29 dec. 2009

Motivarea Curtii Constitrutionale pentru Legea Educatiei Nationale

Documentul se gaseste AICI

Citez "De asemenea, potrivit art.73 alin.(3) lit.n) din Legea fundamentală, organizarea generală a învăţământului se reglementează prin lege organică.
Aşa fiind, Curtea consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege, atât în cadrul comisiilor de specialitate, cât şi în plenul fiecărei Camere a Parlamentului, potrivit competenţelor stabilite de art.75 din Constituţie şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra unui proiect de lege, nu-şi găseşte o motivare în sensul celor arătate.
Curtea mai constată că, potrivit programului de guvernare 2009-2012, la Capitolul V figurează Educaţia ca o componentă esenţială a dezvoltării durabile pentru orice societate. A „asigura cadrul legal pentru exercitarea dreptului fundamental la învăţătură”, în acord cu noile realităţi sociale, reclamă o reflectare unitară, completă, sistematică şi coerentă a domeniului, cu participarea tuturor segmentelor sociale implicate în acest proces, care nu poate înlătura criteriile circumscrise scopului enunţat mai sus.
Prin urmare, nici simpla prezenţă a domeniului referitor la educaţia naţională în cadrul obiectivelor de guvernare nu justifică înlăturarea acestor criterii, cu atât mai mult cu cât Guvernul, ca deţinător al dreptului de iniţiativă legislativă în acord cu dispoziţiile art.74 din Constituţie, putea uza de această procedură compatibilă cu necesitatea mediată de atingerea obiectivelor, care, de altfel, au fost asumate de Parlament cu prilejul acordării votului de încredere în acord cu prevederile art.103 din Legea fundamentală.
În concluzie, pentru a nu fi catalogată drept o procedură de nesocotire a raţiunilor ce au stat la baza edictării dispoziţiilor art.114 din Constituţie, angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie."

Un comentariu:

  1. se nai aproba optionale anul urmator? suntem 4 titulare de engleza la scoala generala si normele ne ies doar daca se pastreaza optionalele.In caz ca se reduc, eu am grad 1 si vechime 19 ani dar sunt ultima venita in scoala acum 3 ani, iar una din colegele mai tinere are vechime 3 ani , tocmai si-a dat definitivatul, si mi-a zis-o clar ca directoarea o pastreaza pe ea si ma da pe mine afara.Exista vreun criteriu in afara de simpatiile subiective si hranite cu cadouri( ca o vad mereu cu sacose pline carand la director, se poarta la noi asta si eu n-am facut asa ceva deci am motive sa-mi fac griji).E posibil s-o tina pe cea tinara in defavoarea mea???

    RăspundețiȘtergere

Postări populare