8 dec. 2009

S.L.I.MM continuă demersurile pentru obţinerea ticheteleor cadou pentru angajatii din invatamant.

Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş a înaintat o adresă catre toate primăriile din judeţul Maramureş prin care, conform prevederilor Legii nr. 193/2006 privind acordarea tichetelor cadou şi a tichetelor de creşă, cu modificările şi completările ulterioare şi a prevederilor H.G. nr. 1317/2006 privind normele metodologice de aplicare a Legii nr. 193/2009, instituţiile publice care încadrează personal pe bază de contract individual de muncă pot acorda angajaţilor tichete cadou.
Sindicatul Liber din Învăţământ Maramureş împreună cu Inspectoratul Şcolar al judeţului Maramureş au emis Hotărârea Comisiei Paritare nr. 11/2007 potrivit căreia angajaţilor din unităţile de învăţământ maramureşene se acordă tichete cadou pentru 9 evenimente în fiecare an, pentru fiecare eveniment urmând a se acorda un număr de 7 tichete cadou în cuantum de 50 lei/tichet. Anexă a acestei hotărâri este Regulamentul de acordare a tichetelor cadou. Prevederile regulamentului şi a hotărârii Comisiei Paritare S.L.Î. MM – I.S.J. MM se regăsesc şi în Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivelul I.S.J. MM 2008-2009. Pentru luna decembrie este prevăzută acordarea de tichete cadou pentru 1 Decembrie şi 25 Decembrie.
Potrivit prevederilor legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, aşa cum a fost modificată şi completată, primarul are calitatea de ordonator principal de credite. Prin urmare, ne-am adresat primariilor pentru a solicita acordarea tichetelor cadou, conform prevederilor legale, în calitatea dumneavoalor de ordonator principal de credite.
În anul 2009 angajaţii din învăţământ au avut parte de o serie de nedreptăţi. Aplicarea Legii 329/2009 care reprezintă diminuarea cu 2,58% a bugetului educaţiei, la capitolul cheltuieli de personal, se face după ce, în acest an, s-au luat măsuri de austeritate bugetară în învăţământ, la acelaşi capitol de cheltuieli, prin:
- reduceri efective de posturi si personal;
- neaplicarea Legii nr. 315 din 12 iulie 2006 privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice, în învăţământul preuniversitar;
- anularea premiului de 2 % şi neplata orelor suplimentare pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009;
- rectificări bugetare negative dispuse de Guvernul României,
- neplata orelor de educaţie fizică în învăţământul primar efectuate de învăţătorul/institutorul clasei;
- nerespectarea art 45 alin. 1 din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic;
- nerespectarea art 50 alin 1 şi 2 din Legea nr.128/1997 privind Statutul personalului didactic;
- neaplicarea Legii nr. 221/2008 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda în anul 2008 personalului din invatamant ;
- nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile având ca obiect drepturi salariale neacordate, etc.
Prin urmare, vă rugăm să acordaţi angajaţilor din învăţământ aceste tichete cadou prevăzute de legislaţie, ca măcar acum, la sfârşit de an, în apropierea sărbătorilor de iarnă, să aibă parte de o bucurie care să mai îndulcească gustul amar lăsat de aceste măsuri radicale aplicate învăţământului.

Cu respect,
Preşedinte,


Prof. Liviu Marian POP

30 de comentarii:

  1. La noi,vinerea trecuta ni s a afisat in cancelarie un comunicat din partea primarului in care ni se spune ca ne vor da- dupa alegeri- cele 4 randuri de tichete ramase, si ca ni le dau dupa votare pt a nu fi considerate "mita electorala"
    Acum nimeni nu mai spune nimica...

    Alta treaba...este al 2 lea an cand noua celor din fsli nu ni se dau cele 4 bonuri de cate 10 lei cadou de Craciun,celor din sindicatul lui croitoru li s a dat!
    Pai drept-i?
    Ce stiti de treburile astea?

    RăspundețiȘtergere
  2. sunteti comici cu cererea asta,,,

    RăspundețiȘtergere
  3. In Neamt FSLI tace... comisia paritara nu a fost capabila sa obtina 9,81 retinere din salariu...si totusi, sunt scoli care au retinut numai 9,81,altele 15,5. Ati putea determina sindicatul din Neamt sa trimita primariilor locale adresa,asa cum ati facut d-voastra pentru tichetele cadou ? La primaria din localitatea mea angajatii au primit 600 lei in tichete cadou (si au fost instruiti sa taca !!!!!),dar cadrele didactice ...nimic ...cica, suntem prea multi,zice primarul (tot cadru didactic !!)

    RăspundețiȘtergere
  4. In Maramures (Baia Mare) s-a retinut deja pentru noiembrie 15 % ...

    RăspundețiȘtergere
  5. toate unitatile care nu au retinut 7,81% pe luna noiembrie si 13,5% pe luna decembrie o sa fie chemate in instanta de SLI Maramures

    RăspundețiȘtergere
  6. azi am primit fluturasul de salariu, voi lua mai putin cu 250 roni,dar secretara ne a spus ca s a oprit 15 % si ca luna viitoare se vor opri 15,5 %
    Eu nu mai inteleg nimica! De ce difera?

    RăspundețiȘtergere
  7. pentru ca nu respecta legea domnul director.
    Puteti sa ii spuneti ca trebuie sa va acorde 2% pe aceste luni si ca CSM spune calr ce procent se rerine pe luna noiembrie la Curtile de Apel din tara.
    Cert e ca sindicatle trebuie sa va reprezinte in instanta sa recuperati aceste sume

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca ii spun eu asa imi spune el mai spre vara ca se restructureaza postul, cred ! Triste vremuri traim!!! :(
    Si sa ne dea 2% fiecaruia in parte??

    RăspundețiȘtergere
  9. aveti lider de unitate. Daca nu spuneti ca ati citit la mine pe blog si pe www.slimm.ro.
    Da

    RăspundețiȘtergere
  10. Aha,aveti dreptate,ii spun maine, Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  11. In BORSA MARAMURES s-au retinut deja 15,5% pentru luna noiembrie desi am fost in concrdiu fara plata doar in 30 noiembrie.E BINE... MUNCESTI...PLATESTI...PLATESTI PENTRU CA TI-AI FACUT DATORIA, PENTRU CA AI MUNCIT. Platesti pentru a putea iesi din criza. Dar cine plateste pentru a scoate cadrele didactice din criza in care se afunda tot mai adanc????

    RăspundețiȘtergere
  12. Tichetele cadou? O UTOPIE.Prima de vacanta? UTOPIE.Cadrele didactice NU au nici o lege care sa le apere drepturile. CADRELE DIDACTICE AU NUMAI OBLIGATII STABILITE PRIN LEGE.PENTRU A NI SE RESPECTA DREPTURILE,DESCHIDEM PROCESE.CAND ESTE VORBA DE RETINERI, LEGEA SE APLICA URGENT. MA INTREB:PENTRU CE SE MAI FAC LEGILE DACA TOT NU SE RESPECTA DECAT IN ANUMITE CIRCUMSTANTE FAVORABILE ALTORA?

    RăspundețiȘtergere
  13. mihai contanu cta09.12.2009, 13:24

    -corecta-initiativa cu primariile pentru tichetele cadou
    -o vom folosi si noi
    -incercam si noi cu primarii
    -rezultate in aceasta privinta + si -
    -15, 16, 17 01. 10 in cta
    -sper ca vom reusi sa ne vedem

    RăspundețiȘtergere
  14. In Baia Mare s-au acordat cei 2% dupa care s-a diminuat salarul cu 15 %. Doar in 30 noiembrie am fost liberi (concediu neplatit). Tichetele cadou ? Am primit 3 tichete cadou de Pasti.Anul trecut am primit de Craciun 2 bonuri. Asa ca , nu ma astept sa se respecte prevederile legale , acum in aceasta perioada.

    Iar de saptamana viitoare ... suntem in concediu fara plata, negociat de catre reprezentantii sindicatului si minister.

    In aceasta perioada dificila, consider ca este de bun simt pentru reprezentantii sindicali sa reduca cotizatia lunara a sindicatului de la 1 % din brut cat este acum la o suma fiza de ma 5 lei / membru de sindicat. Pentru actiunile sindicale, consider ca este suficient.Vremea marilor ctitorii a trecut, Eurosind a fost realizat, rugam sindicatul sa se rezume la actiuni sindicale si nu antreprenoriale. Sindicalist sau nu, preturile difera atat de putin incat daca as pastra cotizatia de membru de sindicat si nu as plati-o as putea suporta diferenta de pret.

    Un fapt neplacut este acela de a constata ca acesta cotizatie de 1% a fost majorata intr-o perioada cand sindicatul a avut succes major cu procesele intentate pentru calcului gresit al salariului.

    RăspundețiȘtergere
  15. Mai vorbim de retineri...! In teleorman dascalii au primit salariile cu minus 15.5% pe noiembrie si s-a transmis in scoli ca se desfiinteaza scolile I -IV...din rural ...e adevarat.../d-le POP? ca sindicatul nostru nu exista,dar il platim!!Se pare ca se munceste din greu la isj-uri sa dea oamenii afara...si nimeni nu sufla nimic!!
    Unde este interesul pt elevi?...doar "grija pt copii ii intereseaza pe guvernantii nostri. Rusine sindicatelor ca nu actioneaza!

    RăspundețiȘtergere
  16. D-lor din sindicat....! nu ne mai trimiteti la primari! Acestia nu fac nimic pt noi dascalii De ce? pt ca suntem putini la vot ,dar multi la plata! Vegheati la legi clare,care sa fie respectate, nu ne trimiteti la judacata... ca nu avem bani sa mai platim si avocatii.Primarii sunt cei care "baga bete in roate" pt. plata tichetelor...naveta...prime Vai de noi cu "reformarea asta",restructurare si cine mai stie cum ii zice iar dvs. -liderii de sindicat-dormiti!!!!TREZITI-VA ! VIN REDUCERI DA CADRE MASIVE.iar LIDERII isi apara "spatele"

    RăspundețiȘtergere
  17. La noi nici urma de tichete, nici salariile nu intra pe card pana miercuri-joi, asa ne- a anuntat directorul azi!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. e adevarat ca in ianuarie vom fi obligati la 2 saptamani fara plata? evident, mergand zilnic la scoala! Asa se discuta la noi. Asta basca peste intrarea in vigoare a legii unice de salarizare.... Unde ajungem asa dl Pop?

    RăspundețiȘtergere
  19. Tocmai au anuntat la stiri cum ca vom recupera "vacanta" care incepe azi, in toate sambetele din ian 2010!!!!!!!!! Cum vine asta? am cerut noi fara plata? cum sa recuperam sambata de parca anoi am vruts a nu muncim,sa nu fim platit,sa luam vacanta? Faceti ceva ca asa nu se mai poate!

    RăspundețiȘtergere
  20. sunt un pachet de nervi! imi cer scuze pt greselile din mesajul de mai sus!
    Daca acceptati si galusca asta cred ca e cazul sa va autodesfintati!
    nici vorba sa accepte directorul ca a gresit cu aplicarea legii,nici vorba de 2 % ,nici salariile nu le luam la timp, si acum si pleasca asta! E preaaaaaaaaaaa muuuuuuuuuuuult!

    RăspundețiȘtergere
  21. sunt din pacate multe dezinformari si abuzuri ai celor car ene conduc, si, impreuna cu presa.
    Daca o sa ne ceara recuperarea o sa cerem sa fim platiti dublu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Am auzit ca unele sindicate au dat tichete cadou membrilor sai. Eu lucrez la un liceu din baia mare si n-am primit de la sindicat nici o bomboana...dar cotizatia am platit-o ca in orice alt an. Motivatia a fost ca se plateste acel hotel la Ocna Sugatag. Domnilor lideri de sindicat vi se pare normal ca in an de criza, cu salarii diminuate, sindicatul sa construiasca hotele sau sa ajute membrii prin stabilirea unor cheltuieli sociale, in sprijinul acestora?

    RăspundețiȘtergere
  23. conform Statutului SLIMM se returneaza 15% din cotizatia lunara. Anul acesta am amanat aceasta returnare pana in mai 2010 tocmai pentru www.eurosind.ro.
    Insa trebuia ca anul trecut sa primiti macar acea "bomboana" de la SLIMM.
    Decizia de constructia a fost luata anul trecut. Constructia a fost finalizata in august 2009, si hotelul funcioneaza. O prelungire a perioadei de constructii crea suspiciuni inutile. In ceea ce priveste cheltuielile sociale, SLIMM a reusit sa obtina de la primaria Baia Mare cate 2 tichete de 50 de RON ptr angajatii din invatamant. E putin dar e ceva.
    Eu va multumesc dvs si colegilor dvs pentru sustinere si sper ca aceasta perioada grea sa se finalizeze in aprilie mai anul viitor.

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim,bonurile acelea sunt un fleac, au fost 5 bonuri de 10 lei,dar nu orice magazin le primeste,mai bine ne dadeau banii; la noi in cartier numai o librarie a fost dispusa sa le primeasca,eu mi am cumparat un stilou,care m a costat 20 de lei,de restul as fi cumparat fructe dar nu le a primit nici mega image,nici aprozarul din colt :D asa ca deocamdata sunt doar niste hartii in portofel

    RăspundețiȘtergere
  25. asta deoarece nu s.a contractat de la o firma care are acoperire la mai multe magazine.
    Eu am luat 2 tichete, negociate de SLIMM, de cate 50 de ron de la SODEXO, care au acoperire foarte buna

    RăspundețiȘtergere
  26. Daca tichetele sunt valabile pentru anul 2009, ar trebui sa le primim (in Baia Mare, cel putin) pana la 30 decembrie. Ori saptamana aceasta toata lumea este in concediu fara plata, apoi in concediu de odihna ... asa ca bonurile au fost primite muult prea tarziu. Si inca ceva - anul trecut angajatii din primarie au primit 10 bonuri cadou ... in invatamant 3 . Sa fie de vina sindicatul lor ?

    In aceste vremuri delicate, eurosind nu era o prioritate. Consider ca o cotizatie de 5 ron / membru de sindicat ar fi suficienta si de bun simt - s-ar limita strict la aspecte de ordin sindical si nu ar viza dezvoltarea unor abilitati antreprenoriale.

    Atunci cand s-a aprobat construirea eurosind , s-a avut in vedere crearea unor spatii care sa fie oferite membrilor de sindicat pentru concediu la pret special sau realizarea unor schimburi de bilete de cazare dintre slimm si alte judete. Insa constat ca legile, hotararile slimm nu se respecta. Nu s-a pus in discutie ca sa nu se returneze cei 15 % din cotizatia de sindicat. Cand am fost sa ii ridicam luna aceasta ni s-a spus ca nu mai sunt bani. Atunci nu o sa mai achitam nici noi cotizatia de sindicat , ca doar este criza ...

    Procesele castigate de sindicat pentru recalcularea unor drepturi banesti, nu justifica majorarea cotizatiei sub nici o forma si nu ar fi prea tarziu sa se treaca la o suma fixa de 5 ron, inainte de a se transforma sindicatul intr-un veritabil SRL. Vezi alte sindicate din tara care nu mai reprezita membrii decat in calitate de cotizanti.

    RăspundețiȘtergere
  27. hartiile alea de 10 lei sunt valabile tot anul 2010, asa scrie pe ele. Si pe ale noastre scrie SODEXO -Tichet social VIVA PASS

    RăspundețiȘtergere
  28. @ anonim procentul de 15 % o sa se poata ridica in luna aprilie mai (nu s.au anulat)asta pentru ca a fost facut un efort financiar suplimentar pentru a finaliza constructia in 2009 si a o da in exploatare. La fel si acei 5% pentru liderii de unitati.
    Cotizatia de sindicat este de 1% din brut deci nu este o marire de cotizatie. Este deductibila din impozit (adica 16% din ea este din banii care se virau oricum la stat). daca punem si ajutoarele ajungem la o suma mai mica de 5 lei pe care o plateste un membru de sindicat. Este de discutat acest aspect cu cotizatie fixa.
    Posibilitatea de cazare si preturile le aveti pe site si in ultimul nr al Jurnalului Sindical. Cu siguranta la primul Colegiu a Liderilor SLIMM o sa analiyam impreuna si propunerile dvs.
    Nici eu nu sunt de acord sa se transforme sindicatul intr.un SRL.

    RăspundețiȘtergere
  29. @ anonim

    stimate dl.Pop va admir pentru bunavointa cu care ne raspundeti tuturor, chiar daca uneori suntem nemultumiti sau intrebarile , solicitarile noastre sunt incomode.

    Va urez toate cele bune si sfintele sarbatori sa va aduca pace si bucurie.

    RăspundețiȘtergere
  30. daca vroiam sa ascund sau sa ma ascund nu creeam acest blog.
    Trebuie sa creeam un alt tip de sindicalism si o altfel de unitate

    RăspundețiȘtergere

Postări populare