17 iun. 2010

Legea Educatiei in Senat... structuara invatamantului

Din informatiile pe care le.am primit azi, in comisia de invatamant a Senatului structura invatamantului a fost votata cu (9 la 2) in felul urmator
- grupa pregatitoare devine obligatorie si ramane la invatamantul prescolar,
- clasa a 9-a trece la invatamantul gimnazial,
- clasele a 10 si a 11 devin obligatorii,
- liceul are clasele 10-13 indiferent de filiera,
- invatamantul profesional clasa a 10 si 11 obligatoriu pentru a obtine o calificare.
E un prim pas si un castig pentru educatia generatiilor urmatoare. E foarte bine ca varianta ministerului nu a trecut din acest punct de vedere.
Mai sunt Consiliu de Administratie, titularizarea si finantarea per elev...

33 de comentarii:

  1. In sfarsit o veste buna. Este un mare castig pt viitor. Speram in corectii juste, viabile si necesare si la celelalte capitole.
    Multumiri pentru informatii d-le Liviu Marian Pop

    RăspundețiȘtergere
  2. pai care era varianta ministerului? clasa a 9-a era la gimnaziu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu inteleg ca domnul Pop a scris ingrosat lucrurile bune/noi. Nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. E foarte buna aceasta structura. Propun insa ca pe langa fiecare liceu sa se infiinteze si o cresa. Anul acesta am avut vreo 3 nasteri in liceu. Cum vor putea bietele de ele sa mai faca si clasa a 13-a cand unele nasc deja prin clasa a 10-a?

    RăspundețiȘtergere
  5. E bine!Fetele de liceu sa mai lase in paxe practica din studierea abatomiei si a geneticii!Curiozitatea lor si "cocotatul nasucului de la cap, in nori!, le cam taie craca de sub picioare!Dlor, ce fac parintii lor?Cred ca ar cam trebui sa se gandeasca "legiuitorii" si la o educatie mai severa a parintilor!Nu-i firesc?Vina mare....Din punctul acesta de vedere, ar trebui intarita educatia adoloscentilor si in scoli, dar realizata si organizata strict scolii, de specualisti ai adevaratei educatii (dascali, doctori,...din tara si din afara).Ideea e:,,,creare de locuri de munca pentru acesti specialisti, nu restructurari!Altfel, o sa infiinteze guvernul (Doamne Fereste de mai rau)ce faceau comunistii cu "decreteii

    RăspundețiȘtergere
  6. Au mai spus-o şi alţii, d-le Pop, se mai poate face ceva cu incadrarea pe post de profesor a celor care sunt în prezent studenţi? Situaţia lor e complet ignorată. Sunt luaţi în calcul cei care lucrează în înv. primar şi preşcolar şi au luat licenţa , iar în viitor, ceilalţi trebuie să-şi ia licenţa numai in PIPP. Pentru cei care sunt studenţi în prezent şi n-au intuit că trebuie să urmeze neapărat PIPP, nu se mai poate face nimic? Dacă se vrea eliminarea discriminărilor, normal ar fi să se ţină cont şi de această categorie, care n-a fost în stare să citească gândurile guvernanţilor şi- "de bună credinţă"( vorba d-nei Andronescu)-a hotărât că trebuie să-şi completeze studiile.

    RăspundețiȘtergere
  7. foarte bine!, ma bucur de aceste nouatati!
    problema este - cine o sa mai predea - sau cum o sa mai predea?????
    un profesor debutant la tara care trebuie sa dea 2 milioane pe naveta, din cele 6 care o sa ii mai ramana ..............
    cred ca mai avantajos o sa fie vanzator la magazinul din colt!

    RăspundețiȘtergere
  8. du-te si te impusca frate ca esti pe langa subiect.

    RăspundețiȘtergere
  9. apare o problema....calculele lor sunt ok dar le scapa ceva iar liderii sindicali trebuie sa le atraga atentia asupra faptului ca grupa pregatitoare se afce de la 6 la 7 ani si nu 5 6 ani.

    RăspundețiȘtergere
  10. Domnule Liviu, sa nu lasati ca Funeriu sa aplice curriculumul cu maxim 25 ore gimnaziu si maxim 30 liceu. Asta inseamna disparitia multor disicpline!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si cu profesorii suplinitori calificati ce se va intampla?De exemplu unul care a luat la concursul de titularizare 9,90 sau chiar 10 dar nefiind posturi pentru titularizare a luat un cod format din 2-3 scoli(stie cineva pe ce criterii se formeaza codurile caci sunt scoli pe care inspectorii refuza categoric sa le uneasca cu alte scoli , in schimb, gasesti coduri formate din scoli din localitati diferite fara nici o legatura intre ele, nici ca profil, nici... aici e mult de reflectat!)!!Sunt convins ca ponderea celor titularizati este in jurul notelor 7-9, asa ca ... de ce ei "trebuie" sa fie protejati iar ceilalti fara nici o sansa in viitor(daca s-ar putea imortaliza ostilitatea celor titulari fata de cei suplinitori, atunci, poate, s-ar regandi statutul tuturor!)Profesorii suplinitori calificati vor fi pe lista disponibilizatilor?!

    RăspundețiȘtergere
  12. Oare nu vede nimeni cati directori si directori adjuncti au fost "postati" la scoli iar acum toti sunt "implementati" la toate examenele, concursurile posibile, pentru a-si rotunji castigurile ! Ei lipsesc efectiv saptamani intregi din scoli dar sunt platiti, inclusiv cu idenmizatiile de conducere , de ce atatia directori ? sunt multi care nu fac NIMIC, in afara de a face pe proprietari de drept si fapt asupra scolilor respective, vai noua cind li se va da si mai mare libertate!!! : incadrarile le face un anume profesor, orarul il face o anume persoana, calitatea in educatie este supravegheata de o anume persoana ; Stie lumea cate persoane "stau" in scoli pe diferite posturi, cica sunt personal didactic auxiliar (chiar prin aceasta etapa de numire a personalului administrativ ca personal didactic auxiliar, s-a compromis statutul cadrului didactic caci si ingrijitoarea isi spune cadru didactic auxiliar ! ) laborantii sunt tinuti in scoli pentru a fi asistenti personali ai secretarelor si contabililor, bibliotecarii au activitate doar pe timpul pauzelor dintre ore, etc si... au salarii mai mari decit un profesor debutant ! numai ca ei toti sunt titulari in invatamant caci au contracte de munca pe perioade nedeterminate si Doamne cum stiu sa-i sfideze pe cei suplinitori, in schimb un profesor suplinitor calificat isi face un dosar anual pentru a sustine examenul pentru un post nesigur si un salar minim garantat!) E oare drept !?

    RăspundețiȘtergere
  13. De ce nu se unesc posturile de secretar, contabil ,bibliotecari, cate unul la mai multe scoli ?! Sa coboram in economia reala, toate situatiile facute in scoli se fac pe programe informatice , facute de cei care le solicita sau ISJ-uri.Sunt situatii preformate, deci nu iti trebuie zile, ci doar ore sa le intocmesti ( dar aproape in fiecare scoala se plateste pentru programele informatice pentru salarii si/sau contabilitate dar in acelasi timp se mai face un cost sauplimentar inutil prin plata unor firme agrate de intretinere a sistemului informatic ! De ce nu se fac implementari de softuri identice la toate institutiile publice, care vor fi si compatibile si prin care s-ar reduce risipa de fonduri la capitolul bunuri si servicii ?! ! In scoli nu se desfasoara o activitate cu caracter comercial deci faci cheltuieli in masura in care primesti resurse financiare de la Primarii sau ISJ-uri, nu esti pus in situatia de a manageria activitatea prin a-ti gasi furnizori, clienti, strategii de piata, studii de piata, etc,... daca primesti bani de la Primarii sau ISJ-uri, platesti facturile de utilitati, salariile personalului incadrat,etc,... deci, de unde incadrarile fabuloase pentru dirctori si contabili-sefi ( caci despre responsabilitati si mai ales asumarea responsabilitatilor, nici nu poate fi vorba, sunt situatii in care gresesc grav atit directorii cit si contabilii-sefi, dar… stiti ce fac isi dau demisia sau se pensioneaza ?! In ceea ce priveste Consiliul de Administratie in scoli , ar trebui desfiintate caci nu sunt formate decit din acolitii directorilor si apoi in scoli este Consiliul Profesoral care ar trebui sa aiba puterea de decizie in toate cele intimplate in scoli caci pe un profesor il intereseaza la fel de mult cine , cum si pentru cit, zugraveste o anume firma dar deopotriva il intereseazasi rezultatele elevilor la invatatura ! Si cite ar mai fi de spus … noua ni se pune problema performantelor realizate dar… politicienilor de ce nu li se impune aceasta ?! ei isi iau lefurile indiferent de ce se intimpla in societate, ce solutii au gasit la aceasta criza ? asa ca, ar trebui regindita si pozitia (statutul) unui politician !

    RăspundețiȘtergere
  14. Marius Stan - Sibiu18.06.2010, 11:20

    Ce parere aveti despre cei 3 profesori din Bucuresti, singurii care au ramas in greva pana la capat?

    RăspundețiȘtergere
  15. Au fost şi sunt corecti, prin respectarea deciziei de a participa la greva.Ce se va intampla cu ei, ne intereseaza.Stiu portocalele cum sa-i elimina, pt ca-i impiedica!

    RăspundețiȘtergere
  16. Chiar daca am sa le supar pe unele colege educatoare,trebuie sa subliniez ca era mai bine ca grupa pregatitoare sa devina clasa O (ZERO)!Intr-un anume fel se ocupa de copii invatatorul(profesorul pentru inv.primar) si cu totul altfel o fac educatoarele(care nu stiu,de multe ori,decat "cantec,joc si voie buna").Asta e realitatea,o spun cu scuzele de rigoare.Dar ce sa astepti de la senatori si deputati? Habar nu au ei cu ce se mananca sistemul de invatamant! Ei fac pe "Giga Contra" mereu,fara sa puna in balanta anumite probleme reale ale sistemului de invatamant. Iar sindicatele au calculat incorect acest aspect.No,nu-i bai,noi sa fim sanatosi,se vor vedea rezultatele mai incolo,cum,de altfel se vad si acum.Intra,de cele mai multe ori, in clasa I din mediul RURAL, copii din grupa pregatitoare care nu cunosc culorile,nu se orienteaza bine in spatiu,nu stiu semnele grafice ELEMENTARE(litere de tipar si cifre),nu stapanesc comunicarea,nu socializeaza cu alti copii de aceeasi varsta si multe altele,spre nemultumirea si disperarea invatatorilor,care pierd apoi timp pretios pentru a RECUPERA ceea ce nu s-a facut la grupa pregatitoare din gradinita.Dar,asta e,sindicatele trebuie sa aiba mereu "strategia" lor(vai de capul ei!).

    RăspundețiȘtergere
  17. De cand intra in vigoare?Copilul meu a trecut clasa a VI_a.

    RăspundețiȘtergere
  18. E bine si foarte bine ca grupa pregatitoare a ramas la gradinita!Invatatoarele, cred eu, au destul de lucru!Educatoarele, si ele, dar, doar in acest mod, pot sti permanent despre conditiile de intrare ale unui prescolar in viata scolara!Au timp toata viata de scoala!De ce atata graba?La fel de serioase sunt si educatoarele!Parerile sunt impartite, asemeni profesorilor si nu doar atat!Nu e valabil oare principiul continuitatii si intre inv prescolar si cel scolar?

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu nu inteleg cum va fi "programa".Sunt prof.titular chimie la un liceu tehnologic.Doar clasele a-IX-a si a-X-a fac aceasta disciplina in prezent. daca a-IX-a trece la gimnaziu........ce materii se fac in a-XIII-a sau la a-IX-a se face un nou curriculum si plan cadru?

    RăspundețiȘtergere
  20. "Grupa pregatitoare devine obligatorie si ramane la invatamantul prescolar" din pacate!!! Am asteptat sa vina la invatamantul primar, sa pregatim noi copiii pentru clasa I-a. Era mult mai eficient.Pentru copiii rromi era necesar pentru ca nu frecventeaza gradinita.

    RăspundețiȘtergere
  21. DRAGILOR, PANA LA 7 ANI NU UITATI CA TOT CE INVATA COPILUL SE REALIZEAZA PRIN JOC ! DECI, GRUPA PREGATITOARE E FOARTE BINE SA RAMANA LA GRADINITA. ACEASTA RASPUNDE NEVOILOR DE DEZVOLTARE A COPIILOR. DACA SUNT CAZURI IN CARE EDUCATOARELE NU ISI FAC DATORIA,ELE SA FIE SANCTIONATE, DAR ASTA NU INSEAMNA SA SUBMINAM IMPORTANTA GRADINITEI SI SA MINIMALIZAM EFORTURILE EDUCATOARELOR . SUNT PROFESOR DAR AM FOST CATIVA ANI SI EDUCATOARE. POT SPUNE CU TARIE CA ESTE CEA MAI GREA MESERIE. CEA MAI SOLICITANTA.ITI TREBUIE O MARE DE RABDARE, UN OCEAN DE TACT PEDAGOGIC, CREATIVITATE , DRAGOSTE INFINITA PENTRU PUIUL DE OM.DECI! CINE CREDE CA MUNCA LOR E SIMPLA SI NESEMNIFICATIVA, SA TREACA PUTIN PE LA GRADINITA , SA LUCREZE CAM O SAPTAMANA-DOUA ACOLO SI APOI...MAI VORBIM ! MARIA

    RăspundețiȘtergere
  22. vor mai fi disponibilizri si in invatamant? ca mai avem putin si ramanem cativa in scoala, cu liote de copii pe cap, la fiecare clasa. cum sa faci performanta in conditiile astea? pai nu ai timp nici sa le inveti bine datele personale, dar sa ii mai si aduci spre progres scolar si performante! ministrul ala caruia i se sopteste nu gandeste deloc? cum sa scoti din copiii astia performeri, cand ai 35 la clasa? pe vremea lui ceausescu se lucra cu 40. acolo se doreste sa ajungem? si as mai vrea sa il intreb pe ministru ce i-ar face nevasta daca s-ar duce acasa cu 1000 lei salariu, ca mine, ca sa traiasca din el o luna toata familia... a, stiu. l-ar pupa pe frunte si i-ar cheltui imediat pe o pereche de sandale.
    RUSINE, MINISTRULE! te vor ajunge mai devreme sau mai tarziu blestemele atator profesori care traiesc in umilinta si lipsuri.

    RăspundețiȘtergere
  23. CU SIGURANTA!O FI SI EL PARINTE?

    RăspundețiȘtergere
  24. Lucrez in invatamantul primar. E bine ca devine obligatorie grupa pregatitoare, indiferent daca ramane la nivel prescolar sau trece la primar. E bine mai ales pt. ca va obliga familiile rrome sa-si dea copiii la gradinita. Problema care ramane este frecventa corespunzatoare a acestor copii, atat la gradinita, cat si la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  25. Sa speram ca senatul va face si "corectia finala": La scolile din secuime limba romana sa se studieze in limba maghiara.

    RăspundețiȘtergere
  26. FARA VREO DISCRIMINARE, INAINTE DE TOATE SUNTEM ROMANI! MAI STITI ALTE STATE IN CARE SE FACE SCOALA IN LIMBA MINORITATILOR+ S.U.A., CUMVA?

    RăspundețiȘtergere
  27. Ce zic psihologii de trimiterea copiilor la scoala, la 5 ani=Mi se pare deplasat, în condiţiile inv romanesc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dupa noua lege , la anul va mai exista transferu dintr-un judet in altul?

    RăspundețiȘtergere
  29. Nu stim ce a mai fi maine!Dar la anu?!

    RăspundețiȘtergere
  30. Indiferent cati ani de studiu si ce structura va avea invatamantul preuniversitar daca resursele alocate se reduc, se reduc si sansele ca obiectivele vizate sa se realizeze. In momentul de fata totul este o mare minciuna.Guvernantii mint ca educatia este prioritate nationala, ca se aloca resurse , ca se actioneaza in interesul elevilor si parintilor, etc. In acelasi timp noi toti mintim ca aplicam masurile de reforma, ca realizam invatarea centrata pe elev, in conditiile in care nu avem dotarea necesara multiplicarii materialelor sau bani pentru consumabile( pentru fise de activitate, evaluare), substante/materiale pentru experimente,echipamente, locuri pentru efectuarea stagiilor de practica,etc.
    Parintii prefera sa fie mintiti ca au copii destepti , cu performante deosebite care obtin diplome de genul "pentru cei mai frumosi ochi" , numai sa traca clasa.Si asa ajug elevii ca dupa absolvirea clasei a VIII a sa nu inteleaga ce citesc, sa nu poata efectua calcule matematice simple, decat cu calculatorul , etc.
    Acum se va intampla acest lucru la sfarsitul clasei a IX a. Si ce? Ce se va schimba in fapt?Doar numarul de ani .S-a prelungit agonia invatamantului obligatoriu de la 10 la 11 ani.Va creste si mai mult abandonul scolar, mai ales in noile conditii economice, pentru ca multi dintre parinti nu au cu ce sa-si trimita copii la scoala.

    RăspundețiȘtergere
  31. In final, se mai fac sau nu, disponibilizari in invatamant? IAR? Nu vede d-l ministu ca l-Au driblat ceilalti ministri???/Cei smecheri(ministri) nu au dat pe nimeni afara...iar ,al nostru se lauda cu ele..de la inceputul anului..15000...ce semai intampla acum pe la minister? Poate sa ne spuna d-l POOOOOOP? Ce face??? A plecat in concediu????

    RăspundețiȘtergere
  32. ce sa va spun in fara de ceea ce am postat pe blog
    e cat se poate de clar

    RăspundețiȘtergere
  33. Pentru nestiutori grupa pregatitoare inseamna 5-6 ani nu 6-7 cum era pana acum . Deci, copiii care au 6-7 ani ii vor avea invatatorii in clasa , nu educatoarele.Multumesc celor care vorbesc pe acest site in cunostinta de cauza , mai ales colegilor nostri profesori , si as dori ca cei care nu au "trecut'" prin invatamantul preprimar sa se abtina de la comentarii. Acest comentariu este postat de un actual profesor , fost educator.

    RăspundețiȘtergere

Postări populare