14 mar. 2009

AL 13-LEA SALARIU – Prefectul Sandu Pocol reclama ca nu si-a primit al 13-lea salariu

Autoritatile maramuresene promit din nou dascalilor ca vor rezolva problema acordarii celui de-al 13-lea salariu, de data aceasta nu in doua zile asa cum au declarat luni, 9 martie, ci... in zilele urmatoare. Prefectul judetului, Sandu Pocol, si presedintele Consiliului Judetean Maramures, Mircea Man, au iesit cu o declaratie de presa de urgenta pe aceasta tema, dupa ce au aflat ca sindicalistii din invatamant pregatesc un protest in fata Palatului Administrativ, in semn de nemultumire ca nu si-au primit premiul aferent anului 2008.

Scrisoarea deschisa adresata prefectului Sandu Pocol de liderul Sindicatului Liber din Invatamant (SLI) Maramures, Liviu Pop, prin care acesta anunta organizarea pichetarii Prefecturii Maramures, ca urmare a nerezolvarii problemei celui de-al 13-lea salariu i-a pus ”pe jar” pe conducatorii judetului, care au iesit imediat in presa cu o declaratie pe aceasta tema.

Dupa ce luni, 9 martie, sindicalistii din invatamant au fost asigurati de autoritatile judetene ca vor primi premiul aferent anului 2008 in doua zile, acum acestora li s-a promis ca se va gasi o solutie saptamana viitoare, fara a se mai preciza cand exact isi vor primi dascalii acest drept.

Prefectul judetului, Sandu Pocol, a spus acum ca a discutat zilnic cu directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures pentru a rezolva problema acordarii celui de-al 13-lea salariu, desi problema nu tine de Prefectura. Mai mult, prefectul s-a scuzat, aratand ca nici el nu a beneficiat de premiul aferent anului 2008 si ca este in asteptarea acestui drept.

”In virtutea prerogativelor pe care le am, zilnic am avut mai multe discutii cu domnul director al Directiei Finantelor Publice si presedintele Consiliului Judetean. Am facut eforturi pentru a rezolva aceasta problema. Domnul Liviu Pop nu mi-a reprosat absolut nimic. Am citit doar in presa despre miscarile de protest. Nici eu n-am primit cel de-al 13-lea salariu pe 2008. Nu este problema Prefecturii. Ar fi interesant sa-l intrebati pe domnul Pop in cate judete s-a platit si in cate nu s-a platit acest drept”, a spus Sandu Pocol.

Pe de alta parte, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Maramures, Teodor Luputi, a precizat ca dupa votarea bugetului in sedinta de Consiliu Judetean de miercuri, 11 martie, sumele aprobate au revenit consiliilor locale, in a caror sarcina cade repartizarea banilor necesari pentru cel de-al 13-lea salariu.

”Prin aceste sume repartizate la primarii, daca ar dori consiliile locale, plata celui de-al 13-lea salariu s-ar putea face. Noi nu pe aceste sume ne bazam cand ne gandim sa rezolvam aceasta situatie. Vom discuta cu fiecare primar in parte si o sa-i recomandam sa faca o solicitare de sume suplimentare care sa fie justificata, strict numai pentru plata celui de-al 13-lea salariu. Accentuez acest lucru pentru a nu se crede ca suntem in posibilitatea de a plati toate acele sporuri care nu s-au platit pana la aceasta data”, a explicat Teodor Luputi.

Sindicalistii din invatamant au anuntat azi, 13 martie, ca i-au informat pe ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, despre aceasta situatie si ca acum asteapta sa vada scris. ”Atat doamna ministru Andronescu, cat si domnul Pogea au aflat de la noi de aceasta problema, ca nu s-a dat cel de-al 13-lea salariu. Asteptam sa vedem hartiile clare. Vom vedea daca e vorba doar de o simpla declaratie de presa sau intr-adevar se rezolva ceva”, a conchis liderul SLI Maramures, Liviu Pop.

Autor: Camelia Tocaci
Sursa emaramures

2 comentarii:

  1. Dragi colegi nici noi cadrele didactice din judetul Constanta nu am primit al 13-lea salariu decat marile orase si cateva scoli din mediul rural, toata lumea zice ca nu sunt bani si pace!, dar primariile si-au luat ale 13 lea din februarie sau ianuarie, ce sa mai zicem, parca toti sunt contra invatamantului!

    RăspundețiȘtergere

Postări populare