10 mar. 2009

Informare FSLI 10.03.2009

INFORMARE


Astăzi, 10.03.2009, la sediul Ministerului Educației, Cercetării și Inovării, a avut loc ședința Comisiei de Dialog Social. În cadrul ședinței s-au convenit următoarele:
1. Reanalizarea, la propunerea FSLI, în cadrul unei comisii de lucru, a Planurilor cadru pentru învățământul liceal, având drept scop îndreptarea inadvertențelor identificate în recentele ordine emise pentru modificarea acestora.
2. Elaborarea de către M.E.C.I. a unui proiect de ordonanță de urgență prin care să se reglementeze încadrarea absolvenților Ciclului I Bologna, precum și posibilitatea pretransferului personalului didactic de predare, atât din mediul rural în mediu urban, cât și de la un ciclu inferior de învățământ, la unul superior. Pretransferul din mediul rural în mediul urban se va putea realiza în condițiile în care solicitantul a dobândit un post în mediul rural în urma unui concurs de titularizare, la care a obținut minim nota 7. Pentru a doua categorie de salariați, condiția care trebuie să o îndeplinească cel care solicită pretransferul este aceea de a fi parcurs, în ultimii cinci ani, un program de perfecționare/formare continuă.
Tot astăzi, la sediul Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, a avut loc o nouă reuniune a grupului de lucru pentru discutarea proiectului Ordonanței de Urgență a Guvernului privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar. La această reuniune a participat din partea CSDR-FSLI - Simion Hancescu, prim-vicepreședinte al F.S.L.I.
Argumentele aduse în cadrul acestor discuții, i-au determinat pe reprezentanții ministerului muncii să accepte eliminarea din acest proiect de ordonanță a tuturor articolelor care vizau învățământul, după cum urmează:
- salariul de merit;
- acordarea de premii cu excepția premiului anual;
- plata orelor suplimentare;
- modificarea articolului nr.1 din Legea nr.315/2006 privind stimularea achiziționării de cărți, în sensul că acest ajutor financiar să se acorde cadrelor didactice și/sau suplinitoare calificate din învățământul preuniversitar de stat, care au vârsta de până la 35 de ani la data depunerii solicitării;
- abrogarea Legii nr.291/2006 privind modificarea și completarea Legii învățământului nr. 84/1995, în sensul eliminării de la finanțarea de bază a cheltuielilor pentru transportul elevilor, cheltuielilor pentru navetă, respectiv a celor 6 călătorii pe cale ferată, pentru cadrele didactice de predare și didactice auxiliare;
- abrogarea Legii nr.149/2007 pentru completarea art.44 din Legea nr. 128/1997, ceea ce ar însemna că toate orele de educație fizică din învățământul primar vor intra din nou în norma didactică a învățătorilor/institutorilor;
- abrogarea Legii nr.258/2007 privind practica elevilor și studenților.
Vă reamintim faptul că, în timpul negocierilor care au avut loc între reprezentanții confederațiilor sindicale și cei ai Guvernului României, la solicitarea domnului Președinte al FSLI - Aurel Cornea, Primul-Ministru al României - domnul Emil Boc, a acceptat eliminarea din Proiectul ordonanței sus menționate, a articolelor care vizau eliminarea salariilor de merit, a premiilor și a plații orelor suplimentare.
Menționăm că începând de mâine, 11.03.2009, vor fi analizate, împreună cu reprezentanții MECI, toate Panurile cadru pentru învățământul liceal și se vor face corecturile necesare.

Mulțumim colegilor care au trimis propuneri referitoare la remedierea problemelor apărute în aceste Planuri cadru.

12 comentarii:

  1. Buna seara!
    Sunt Alina Gorghiu si vreau sa-mi fiti alaturi in demersul de a solicita reintroducerea orelor de istorie in programa obligatorie. Emailul meu este alinagorghiu@yahoo.com. Astept un semn de la dvs daca doriti sa va implicati.

    RăspundețiȘtergere
  2. am discutat azi
    pentru anul scolar am reusit cuplarea cu Geografia.
    Trebuie sa ne apucam de planurile pentru anul viitor, care nu exista in acest moment

    RăspundețiȘtergere
  3. Menţionez că Planurile-cadru pentru clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a modificate recent, se vor aplica doar în anul şcolar 2009-2010. Planurile-cadru valabile începând cu anul şcolar 2010-2011, pentru aceste clase, vor fi elaborate de MECI împreună cu federaţiile reprezentative, în cadrul unei comisii de lucru

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu v-ati gandit si la cei care vor sa se transfere unde au domiciliul, dar vin din alt judet???
    Nu este drept ca profesorii care sunt in aceasta situatie sa ramana la urma (dupa transferarile celor din acelasi judet), indiferent de punctaj si medie de titularizare.

    De asemenea, daca se face diferenta intre cei cu licenta de 3 ani si cei cu licenta de 4 ani, atunci mi se pare corect sa se faca diferenta si pentru cei care au master/specializari postuniversitare.

    Cand veti discuta si despre aceste inechitati la minister?????

    RăspundețiȘtergere
  5. Pretranferul rural- urban se va putea realiza in sesiunea din aceasta primavara?
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

    RăspundețiȘtergere
  6. numai daca in doua saptamani, asa cum a spus d Ministru, apare modificarea Statutului

    RăspundețiȘtergere
  7. adica avem sanse ca pana la sfarsitul lunii sa aflam vesti bune? referitor la transferul rural urban fara un alt concurs de titularizare

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt in urmatoarea situatie. M-am titularizat in mediu rural cu o nota la titularizare sub 7 (atunci cand a fost posibil). In anii urmatori am participat de alte doua ori la concurs, obtinand note peste 7, dar pentru ca am fost pe pozitia a 2-a, respectiv a 3-a nu mi-au convenit posturile ramase asa ca am ramas titular acolo unde alesesem la inceput.
    A fost pana la urma o chestie de continuitate, neavand de unde sa stiu ca titularizarea obtinuta deja ar trebui "schimbata" cu orice pret, numai ca sa fiu "titular cu peste 7".
    Cum vedeti dvs situatia mea?

    RăspundețiȘtergere
  9. sunt profesor titular la o scoala generala intr-un oras la 75 km de domiciliul meu si incerc sa obtin un transfer in orasul in care locuiesc, in acelasi judet. din cate am inteles, cei din mediul rural se pot transfera in mediul urban.
    daca am un punctaj mai mic decat cineva din mediul rural care doreste un post in oras, am intaietate in fata lui, pentru ca sunt titular in mediul urban sau nu se va mai tine cont de acest lucru si doar numai de punctaj?

    RăspundețiȘtergere
  10. inca posibilitatea transferului nu este certa. urmeaza sa se definitiveze miercuri 15 aprilie in sedinta de guvern.
    Apoi urmeaza si modificarea metodologiei.

    RăspundețiȘtergere
  11. sunt titulara pe postul de invatatoare in mediul rural, pe diploma am specializarea educatoare - invatatoare, m am titularizat cu media 8,66 (fiind a doua medie pe judet), am depus dosar pentru pretransfer, pentru un post de educatoare in orasul natal, post pe care am functional in ultimii 5 ani, ca detasata in interesul invatamantului si ulterior la cerere in urma concursului de titularizare (obtinanad nota 8,9), am obtinut punctajul de 60,7 puncte,

    intrebarea este AU PRIORITATE, LA PRETRANSFER, CADRELE TITULARE PE EDUCATOARE, EU FIIND TITULARA PE INVATATOARE, DAR SPECIALIZAREA DE PE DIPLOMA FIIND DE EDUCATOARE - INVATATOARE?

    astept raspuns, eventulal cu referire la lege, metodologie, orice.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare