22 iun. 2011

Curtea de Conturi interpreteaza ciudat LEN si LSU

Zilele trecute am primit un proces verbal de constatare in urma uni control la o unitate scolara.
In urma acestui control persoanele care au sporuri peste 30% trebuie sa returneze diferenta intre procentele alocate (dirigentie, gradatie de merit, spor de rural , simultan, spro conditii grele)
Este vorba despre sume cuprinse intre 3 si 20% din salariu, care pot ajunge chiar si la 3.000 lei de persoana. . Daca totusi profesorii vor fi nevoiti sa dea banii inapoi, bineinteles ca vom actiona Curtea de Conturi in instanta. In prealabil insa, noi am trimis adrese atat catre Curtea de Conturi, Ministerul Educatie, cat si catre cel de Finante
Din puntul meu de vedere reprezentantii Curtii de Conturi au interpretat gresit normele in vigoare, spunand ca Legea Salarizarii Unitare este prioritara si nu cea a Educatiei Nationale.
Tocmai de aceea sporurile unui dascal nu puteau depasi un procent de 30% din salariu, dar, un diriginte care are si gradatie de merit primeste sporuri de 35%, daca mai lucreaza si in mediul rural si mai preda si la clase simultane, atunci evident ca procentul creste.
Se creeaza insa un precedent periculos pentru toti colegii din invatamant aflati in sitatia celor de mai sus

5 comentarii:

  1. Noul ideal educational : "putea fi rezolvat chiar şi de cei care nu ar fi ştiut matematică" ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Dupa ce ca salariile sunt de mizerie sa mai returneze ...scuze, dar mi se pare o bataie de joc. Situatia la care s-a ajuns e si din vina noastra ca tacem si trecem cu vederea bataile de joc ale celor de sus..Cum sa stimuleze tineretul sa intre in invatamant?..Mai bine la cules de capsuni...

    RăspundețiȘtergere
  3. Liviu,
    in Legea Cadru privind salarizarea unitara, la "Nota", dupa grilele pentru invatamant, scrie:

    2. Suma sporurilor acordate cumulat pe total ordonator de credit principal de credite nu poate depasi 30 % din suma salariilor de baza.

    Ce legatura are procentul de 30 % al salariului unui angajat cu 30% al ordonatorului de credite, numai unii "zelosi" pot interpreta. Este greu de crezut ca la un ordonator de credit au toti angajatii au gradatie si dirigentie in acelasi timp, altfel se compenseaza la suma totala.
    Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  4. Este vorba despre profesori sau despre directori?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am constatat mai demult ca acesti controlori de conturi sunt niste semianalfabeti. Sunt niste socotitori pur si simplu care nu au nici cele mai elementare cunostinte despre legislatie si despre prevederile constitutionale. Nu am fost crezut nici de catre colegii din federatie (sau nu s-a dat importanta semnalului de alarma pe care l-am tras) si am ramas pana acum o voce unica. Cat mai suportam toate aceste umilinte?

    RăspundețiȘtergere

Postări populare