8 sept. 2009

Ne pregatim de protest???

Stimaţi colegi,
Sindicatul Liber din Invatamant Maramures doreşte să afle punctul dumneavoastră de vedere legat de situaţia creată în sitemul de învăţământ în ultima perioadă de timp. Ştim că mereu, datorită informaţiilor uneori trunchiate, apărute prin intermediul mass-media informaţia dumneavoastra poate să fie parţial reală. De aceea pentru o informare corectă, SLÎ Maramureş vine cu următoarele precizări:
1. Legea salarizarii unitare este un document la care au participat în calitate de negociatori, confederatiile sindicale. Grila finala negociata a suferit doua modificari unilaterale facute de ministerele guvernului Boc; astfel de la Ministerul Muncii a suferit o diminuare cu aproximativ 40% iar de la Ministerul de Finanţe încă o diminurae cu 20%. Acest lucru a dus personalul din învăţământ la coada grilei, având coeficienţii cuprinşi între 1.65 şi 4,25 (pe care trebuie sa înmulţit cu 600 şi, în care sunt incluse salariu de merit şi sporul de vechime) într-o grilă cuprinsă între 1 şi 12. Mai precis aproape toţi angajaţii din învăţământ ramân cu salariile actuale până in 2011, iar o parte dintre ei nu vor avea majorari pana in 2014 mai mari de 25% (creştere datorată salariului minim pe economie). Pe site-ul www.slimm.ro am postat aceasta lege, iar pentru anumite detalii specifice puteti apela la liderul de sindicat sau la conducerea SLÎ Maramureş.
FSLI şi implicit SLI MM cer guvernului asumarea primei variante a grilei, negociată cu sindicatele.

2. Legea educatiei naţionale este un document în care sindicatele din învăţământ au participat în grupul de lucru însă nu toate propunerile noastre au fost acceptate, fapt pentru care anumite amendamente vor fi înaintate de către FSLI comisiilor de specialitate din parlament. Şi aceasta lege o găsiţi pe www.slimm.ro, iar anumite propuneri din partea dumneavoastră le aşteptăm pe emailul sindicatului.

3. Propunerea guvernului de a reduce timpul de lucru cu 10 zile sau o diminuare a unor sporuri şi indemnizaţii a fost respinsă categoric de către FSLI. Guvernul trebuie să găsească soluţii viabile de a ieşi din criză fără sacrificarea personalului din învăţământ şi aşa cu salarii de mizerie.





Pornind de la cele relatate mai sus, Biroul Operativ al SLÎ Maramureş, vă adresează rugămintea de a răspunde la următoarele întrebări.

1. Consideraţi că ar trebui făcute acţiuni de protest?
DA NU

2. Daca DA, care credeti că trebuie să fie aceste?
Miting
Pichetare
Greva de avertisment
Greva generala
Alta forma ( care?)

3. Daca NU, care consideraţi că ar trebui să fie poziţia şi punctul de vedere al SLI MM cu privire la cele de mai sus.

Precizăm că Biroul Operativ a SLI MM a propus în data de 14 septembrie 2009 ora 12.00 pichetarea sediului Prefecturii Maramureş.
În acest sens vineri 11 septembrie ora 12.00 va avea loc o şedinţă cu liderii din municipiul Baia Mare care, după consultarea dumneavoastră, vor hotărî eventualele forme de protest.
Orice alte forme de protest vor fi anunţate numai dacă dvs sunteţi de acord şi în urma hotărîrii Colegiului Liderilor SLI MM din data de 18 octombrie 2009.

Mulţumim şi aşteptăm răspunsurile dumneavoastră pe adresa slimm_mm@yahoo.com sau liviumarianpop@yahoo.com sau prin intermediului liderului de unitate până în data de 10 septembrie 2009.


Baia Mare Biroul Operativ SLI MM

08.09.2009 preşedinte Liviu Marian Pop

39 de comentarii:

  1. Comparatii legea salarizarii unitare- salarii actuale

    Salariile contin salariu de merit si sporul de vechime

    Profesor I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) debutant
    Actual 1304 brut
    Propus 2,1x600=1260 brut
    Profesor I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) grad didactic I 18-22 ani
    Actual 2465 brut
    Propus 3,45x600 = 2070 brut

    Învăţător, educatoare, maistru - instructor; (cu studii de nivel liceal) debutant
    Actual 1113 brut
    Propus 1,35 x 600= 810 brut

    RăspundețiȘtergere
  2. D-le Pop asteptam macar de la d-voastra afirmatii corecte: salariile nu ingheata, nu raman aceleasi ci se diminueaza ( pentru toti cei cu peste 20 ani vechime)Incercati ceva pentru ca acestea sa ramana macar la fel, desi...sa stai sa astepti 3-4 ani ca acestea sa creasca este dureros
    Eu inca mai sper ca aceasta lege ( sub aceasta forma) nu va fi acceptata de Parlament( or fi preuniversitari pe acolo)

    RăspundețiȘtergere
  3. Profesor I (Studii superioare de lunga durata, ciclul II Bologna) grad didactic II 25-30 ani,
    Actual 2331 brut
    Propus 3,45x600= 2070 brut

    Profesor II (Studii superioare de scurta durata, ciclul I Bologna) grad didactic I 25-30 ani
    Actual 2318 brut
    Propus 3,40x600= 2040 brut

    RăspundețiȘtergere
  4. salariile raman aceleasi de anul acesta pana cand sunt depasite de produsul dintre coeficientul din grila si salariu minim pe economie
    In orice cay toti care au salariu de merit in acest moment o sa aiba un salariu mai mic in 2010
    la fel si cei care au doctoratul

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa intelegem ca cei cu salarii brute mai mari acum, decat in grila propusa, ramanem cu ele asa...nu diminuate?

    RăspundețiȘtergere
  6. De ce se face o discriminare intre profesori si celelalte categorii sociale in sensul că în codul educaţiei la art. 97-Studii postuniversitare de specialitate- obţinerea unei noi specializări se poate doar după cursuri de 2 semestre, în schimb noi profesorii nu ne putem specializa (şi să putem preda apoi în specialitatea respectivă)conform art.277, lit g decât dacă urmăm cursuri de un an şi jumătate, ori majoritatea facultăţilor realizează cursuri postuniv. de max. 1 an (conform art. 97)?

    RăspundețiȘtergere
  7. D-le Pop tot respectul pentru informatiile oferite, sunteti printre putinii care o fac; la nivel de scoala nu se prea stie mare lucru, numai panica si nervi
    O propunere (am ridicat-o si liderului, dar este prea mic): sporurile din noua lege sunt discrimatorii: cei din rural am sanse de sporuri( nu avem nimic cu ei), iar cei din urban de nici un fel; la gradatii de merit nu putem visa multi date fiind noile conditii
    Chiar nu se poate gasi o formula de spor unitar la nivel de preuniversitari? ar fi echitabil, asa chiar o consideram discriminare

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule anonim de mai sus nu va mai luati de sporurile celor din rural. De ce nu veniti dumneavoastra in satele astea uitate de lume sa vad cum va descurcati? Sa mergeti cate 4-5 km pe jos in fiecare zi ca sa ajungeti la scoala prin ploaie sau pe ger, sa stati in frig toata ziua, caci in aceste scoli uneori nici nu exista sobe iar de geamuri si alte conditii nici nu mai vorbesc. Si noua ne-ar placea sa mergem la scoala frumos imbracati si sa avem clase calduroase cu mobilier nou, dar am gacut deschideri de an scolar plina de noroi si uda pana la piele. Anul trecut am pierdut o sarcina din cauza frigului indurat pe drum si la scoala. Nu mai vorbiti cu atata usurinta despre sporurile celor din rural pentru ca nu stiti cu cate sacrificii se obtin.
    Si dupa noua lege sunt si diminuate la maxim 20% ceea ce este chiar o bataie de joc pentru cei ca noi.
    Probabil veti fi tentat sa ma intrebati ce caut intr-un asemenea sat. Ei bine nu am ajuns aici pentru ca am fost repetenta clasei, ba chiar ma pot madri cu premiile obtinute in cei cinci ani de liceu pedagogic. Am ajuns aici pentru ca pur si simplu a fost cel mai aproape de casa, nu am avut alta optiune si asa ma chinui de 8 ani distrugandu-mi sanatatea.
    Este pacat ca in loc sa fim uniti, sa fim un singur glas care sa se faca auzit, sa luptam pentru drepturile tuturor, noi ne acuzam unii pe altii. In loc sa fim toti unul si la luptam cu EI, noi luptam unii impotriva celorlalti. Cred ca din aceasta cauza nu reusim niciodata sa obtinem nimic si suntem atat de usor de batjocorit. Pacat!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Trebuie adoptata, URGENT, orice forma de protest care sa schimbe situatia jenanta in care a ajuns dascalul din Romania... Cu toata retinerea pe care o am, vreau sa felicit magistratii pentru ca au fost uniti si au castigat. Profesorii ar trebui sa invete ceva de la acestia. Nu suntem uniti (spun acest lucru cu responsabilitate si, in acelasi timp, cu regret), nu suntem in stare sa facem un protest de amploare in care educatia sa fie un tot... Conform noii grile, veniturile cadrelor didactice vor scadea. Ne ducem incet, incet....

    RăspundețiȘtergere
  10. eu zic sa nu intram in polemica intre noi cei din rural sau urban. Discriminari sunt multe insa in acest moment tot corpul profesoral este in coada grilei
    la talpa sistemului bugetar
    pentru asta trebuie sa luam atitudine
    daca nu suntem condamnati la aceste salarii timp de cel putin 5 ani

    RăspundețiȘtergere
  11. in niciun caz nu doresc greva. am o banuiala ca ar dura cam 10 zile... exact cat ni se cere sa intram in concediu fara plata.
    fara suparare insa sindicatele nu mai au nicio credibilitate cand propun actiuni de protest. nu exista garantii ca odata incepute aceste actiuni, liderii vor merge pana la capat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu sunt de acord cu protestele, altfel cum vom putea obtine ceva? NUmai ca trebuie sa mergem pana la capat. Cu orice pret. Imi pare rau ca de cate ori s-a hotarat inceperea unei greve am fost intrebati dar incetarea ei a fost decisa fara a mai fi consultati. Uneori, parca din ce in ce mai des, liderii nostri nu ne asculta si nu tin cont de ceea ce dorim noi, de parca nu interesele noastre le-ar reprezenta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu de aceasta data nu sunt de acord cu greva. Am fost de fiecare data si altii au decis in numele meu. Chiar nu vreau sa ma mai amagesc.

    RăspundețiȘtergere
  14. greva de avertisment

    RăspundețiȘtergere
  15. greva generala in invatamant,cu blocarea scolilor, in perioada 22 noiembrie -6 decembrie 2009,ca raspuns la noile salarii din grila unica de salarizare din domeniul educatiei.

    RăspundețiȘtergere
  16. orice forma de protest nu poate fi sustinuta decat de membrii de sindicat. Indiferent ce zic sau fac liderii.
    Comunicarea si unitatea in actiuni este uneori deficitara

    RăspundețiȘtergere
  17. De ce n-ati luat atitudine pe timpul verii,cand puteam si noi sa-i santajam cu neparticiparea la sesiunea a doua de bacalaureat???De ce ati asteptat atat ,ca sa pierdem tot noi din putinul pe care-l primim??La ultima greva s-a semnat o intelegere cu guvernantii prin care ne-ati promis ca vom relua protestul.De ce nu o faceti acum,cand toti mai avem zile de concediu si n-am pierde din bani.De ce de fiecare data alegeti variantele prin care le faceti jocul guvernantilor?

    RăspundețiȘtergere
  18. Aminteam de angajamentul guvernantilor prin care v-au convins sa ne opriti greva si daca va aduceti aminte ati declarat public ,si noi v-am crezut pe cuvant,ca vom relua greva daca un singur punct nu va fi respectat.
    De ce ati asteptat asa de mult???

    RăspundețiȘtergere
  19. BRAVO MAGISTRATILOR SI REPREZENTANTILOR LOR!

    RăspundețiȘtergere
  20. ce se intampla intre 22 noiembrie-6 decembrie 2009,mai exact pe 22 noiemb. si 6 dec.2009?

    RăspundețiȘtergere
  21. Puteti confirma existenta fondului de greva?Daca da,toti membrii de sindicat vor accepta greva.Daca nu ,slaba speranta sa putem convinge colegii sa participe la greva.Nu suntem categoria profesionala bogata,ca sa ne permitem sa facem economie la bugetul statului.Pe aceasta s-au bazat si guvernantii.
    Suntem siguri ca stiti mai multe decat transmiteti,de aceea va rugam sa sugerati macar acum care ar fi modalitatea prin care sa protestam ca sa nu mai avem un alt esec ,cacele anterioare.
    Am constatat ca nu raspundeti la intrebarile sau comentariile incomode,dar va rugam s-o faceti pentru ca noi membrii de sindicat sa mai ramanem cu bruma de incredere pe care o mai avem in reprezentantii nostri.

    RăspundețiȘtergere
  22. Este usor sa laudam magistratii...sa ne gandim cati bani au prin conturi de pe urma necajitilor care ajung pe mana lor...sunt total de acord cu un protest adevarat si mai ales dur care sa-i scuture pe guvernanti cu adevarat dar asa ceva nu se va face niciodata in invatamantul romanesc pentru ca si aici nu toti sunt cu adevarat afectati de " criza" salariilor mici. Sa recunoastem ca toti am avut colegi spargatori de greva care se infasurau intr-o aura de "dascal cu vocatie " pentru care nu conteaza decat elevul vitregit de lipsa orelor de curs.....sa fim seriosi ! Aceia nu faceau decat sa ia ochii parintilor de la care isi asigurau un cont rotunjor in banca luna de luna.... Si ma intreb cum sa reusim in acest fel???? Cei carora nu ne ajung banii din salariu de la o luna la alta, care am fost nevoiti sa facem imprumuturi pe la banci, cum sa mai facem o greva pe pielea noastra cand de fiecare data cand am strans cureaua si am trecut cu greu peste datoriile lunii in care am stat in greva nu am obtinut NIMIC????? PE ASTA SE MIZEAZA DRAGI COLEGI......PE SARACIA SI MAI ALES PE DEZBINAREA NOASTRA!

    RăspundețiȘtergere
  23. @ 08.06 nu stiu de unde deduceti faptul ca nu raspund la intrebari incomode. Nu cred ca am primit asemenea intrebari. Revenind la ceea ce spuneti dvs legat de fondul de greva. Acest aeste constituit in anumite judete afiliate la FSLi insa nu cred ca trebuie sa ne bazam pe el, in conditiile in care este o suma foarte mica calculata din cotizatia de membru de sindicat. Daca aceasta este 1% din brut e greu de adumat o suma care sa permita plata pentru macar o zi de greva.

    RăspundețiȘtergere
  24. GUŢĂ MARIUS-din DÂMBOVIŢA09.09.2009, 09:51

    de acord cu Anonim h 08:06...In privinta grevelor,cu regret si scuze pentru cei care se gasesc in situatia pe care o ridic >>>>nu toti profesorii sunt membri de sindicat,cei care nu sunt nu participa,de obicei, la nicio actiune de protest,nu au nimic de pierdut,sunt profesorii"baieti buni" in fata directorilor,in fata inspectoratului....cand se castiga anumite drepturi in urma protestelor SINDICALISTILOR,cei enumerati"baetii buni "sunt primi care beneficiaza,ca recompensa ca nu au participat la proteste....nu mai spun ca multi dintre colegii,sus mentionati,dar si sindicalisti, sunt infiltrati ai partidelor aflate la putere....CE facem cu acestia?Stiu ca nu puteti sa-mi dati un raspuns direct,o sa incercati o disimulare a raspunsului,mai bine nu raspundeti,dar retineti si gasiti solutia.Va mai sun pe mobil si multumesc pentru raspunsul din iulie,in legatura cu CONTINUITATEA-pt DB.

    RăspundețiȘtergere
  25. La Gherla nu se aude nimic, liderul nostru(d-nul Tarta) se pare ca inca este in vacanta.Daca am intrebat liderul nostru din unitate nici nu a auzit de organizarea unei greve.
    La noi lideriii de sindicati sunt FOARTE MULTUMITI!!! Doar membrii de sindicat sunt nemultumiti si asteapta(mult si bine!) salvarea din partea liderilor de sindicat!
    Mi-ar placea sa avem un lider ca D-voastra d-le Pop, sau daca nu se poate macar ,,sa-i trageti de maneca" si pe ceilalti lideri(doar sunteti secr. general).
    Trebuie sa facem ceva(greva de avert., generala, orice!Nu trebuie sa-i lasam pe guvernanti sa-si bata joc de noi! Ne-am saturat!

    RăspundețiȘtergere
  26. o sa vorbesc ayi cu d Tarta
    sa vad ce este si la dvs in zona

    RăspundețiȘtergere
  27. acordul este demult incalcat
    deci trebuie trecut la fapte

    RăspundețiȘtergere
  28. Multumesc mult. Sper ,,sa auzim numai de bine" si la Gherla.

    RăspundețiȘtergere
  29. Greva generala pana la obtinerea unui rezultat;va fi foarte greu,dar daca stam cu mainile in san si nu facem nimic,nici nu vom obtine nimic.Pe asta si mizeaza nenorocitii astia,ca suntem prea saraci ca sa ne permitem sa facem greva,asa ca-si vor bate joc de noi in continuare.

    RăspundețiȘtergere
  30. A ajuns si SINDICATUL o locatie pentru defulare si atat.Cu sau fara sindicat tot hot.guvernantilor raman in picioare.Nu exista unitate intre sindicate,nu intre membri iar cu magistratii comparatia este penibila,ei sunt o alta structura,dispun de bani si isi permit greve de 1 an nu de 10 zilede aceea nu se joaca guvernul cu ei.Parerea mea este ca noi nu avem nici bani,nici sindicate puternice cu lideri seriosi!Cu toate acestea daca am fi hotarati ar trebui sa nu deschidem scolile pana la solutionarea problemelor!de pierdut nu avem decat un venit de mizerie pe care il putem face si vanzand castraveti la aprozarsau orice altceva!Insa de castigat,daca mergem pana la capat,va fi mult mai mult si as mentiona in primul rand statutul si demnitatea dascalului care evident se exprima si in $.

    RăspundețiȘtergere
  31. da, de acord, in scoala mea ( sector 5) din 70 de profesori 50 suntem pentru greva generala pana se obtine ceva dar cu conditia sa nu ne mai trezim peste noapte ca se decide incetarea grevei fara nici un rezultat, ca data trecuta, caci de atunci am ramas profund deceptionati si neincrezatori in sindicat.Si apropo de cele 10 zile, la noi s-a zis in consiliu ca se vrea taierea din salariu a sumei corespunzatoare celor 10 zile dar fara afectarea programului scolar, adik muncim 10 zile pe gratis, macar ceilalti bugetari daca tot li se taie stau acasa, noi mai prosti muncim pe moca, mai bataie de joc decat asta nu cred ca exista, speram sa ne unim in forme de protest care conteaza in ochii guvernantilor, nu pichetare sau miting ca doar ati vazut ce nule au fost pana acum ca rezultat. Chiar nu putem sta cu mainile in san resemnati sa ni se taie tot ce am obtinut cu greu anii trecuti, drepturi de bun simt, ca doar n-o sa duc acasa copiilor mei promisiuni si resemnari pe paine, nu pot sa-i cresc cu vorbe goale si munca de apostolat pe gratis in bataia de joc a guvernantilor.

    RăspundețiȘtergere
  32. va rog sa comunicati si liderului de sector acest lucru
    eu am preluat mesajul de la dvs

    RăspundețiȘtergere
  33. deja am vb cu d Cojocaru liderul FSLI de la Cluj
    sper sa primiti mai multe informatii .
    Multumesc de semnalare

    RăspundețiȘtergere
  34. La Constanta nu se stie nimic, nu se misca nimic ... Am intrebat-o chiar azi pe lidera noastra de sindicat din scoala daca a fost anuntata ceva, daca facem ceva si a ridicat din umeri a nestiinta. Ce ne facem domnule Pop? Astia sunt liderii pe care ne bazam? Sa ajungem sa tragem noi dei ei ca sa faca ceva?!
    De altfel nici la scolile din zona nu am auzit colegii vorbind de vreo forma de protest initiata de sindicat, ceea ce ma face sa cred ca la Constanta sindicatul doarme.

    RăspundețiȘtergere
  35. Am mai vazut filmul asta cu grava generala, si nu o singura data. Cel mai recent episod este cel cu tezele unice, cand, dupa ce s-a organizat greva in scoli, seara, a trebuit sa aflam de la Androneasca de suspendarea grevei, sa dam telefoane si sa dezorganizam ce organizasem la pranz. Ca sa nu mai spun de dl. Cornea, care juca in rolul lui Stanculescu de la Revolutie, fiind in gips si neputand participa la negocieri. Sa fim seriosi, domnilor, totul e butaforie si circ ieftin.

    RăspundețiȘtergere
  36. Domnule Pop ,


    NE ESTE FOAME ! NU MAI FACEM NICI O GREVA !

    Cand a fost momentul potrivit , greva nu s-a mai facut pentru ca ati facut apel la marea noastra intelegere...ca nu e momentul...ca se supara parintii...ba guvernantii...ACUM , NU !

    RăspundețiȘtergere
  37. NU imi vine sa cred! Abia ce am vazut la stiri coeficienti din sanatate. Un brancardier are 1.6 si un asistent sef 5 si ceva. E posibil asa ceva? Noi avem coeficienti de la 1.5 la 4 nu? Adica la inceput de cariera suntem chiar sub un brancardier iar la final de cariera inca nu putem ajunge un asistent sef. Este inadmisibil!!!!

    RăspundețiȘtergere
  38. Referitor la obiectiile colegilor din invatamantul urban cu privire la sporul de zona de care beneficiaza cei din rural, as avea de adaugat doar faptul ca, inainte de-a se pronunta, ar trebui mai intai sa vina in contact cu realitatea si cu nenumaratele probleme cu care acestia din urma se confrunta. Vor intelege astfel ca poate ar fi mai indicat sa se concentrze asupra altor aspecte mai importante si asupra celor care intr-adevar beneficiaza de sume nejustificat de mari in raport cu activitatea si efortul depus.

    RăspundețiȘtergere
  39. constat ca sunt pareri impartite. Stiu la fel ca dvs ca poate nu toteuna am gasit, noi liderii, mesajul clar pentru membrii de sindicat. dar in acelasi timp trebuie sa recunaostem ca nu suntem uniti si dispusi sa mergem pana la capat. Acuma insa e momentul decisiv din punctul de vedere a salrizarii noastre pe o perioada de timp destul de lunga. depinde de noi ce facem si cum facem. Cu critici sau fara trebuie facut ceva. Iar acest lucru nu se poate face decat impreuna in solidaritate absoluta
    daca nu... ne meritam soarta

    RăspundețiȘtergere

Postări populare