7 mar. 2009

Istoria nu poate fi disciplină sacrificată

Putini stiu faptul ca potrivit noilor planuri cadru istoria nu se mai studiaza la clasele a 12-a si a 13-a la filiera tehnologica. Pana acum, la liceele tehnologice istoria se studia intr-o singura ora la clasele 9-12 liceu si la clasele X-XIII la SAM. De cativa ani nu mai exista disciplina Istoria românilor. Se studiaza asa-numita Istorie integrata la clasele a 9-a si a 10-a, in care lectiile de istoria românilor alterneaza cu acelea de istorie universala. La clasa a 11-a se studiaza Istoria Europei in secolul al XX-lea, care este de fapt un amalgam de istorie, cultura civica, politologie, sociologie. Doar la clasa a 12-a se studiaza istoria romanilor in proportie de 90%.
Acum s-a scos ora de istorie de la clasa a 12-a. Singura explicatie ar fi faptul ca elevii studiaza prea multe discipline, au un program prea incarcat si trebuiau scoase cateva ore, eventual cateva discipline. Dar sa scoti singura ora de istorie a neamului romanesc mi se pare o barbarie? Cum se poate comite un asemenea sacrilegiu?
Istoria nu ne va ierta! Sunt convins ca aceasta grava eroare se va corecta. Istoria neamului romanesc trebuie sa ramana in continuare materie de studiu, pentru ca altfel vom fi o natiune dezradacinata.
Invit liderii de sindicat, profesorii, parintii si elevii sa protesteze impotriva acestei masuri aberante. Elevii nostri au dreptul sa aiba un program mai putin incarcat, dar nu cu aceasta conditie inacceptabila a sacrificarii disciplinei Istorie.

2 comentarii:

  1. Subscriu. Din pacate nu este singura ghilotinare a invatamintului romanesc. Tragedia este ca nimeni nu spune raspicat si care este scopul acestei mutilatari: confectionarea unei natii in subcultura, neinformata, asadar lesne guvernabila. Ca cel sarac cu duhul este si fericit si nici nu pune intrebari stinjenitoare, nu?

    RăspundețiȘtergere
  2. Subscriu.
    O aberatie mai mare nici ca se putea emite.
    Sunt curioasa cate ore de matematica sunt propuse.Colegii stiu de ce.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare