19 iun. 2009

Scrisoare deschisa adresata domnului presedinte Traian Basescu de catre FSLI

AICI gasiti textul scrsorii.
Motivele le cunoasteti si dumneavoastra
Domnului Preşedinte al României,
Traian Băsescu,

În intervenţiile dumneavoastră din ultima perioadă aţi acuzat sindicatele din învăţământ că sunt printre vinovaţii nereformării sistemului educaţional din România şi că acestea, în „cârdăşie” cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, au realizat „un parteneriat împotriva elevilor.”
Considerăm că vina pentru neînceperea reformei în sistemul de învăţământ APARŢINE ÎN EXCLUSIVITATE CLASEI POLITICE DIN CARE ŞI DOMNIA VOASTRĂ FACEŢI PARTE! În ultimii 19 ani învăţământul a fost „important” pentru politicieni numai în campaniile electorale, momente în care şi-au „amintit” că acest domeniu este prioritate naţională şi trebuie finanţat corespunzător, pentru a putea fi reformat, după care, până la următoarea campanie electorală, a fost lăsat uitării. Dacă a existat cu adevărat o „cârdăşie”, aceasta a fost între guvernanţi şi parlamentari, care au boicotat în permanenţă sistemul naţional de învăţământ, subfinanţându-l cronic.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ nu s-a opus niciodată reformei! Nu acceptăm să fim etichetaţi ca antireformişti, atâta timp cât, încă din anul 2002, federaţia noastră a elaborat o Strategie privind educaţia, în care am propus modalităţi concrete de realizare a reformei învăţământului şi pe care am înaintat-o partidelor politice parlamentare, preşedinţilor României, dar şi miniştrilor care au condus sistemul de învăţământ în acest interval de timp.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ a considerat că trebuie să fie implicată în tot ceea ce înseamnă actul de instrucţie şi educaţie, semnând atât Pactul Naţional pentru Educaţie, cât şi Strategia „Educaţie şi Cercetare pentru Societatea Cunoaşterii”, în care se regăsesc majoritatea principiilor ce trebuie să stea la baza reformei, cuprinse în Strategia federaţiei noastre din anul 2002. Din motive politicianiste ieftine, ce nu pot fi imputate federaţiei noastre, pachetul de legi ale educaţiei, care să aibă la bază aceste strategii, nu a fost finalizat până în prezent.
Este obligaţia Guvernului Boc şi nu a sindicatelor să armonizeze variantele de legi ale educaţiei, lansate spre dezbatere şi să–şi asume răspunderea pentru adoptarea pachetului legislativ care să stea la baza reformării sistemului naţional de învăţământ.
Deşi şcoala românească se confruntă cu greutăţi şi probleme, vă asigurăm domnule Preşedinte că aceasta nu „scoate tâmpiţi”, pentru că dascălii, chiar dacă sunt umiliţi de clasa politică, se străduiesc şi reuşesc în aceste condiţii vitrege să formeze OAMENI, apreciaţi atât în ţară cât şi în lume!
În numele celor aproape 200.000 de salariaţi pe care îi reprezentăm, precizăm că am fi onoraţi dacă, în apropiata campanie electorală prezidenţială, învăţământul nu ar mai fi doar un subiect utilizat pentru aducerea de voturi.
Nu trebuie să uitaţi însă, că fără bani, se poate face doar o pseudo-reformă şi că cele 3,5 milioane de elevi din ţara noastră aşteaptă de la clasa politică condiţii moderne de studiu, programe corelate cu cerinţele pieţei muncii, dascăli bine pregătiţi şi motivaţi pentru a-şi exercita cu pasiune profesia.
Cu stimă,



PREŞEDINTE,

Aurel CORNEA


Bucureşti,
18 iunie 2009

Un comentariu:

  1. Era timpul ca cineva sa reactioneze si din partea sindicatelor, dar nu cred ca va avea relevanta. Se vede clar ca invatamantul este a 5 -a roata de la caruta, in opinia guvernantilor. ULtimul exemplu este plata bacalaureatului...
    Cred ca va intilniti pentru o informare nu pentru discutii... Iar "stimata" MINIStra nu stia ca are bac?? De ce a inceput doar acum cu aceasta discutie?
    Daca sindicatele taceau TAcea si ea???

    RăspundețiȘtergere

Postări populare