5 aug. 2009

FuturEnergia

"FuturEnergia"- „Energia este viitorul nostru“ este un program şcolar coordonat de European Schoolnet împreună cu PlasticsEurope, asociaţia fabricanţilor de mase plastice. Programul urmăreşte să încurajeze elevii să conştientizeze importanţa optimizării consumului de energie şi să se informeze în legătură cu rolul materialelor reciclabile, ca de exemplu masele plastice, în economisirea energiei pentru asigurarea unui viitor sustenabil.

Participarea elevilor Şcolii nr. 29 "Mihai Viteazul" Constanţa la
Chatul nr. 7 "Energy technologies of the Future"

Profesorul universitar dr. I.M. Dharmadasa de la Universitatea Sheffield Hallam din Marea Britanie a fost invitatul chatului nr. 7 organizat de European Schoolnet. La acest chat şcoala noastră a fost reprezentată de următorii elevi: Brănescu Bogdan, Dragomir Mircea, Fraico Ciprian, Mihalcea Ionuţ, Sibef Irina, Ginara Cristina, Ivan Andreea, Anghel Denisa, Belu Gabriela, Ion Alexandra, Moglan Alexandra, Arghiropol Ioana, Filip Mădălina, Vişan Andreea, Matei Diana, Coman Livia sub îndrumarea prof. Aurora Făgăraş, prof. Mariela Mincu şi prof. Mirela Roşioru.
Întreaga activitate s-a desfăşurat în laboratorul de informatică prin conectarea unui calculator prin Internet desediul European Schoolnet din Bruxelles unde se aflau reprezentanţii PlasticsEurope alături de invitatul de onoare profesorul universitar dr. I.M. Dharmadasa. Toată activitatea s-a derulat prin formularea de întrebări privind viitorul tehnologic al surselor de energie pe care elevii noştri le-au adresat în limba engleză invitatului. Trebuie să evidenţiem implicarea deosebită a elevului Brănescu Bogdan, în prezent elev în clasa a VIII-a A, pentru dăriurea şi competenţa de care a dat dovadă în derularea întregului chat.

Talentul Ioanei Capotă recunoscut la Bruxelles în cadrul programului FuturEnergia

Programul educaţional „Energia este viitorul nostru“ (FuturEnergia) 2007-2008 a constat într-un set de activităţi şi concursuri online, axate pe trei teme principale: eficienţa energetică, protejarea climei şi eficienţa resurselor.
Juriul a decernat premii unui număr de 17 echipe de elevi care au participat la cele trei concursuri: Portretul eroului FuturEnergia, Adventurile eroului FuturEnergia şi Vrei să fii erou?. Câştigătorii au reprezentat şcoli din zece ţări: Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Lituania, Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Pe lângă personalul de la PlasticsEurope şi European Schoolnet, la ceremonia de decernare a premiilor din 17 septembrie 2008 au participat şi câţiva membri marcanţi ai Parlamentului European, precum şi oficiali de la Comisia Europeană.
În cadrul acestui program european, eleva Ioana Capotă, în prezent elevă în clasa a VI-a A, a obţinut locul I la concursul „Aventurile supereroului FuturEnergia” cu lucrarea intitulată "Aventurile eroinei FuturEnergia la iarbă verde". Performanţa Ioanei Capotă este cu atât mai valoroasă cu cât la această competiţie europeană au participat elevi din 27 de ţări ale Europei. Ioana este, de altfel o binecunoscută artistă, lucrările realizate de ea ocupând în mod constant locuri fruntaşe la competiţii.
Astfel, în 17 septembrie 2008 a avut loc, la sediul PlasticsEurope din Bruxelles, expoziţia posterelor câştigătoare. Lucrările tuturor câştigătorilor au fost compilate într-o carte de benzi desenate de către artistul plastic belgian Sylvie Hancisse. Această carte intitulată „Toghether to save energy and the planet"-"Împreună să salvăm energia şi planeta", a fost distribuită gratuit tuturor participanţilor, fiind un material care face parte din colecţia PlasticsEurope pentru secolul XXI.
Performanţa Ioanei Capotă este astfel rodul unui talent de excepţie promovat în mod competent la nivel naţional şi european de către profesor Mirela Roşioru.
Ioana Capotă ne a mărturisit că în momentul aflării rezultatului a fost extrem de bucuroasă. Într-un fel se aştepta să câştige „ceva”, conştientă fiind de talentul ei, dar nu chiar locul I. „Am fost foarte încântată de cartea de benzi desenate şi de faptul că în ea mi-am regăsit desenul meu (...). M-am bucurat mult când am văzut "Supereroina FuturEnergia la iarbă verde" trimisă de cei de la PlasticsEurope sub forma unui poster de o mărime impresionantă. Abia aştept să fie afişat în şcoală...”
Ambiţioasa şi talentata elevă este hotărâtă să participa şi anul viitor la competiţia europeană organizată de PlasticsEurope şi European Schoolnet şi, de ce nu, să câştige din nou.

„Toghether to save energy and the planet" - "Împreună să salvăm energia şi planeta"

Este titului cărţii de benzi desenate realizată de PlasticsEurope în care se regăseşte şi desenul Ioanei Capotă. Pentru a învăţa cum să conservăm energia şi să ne păstrăm planeta curată vă invităm să citiţi această carte pe care o puteţi găsi la Biblioteca şcolii.

prof. Mirela Roşioru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare