11 sept. 2010

stanjenitoarea conditie de cadru didactic

Un email primit recent
Stimate Dle Liviu Marian Pop,

Sunt sigura ca sunteti foarte bine informat cu privire la ceea ce a devenit in ultimii ani stanjenitoarea conditie de cadru didactic,insa vreau sa le reamintim si guvernantilor nostri prin intermediul sindicatului macar cateva elemente lipsite de aura viziunii idilice pe care o au multi din societatea romaneasca asupra vietii noastre profesionale(si nu numai)
Iata ce inseamna inceputul unui an scolar nu doar pentru elevi, ci si pentru profesori,in conditiile in care manualele noastre se schimba de vreo doua decade incontinuu iar noi suntem nevoiti sa le cumparam,cel putin la limba engleza ( atat manualele cat si materiale auxiliare, absolut obligatorii la disciplina noastra) din salariul nostru"nesimtit" de mare,recent"ajustat" justitiar la initiativa Dlui Presedinte.
Linkul de mai jos ii poate lumina si pe domnii diriguitori ai domeniului educatiei cu privire la costurile reale implicate de simpla noastra prezenta la clasa(si facem aici abstractie de celelalte costuri presupuse nu doar de permanenta noastra perfectionare profesionala,dar si de intretinerea unei sanatati fizice si mentale absolut necesare pentru a aduce performanta intr-un astfel de domeniu de activitate )

http://www.longman.ch/1449/9781405876803/default.aspx

Total:209,2.In cazul fericit in care profesorii reusesc sa fie buni distribuitori de carte si sa vanda suficiente manuale elevilor,editurile ofera mici bonusuri,cum ar fi returnarea costului manualului (209.2-49.90=126.50 e suma minima pe care profesorul o doneaza sistemului de invatamant doar pentru ca i se permite sa munceasca la limba engleza cu elevii de clasa a XI-a)

Veti putea crede ca am ales anume acest exemplu exagerat.Indiferent ce alta oferta avizata de minister ati cauta( care sa cuprinda macar manualul propriu-zis, ghidul profesorului si materialele audio)nu veti gasi preturi simtitor mai mici.Facand un calcul simplu,oricine cunoaste salariile din invatamantul preuniversitar isi poate da seama(mai putin stimabilii din Ministerul Educatiei....)ca aceste "investitii",nerentabile pentru noi dascalii,depasesc posibilitatile financiare ale unui cadru didactic, care a ajuns deja sa aduca bani de acasa doar pentru a i se permite sa-si faca meseria.
Cu multa consideratie,
L.F.

7 comentarii:

  1. Important este ca se achizitioneaza papusi"Chackie",asa cum ne dicteaza UE.
    concluzia mea:nu conteaza prioritatile, nu mai conteaza nimic, decat ce ordona mkinistrul "chackie".

    RăspundețiȘtergere
  2. -lucruri foarte adevarate
    -poate trebuie sa adaugam ca multi dintre colegi
    platesc din putinii bani pe care ii castiga
    naveta
    -avem colegi care la sfarsitul lunii numara doar
    aproximativ 6 mil. dupa ce fac platile
    -din acesti bani trebuie sa-si procure si o serie de materiale pentru buna desfasurare a lectiilor
    -trebuie ca banii de naveta sa nu mai stea la finantarea complementara ci la finantarea de baza
    -sa incercam sa lamurim aceasta problema-se discuta la senat legea

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna ziua tuturor,
    Multumesc domnului Pop ca ne da posibilitatea sa ne spunem parerile. Subscriu colegei noastre care a expus atat de sugestiv ,,stanjenitoarea conditie de cadru didactic''. Initial voiam sa spun mai multe chestiuni care, mai apoi, si-au pierdut din importanta pe care credeam ca o au, asa incat ma rezum la a spune ca nu disper si nici nu plec din tara. Si pentru ca oamenii au investit in mine increderea lor numindu-ma lider,ma voi stradui sa nu-i dezamagesc. Stim in ce situatie ne aflam, cu ce probleme ne confruntam si atunci: sa trecem la treaba, sa ne mobilizam colegii si sa nu asteptam ,,mana cereasca''... Prima conditie pentru a realiza ceva este sa incepi sa faci! MUlta sanatate tuturor, un an scolar mai bun si astept un semn din Tara Motilor.
    Gabriela-Carmen Tarna, Navodari

    RăspundețiȘtergere
  4. ÎŢI DORESC,

    SĂ POŢI SĂ CREZI,
    Când unii te înşeală,
    SĂ TE RIDICI
    Când alţii te doboară,
    SĂ POŢI PĂSTRA
    Ce alţii vor s-alunge,
    SĂ RÂZI
    Chiar dacă sufletul îţi plânge,
    ŞI CALD TU SĂ RĂMÂI
    Chiar dac-afară ninge,

    ACEASTA-I ARTA DE-A ÎNVINGE!
    (R.Keepling)

    RăspundețiȘtergere
  5. Institutor cu 10 ani vechime, gradul I, minus 25%, minus 2,5 milioane naveta sa-mi spuna domnul Pop pe ce nivel al scarii sociale ma aflu, ce nivel de trai ar trebui sa am si ce nivel am de fapt!Sa-i fie rusine ministrului ca atunci cand este intrebat de salariile profesorilor imprima ideea ca nu meritam sa fim bine platiti!!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce spuneti d-le POP despre noua componenta a consiliuli de administratie?

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.fsli.ro/info2009/Comunicat_presa_F.S.L.I..doc

    RăspundețiȘtergere

Postări populare