA LUNARA DE CALCUL PENTRU PREMIUL LUNAR DE 2% =TOTAL VENITURI BRUTE LUNARE REALIZATE LA FUNCTIA DE BAZA (nu intra plata cu ora si orele suplimentare la total venituri brute deoarece aceste drepturi salariale sunt ocazionale si pentru acestea nu sunt intocmite contracte de munca)

PREMIUL ANUAL-SALARIUL 13-Pentru activitatea desfasurata personalul din unitatile scolare beneficiaza dupa caz la sfirsitul anului calendaristic de un premiu anual de pina la un salariu de baza mediu lunar realizat in anul pentru care se face plata.

Salariul mediu lunar de baza se determina prin raportarea la 12 luni a sumelor incasate pe intreg anul ca salariul de baza,precum si sumele incasate pentru perioada concediului de odihna.
Nu vor fi luate in calcul elementele de salarizare care nu sunt de natura salariului de baza: sporul de vechime,alte sporuri si indemnizatii care nu fac parte din salariul de baza,indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Plata premiului anual aferent anului in curs se asigura din bugetul aprobat pentru anul urmator,daca legea bugetul de stat din anul respectiv nu prevede altfel.

SALARIUL 13 –se cumuleaza cu luna in care se plateste si se retine pentru acesta CAS-9,5% si CASS-5,5 %, SOMAJ-0,5% si IMPOZIT

5 comentarii:

  1. http://liviumarianpop.blogspot.com/2008/12/ghidul-scolii-pentru-secretari.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Care este durata de acordare? Adica cate luni poate intarzia?

    RăspundețiȘtergere
  3. pana la sfarsitul anuli.
    Ins ain invatamnat sper ca luna viitoare sa se acorde(daca s evoteaza bugetul)

    RăspundețiȘtergere
  4. cand se da al 13-lea ? oare se mai da?

    RăspundețiȘtergere
  5. Va rog sa-mispuneti daca este corect sa se retina 18ore(6 intr-o zi,4,4,4 cate erau in orar in acele zile)efectuate(exista note, absente) dar nesemnate in condica sub forma a 4 zile.Eu stiu ca 4 zile insemna 8*4=32 ore.Va multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare